CNC Ünitlerde Analog Çalışma Mantığı

AhmetNuri

Üye
Katılım
19 Nis 2007
Mesajlar
179
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba Cnc üniteler 0-10 v ile pozisyon kontrolü yaparken kaç bit analog giriş çıkış kullanıyor? ve bunun hareket e etkisi nasıl oluyor? Normalde plc ler 14 bit kullanıyor sanırım.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
PLC' ler genelde 0-10V unipolardır, CNC'ler 0-+/-10V Bipolar olurlar. Servo hız modunda iken kontrol ünitesi 0'a göre +(artı) voltaj ürettiğinde motor cw yönde döner, ünite 0'a göre -(eksi) voltaj ürettiğinde motor diğer yöne yani ccw döner. Ünite bunu yaparken encoderden geri besleme alır. Bu şekilde kapalı çevrim çalışırlar. Bu işlem için 12 bit analog çıkışta yeterlidir. Bizim kontrol ünitelerimiz 12 bit. Fakat PLC ile kapalı çevrim çalışma yapacaksanız başaramayabilirsiniz....! tabiki olabilir ama cnc gibi hızlı pozisyonda tutamaz, çok geç tepki verir ve plc yazılımınızdaki aritmetik işlemler değiştikçe pozisyonlama kazancınızda değişecek. tam istediğinizi alamayabilirsiniz. Bunun için servonuzun dahili pozisyonlamasını kullanın ve pulse ile sürün. Biz kontrol ünitesi imalatı yapıyoruz eğer yardımcı olabileceğim bişey varsa bana ulaşın. ikincinesil.com ÇALIŞMALARINIZDA BAŞARILAR DİLERİM.
 
Ahmet bey.! Özelden mesaj atmışsınız ancak benim mesaj sayım yetersiz olduğundan cevap yazamadım. *********** bana burdan ulaşabilirsiniz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Analog sinyallerdeki bit sayısı, tam sayıdan sonraki virgül de ne kadar çözünürlük elde edebileceğiniz ile ilgilidir.

Normalde analog sistemlerde kontroller PID gibi bir algoritma içerisinde çalıştırılması gerekir. thecursed arkadaşımızın sinyaller ile verdiği bilgi doğrudur.

İyi bir kontrol sistemi kullanacak olursanız genelde pulse ile analog arasında çok bir fark bulunmaz. Tabii ki bunun için analog sinyalinizin yeterince kaliteli, parazitlerden arındırılmış ve uygun çözünürlükte encoder ya da resolver gibi feedback alınıp kontrol sisteminin kararlı çalıştırılması parametrelerin doğru ayarlanmış olması gereklidir.

Siemens PLC'ler Easy Motion control ve opsiyonel technology paketleri ile ,
Beckhoff TwinCAT NC ile
Schneider OpenPLC blokları ile
CodeSys tabanlı sistemler Motion Control Library ile bu işi kolaylıkla yapar.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,721
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst