Ekonomik Krizin Etkilediği Kompanzasyon

çoğu reaktif güç kontrol rolelerinin ölçüm kısmı 10bit veya 12bit direkt olarak Şebeke gerilimi ve akımı bir iki direnç veya opamp ile mikroişlemciye girer buda düşük akımları algılayamama görememe gibi sorunları olur
bazı reaktif güç kontrol rolelerinin içerisinde 5A okuması için bir trioid tip akım trafosu var 1-1000 veya 1-1500 gibi bu akım trafolarının açıklamalarınındada yazar ofset 50Ma, buda bu akım trafosunun sistemden düşük akım aktığında cevap veremeyeceği anlamına gelir

sayaçlarda ise mevzu biraz daha farklı özel çevirici akım trafoları var ve bunların ofset değerleri çok düşük ayrıca bu verileri ölçebilecek 24Bit'lik özel güç ölçüm entegreleri kullanılır, bu entegrelerin sayaçlarda kullanıldığına dair sertifikasıda var mesela
ADE7758, 3-phase electrical energy measurement 24bit

tabi bu entegrelerin ve bu akım trafolarının maliyetleri klasik güç ölçüm mantığına göre pahalı, artık kararı siz verin
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
haklısınız sn. durceylan,
bizde alron sistemini geliştirirken bunu düşündük, tedaş ne kadar zorlarsa zorlasın, modern teknoloji ne tip elektrikli cihaz üretirse üretsin, kompanzasyon sorun olmasın.
bunun sonucunda alron kompanzatörleri sahip olduğu monofaze dinamik endüktif yükleri 1/10000 oranında ayarlıyor, yani 30000 kademeli monofaze kompanzasyon sisteminiz oluyor. düşük akım sorunuda olmadığı için her şart altında her tip işletmede kesin çözüm oluyor.
 
sayın tugrul bey, bahsettiğiniz sistem ile sisteme uyguladığınız harmonikleri sönümlemek için kontrol sisteminin yanında bu harmoniklere ters yönde güç verebilecek bir düzeneğiniz varmı?
sakın bu kompanzastörler harmonik üretmiyor demeyin tristörü dengesiz yerlerde end. gücü sürerseniz ve farklı güçlerde end. güç elde etmek burdaki mevzu muhtemel bu olacaktır (kondansatöre seri bir reaktör sadece o kond. rezonansa girmesini engeller) elbetteki harmonik olacaktır.
 
sayın günerdr,
alron kompanzatörlerinin, harmonik problemi yaşayan işletmelerde, ne denli faydalı uygulamaya olanak sağlayarak, sorunları kesin olarak çözdüğünü anlatabilmem için, öncelikle temel bir teknik doğruda birleşmemiz lazım.

“......(kondansatöre seri bir reaktör sadece o kond. rezonansa girmesini engeller) elbetteki harmonik olacaktır....”
cümlenizin filtre teorisine uygun olmadığını, doğrusunun
“.. kondansatörü istenilen bir freakansta rezonansa sokmak için seri reaktör kullanılır....” şeklinde olduğunu düşünüyorum.

Rezonans formülünü bilirsiniz, fo=1/2*pi*sqrt(L*C) .

Harmonik sorunu olmayan, dolayısıyla kompanzasyon panosunda –reaktörsüz- sadece kondansatör bulunan işletmelerde; devrede bulunan kondansatörlerin C değeri ile şebekenin L değeri mevcut bir harmonik frekansa denk gelirse,(örn:150hz,250hz gibi) o zaman istenmeyen rezonans oluşur, kompanzasyon sistemi ciddi zarar görür. Bunu önlemek için bazen kondansatörlere seri reaktör konularak rezonans frekansları olmayacak bir değere (>>2kHz gibi) çekilirler. Burada kullanılan reaktörler filtre amaçlı reaktörlere göre çok daha küçük boyutlu, yani ucuzdurlar.

Halbuki, Formüldeki fo değerini 150 yapacak reaktörü kullanırsanız, o zaman bu kademenin 150Hz.deki direnci sıfır olur, sisteminizdeki 3.harmonik akımının tamamı buraya akar, çünkü bu bir filtredir. Benzer şekilde fo değeri 250 olacak şekilde tesis edilen reaktör+kondansatör grubu 5.harmoniğe sıfır direnç gösterir, tamamını yok eder, vb.....

Burada dikkat edilmesi gereken kullanılan reaktör ve kondansatörün akım değerinin oluşacak harmonik akımların en büyük değerine dayanabilmesidir. Bu nedenle, pratikte bu harmonik akımlarının tamamına maruz kalacak ayarlanmış (tuned) filtre yerine, merkez frekansı (fo) biraz kaydırılmış (“de-tuned”, 134Hz,189Hz,211Hz gibi) filtre kullanılarak, reaktör+kondansatör çifti daha ucuza maledilirler. Ayarlanmamış filtreler mevcut harmonik akımların tamamını yok edemezler ama kabul edilir seviyeye indirirler.

Buraya kadar anlattığım konularda teknik mutabakata vardığımızın teyidini aldıktan sonra alron kompanzatörlerinin yapısı gereği harmonikli işletmelerdeki faydalarını anlatmaktan duyacağım memnuniyeti belirtirmek isterim. Çünkü yaptığımız uygulamaları şahit gösterdiğimde alron hakkındaki önyargılarınızı değiştireceğinizi tahmin ediyorum.

Ayrıca herkes için çok yeni olan bu sistemi öğrenmek, karşılıklı soru sormak isteyenler çoğunlukta ise ve forum yöneticileri Win-09 fuarında bir seminer saati ayarlayabilirlerse, meslekdaşlarımızla “kontrolkalemi” çatısı altında birarada olmaktan mutluluk duyacağımızı belirtmek isterim.
Sizlerinde %100 yerli olan ve AR-GE aşamaları Tübitak tarafından en yüksek oranda desteklenen bu ürünlerle gurur duyacağınıza eminiz.
 
Mesut bey, elbette ki bazı röle üreticileri bu duruma çözüm getirmişlerdir. Örneğin; Siemens, Comar, Federal Elektrik, Elektropan, Sayport gibi firmaların röleleri 50mA'in altını okuyabilmektedir.


50 ma'in altını algılayan röleler, kaç ma'e kadar algılama hassasiyetine sahiptir.


Örneğin;
Kompanzasyon hassasiyeti 10mA olan bir reaktif röle için 1600/5 akım trafosu takılı ise 3,2A'i okur ve kompanze eder. 15mA olan bir reaktif röle için 1600/5 akım trafosu takılı ise 4,8A'i okur ve kompanze eder. 20mA olan bir reaktif röle için 1600/5 akım trafosu takılı ise 6,4A'i okur ve kompanze eder.


10 ma ölçüm hassasiyetinde röle bulunmakta mıdır, bulunmaktaysa marka ismi nedir.
 
Sayın Roboelektronik,

Bildiğim kadarıyla yanılıyorsam düzeltebilirsiniz,

Siemens 10mA, Federal Elektrik-elektropan-Sayport 15mA, Comar 20mA ölçme ve kompanze etme hassasiyetine sahiptir.
 
Piyasadaki çoğu role minimum 50 ma i görüyor halbuki tense role minimum 10 ma roleyi görüyor bence senin için bu role çözüm olacaktır
 
Piyasadaki çoğu role minimum 50 ma i görüyor halbuki tense role minimum 10 ma roleyi görüyor bence senin için bu role çözüm olacaktır

Arkadasim nerden biliyorsun 10mA akimda bile calisabilecegini?
Kusura bakmazsan ben sadece kompanzasyon degil baska islerlede ugrastigimdan detayli olarak her turlu urun ve marka ile calistim. Katalog/brosur bilgisi ile gerceklerin uyusmadigini cok defa yasadim. Bu sinir konularinda ozellikle yerli olanlarda pek guven duymayin derim. Emin olmak icin o civarda akim cekecek bir yuk ile dukkaninizda test edin. emin olun.
Benim 8 ay once yaptigim testlerde en iyi role diye bahsedilenlerin bile 50mA in altinda sagirlastigini gordum. Artik digerlerinin sagirlik seviyesini ne siz sorun ne ben soyliyeyim.
Aslinda nedeni de belli. buda ticari sir oldugu icin aciklamami pek beklemeyin.
Yerli-yabanci herhangi bir rolenin 50mArin altina inmeleri teorik olarak bile imkansiz.
Bu arada alronun hassasiyetini bilmek isterseniz dudaklariniz ucuklar.
0.5mA (yaziyla 500mikro amper.)
size dedemizin hayrina demiyoruz anneannelerimizin teknolojisini kullanmayin diye.:)

Zaten o nedenle devre disi kalmis tesislerde hicbirsey degistirmeyin. MVAR lik eski-yeni kompanzasyon panosuna kucuk bir maliyetle sisteminizi hic degistirmeden sadece 25-50KVAR ALRON eklemeniz maliyet ve zahmet acisindan daha mantikli bir cozum olacaktir diye soyluyoruz.
Hatta kademe leri bile ALRONa aktarip eski roleyi daha basit isletmelerinizde kullanabilirsiniz. ALRON tesis devreye tam kapasite de girse, sadece aydinlatmalarda calissa herhalukarda sorunsuz dertsiz calisacaktir. Ayrica kesinlikle eskisine oranla hicbir kapasite artirimi olmadigi halde oranlariniz daha asagiya inecektir. Cunku kucukte olsa dinamik bir kompanzasyonunuz vardir artik.
Dinamik kompanzasyon nedeniyle dengesiz yukler, ani pik degisimler vs hep alron tarafindan kompanse edileceginden kontaktor cekme birakma sesini 10-30 dakikada bir duyacaksiniz. Buda dogal olarak bircok sorununuzunda azalacagini gostermezmi?
 
Son düzenleme:
Sn. kibele

Röleniz ile kullandığınız akım trafosu için, akım trafosu 0.5 ma değerini algılayabilmekte midir, yani herhangi bir çevirme oranı için x/5 akım trafonuzda primerden akım verdiğinizde sekonderden 0.5 ma değeri okunabilmekte midir.
 
Arkadaşlar ben bizzat test ettim. Siz de test edebilirsiniz. 60W'lık bir lambayı 50/5 akım trafosundan geçirin. Akım trafosunun k-l uçlarından 20mA alacaksınız. Eğer cihazınız akım değerini okuyabiliyorsa ne ala!!! Okuyamıyorsa yapacak birşey yok.

Ben elektroPAN'ın EKR24k rölesi ile deneme yaptım. 50/5 akım trafosundan 60W'lık lambanın akımını geçirdim.
Cihazda net olarak lambanın 0,2A akımını ve 60W gücünü gördüm.
Sistemde 50/5 akım trafosu olduğuna göre ekrandaki 0,2A akım, 20mA demektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,727
Kullanıcılar
449,964
Son üye
lelaxi

Yeni konular

Geri
Üst