[Deneysel] Su soğutma yöntemleri

Suat_Korkmaz

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2011
Mesajlar
4,985
Puanları
1,506
Yaş
48
 
Keşke diğer ucuna bir adet radyatör ve fan koysalarmış motorun tahrikinden yararlanan, tadından yenmez olurmuş :) ama mantıklı sistem.

Ben de çin malı 300 watt iş milinin çevresine bakır boru sarıp (epoksi ile), akvaryum pompası ile su basmayı düşünmüştüm :).

Sizin yolladığınız ciddi profesyonel bir motor, nerede kullanmayı düşünüyorsunuz?
 
Biz bu motorların birebir aynısını iş yerinde kullanıyoruz.Güç olarak biraz seçeneğimiz biraz yüksek15kw-1000kw arası .Tabiki kulllanılan su klimatize.
 
Araştırdığım kadarıyla videodaki en iyi su soğutma tekniği. Bunun aynısını spindle motorlarında da uyguluyorlar. Örneğin şu tasarım çok hoşuma gidiyor:

spindle3.jpg
 
Su kanallarının helical olması suyun zorlanmadan bir uçtan diğer uca dolaşmasını sağlıyor. Benim aldığım Çin malı su soğutmalı motorda su kanalları yukardan aşağı zigzag şeklinde gidiyor. Yani su bir kaç defa yukarı aşağı dolaşıyor ve henüz motoru hiç denemedim ama pompaya gereksiz yük bindirecek. Yeni bir motor yapacak olsam mutlaka bu üstteki tekniği kullanacağım.

Diğer taraftan helical kanal açmak biraz zor gibi. Ya ovalamacıya yaptıracağım ya da tornacıya ama tornacının uygun hatveyi bulup uygun bir kesici (oval ya da köşeli) ile güzelce kanalları oyması gerekiyor. Keşke bendeki torna 1.5mm hatveden fazlasını kesebilseydi. Tahminime göre 10mm hatve bu işi çözer.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,723
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Geri
Üst