Biyomedikal İşaretler

etuzuner

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
18 Mar 2008
Mesajlar
1,179
Puanları
92
Öncelikle gelecekte çok popüler bir alan olan Biyomedikal hakkında bir bölüm açıldığı için emeği geçen herkese teşekkür ederim. Benim de çorbada bir tuzum olsun diyerek sizlere Biyomedikal işaretler hakkında bilgi vermek istedim.

Bilindiği üzere son yıllarda elektroniğin her alanda gelişmesi tıp biliminde de gelişmeye yol açmıştır. Artık önceden teşhis, çaresi bulunamayan hastalıkların kontrol altına alınması vs. gibi yöntemler insanların hayatlarında çok kolaylık getirmiştir. Peki bu işlemler insan vücudundaki hangi datalara bakılarak yapılmaktadır? Sorunun cevabı bizi biyolojik sistemlere götürmektedir.

Biyolojik sistemler belirli proseslerden veya komponentlerden alınan bilgilerden oluşan sistemlerdir. Biyolojik sistemleri oluşturan temel sistemler; kardiyovasküler(kalp odaklı) sistem, sinir sistemi, endokrin sistemi, pulmonari(akciğer odaklı) sistem ve renal(böbrek odaklı) sistem.

Asıl soru bu sistemlerden bilgileri nasıl alıyoruz? Cevabımız biyolojik işaretler. Biyolojik işaretler aslında temel olarak enerjideki değişimdir. Bu değişim bize sistem hakkında bilgi verir. Aşağıdaki tabloda bahsedilen enerji formları görebiliriz.

Enerji Değişkenler Ölçümler

Kimyasal Kimyasal aktivite ve/veya Kandaki iyon, Oksijen, Karbondioksit
konsantrasyon pH ve diğer kimyasallar
Mekanik Pozisyon, Kuvvet, Tork ve Basınç Kas hareketleri, Kalp basıncı, vs.
Elektrik Yük taşıyıcılarındaki potensiyel fark, EEG, ECG, EMG, EOG, ERG, EGG
Yük taşıyacılarındaki akım
Termal Sıcaklık Vücut sıcaklığı, Termografi

Enerjilerdeki taşınan bilgileri elektronik işaretlere çevirebilmek için transdüserler kullanılır. Dikkat edilmesi gereken bir husus ise; işaret işleme uygulamarında enerji dönüşümünün amacı bilgiyi transfer etmektir, sadece enerjiyi dönüştürmek değildir. Fizyolojik ölçüm sistemlerde ise bütün transdüserler "giriş transdüser" olarak adlandırılırlar. Transdüserler elektrik enerjisi olmayan enerjileri elektronik işaretlere dönüştürürler.

Biyomedikal işaretlerin çeşitleri aşağıdaki gibidir,

* Aksiyon Potensiyel : Bütün biyolojik işaretlerin temelini oluşturur.
* Electrocardiogram(ECG) : Kalp ve Kardiyak hücrelerindeki elektrik aktiviteler
* Electromyogram(EMG) : Kas hücrelerindeki elektrik aktiviteler
* Electroencephalogram(EEG) : Beyindeki elektrik aktiviteler
* Electroneugram(ENG) : Sinir aksiyon potensiyelin propagasyonu
* Electrogastogram(EGG) : Midedeki elektrik aktiviteler
* Phonocardiogram (PCG) : Kalpteki mekanik aktivitenin sesli kayıdı
* Carotid Pulse(CP) : Şahdamarındaki basınç
* Electroretinogram(ERG) : Retina hücrelerindeki elektrik aktiviteler
* Electrooculogram(EOG) : Göz kaslarındaki elektrik aktiviteler
 
teşekkürler ama biyomedkal terimler bu kadar mı daha yok mu
 
Sn. sabahks,

Bu sadece genel bilgilendirme için yazılan bir konudur. Sizin öğrenmek istediğiniz bir husus varsa ve belirtirseniz, ben de elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.

Saygılar
 
İyi calısma sn.etuzuner..bende yeni aldıgım bir dersin konularına bakarken gördüm.baslangıc için guzel giriş.aksiyon potansiyei ve sistemleri olusturma ve elektronik benzetim konusunda biraz yardımcı olursan cok seviniriz... iyi calısmalar...
 
Sn. sandi,

Söylediğinizi biraz daha açıklarsanız elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.

Saygılar
 
arkadaşlar ben klinik müh. okurken cok sıkıntı çektim teknik olarak uygulama konusunda yardımcı olabilirim tecrübelerimi paylaşa bilirim örnek olarak size bir arıza valleylab koter e 52 verdiği zaman içide bulunan 6 ve 7 nolu kart üzerinde bulunan ıc6776 nolu (opamp) değiştir ve sorunu çöz peki bu elemanların arızanlama nedeni Şebeke veya kesintisiz güç kaynağında dalgalanmalardan kaynaklanması bilğilerimi gercekten sizlerle paylaşmak isterim iiyi akşamlar )::)):):):

şu biyomedikal işaretlere gelelim okadar da önemli değil bunlar kalibrasyon konusunda lazım olur o kadar ama bu işaretleri ssk öğrenecen zaten o kadar büyütmeyin :):):):):)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadaşlar ben klinik müh. okurken cok sıkıntı çektim teknik olarak uygulama konusunda yardımcı olabilirim tecrübelerimi paylaşa bilirim örnek olarak size bir arıza valleylab koter e 52 verdiği zaman içide bulunan 6 ve 7 nolu kart üzerinde bulunan ıc6776 nolu (opamp) değiştir ve sorunu çöz peki bu elemanların arızanlama nedeni şebeke veya kesintisiz güç kaynağında dalgalanmalardan kaynaklanması bilğilerimi gercekten sizlerle paylaşmak isterim iiyi akşamlar )::)):):):

Selam promateus valleylab koterlerle ilgili bi sorunum var yardımcı olabilirmisin ??
 
işaret deyince görsel bir anlatım geliyor ama sen terimleri paylaşmışsın
 
Sn. turks_1453,

Sinyal, ders kitaplarında çoğunlukla işaret olarak anlatıldığı için teknik terimini yazmıştım.

Saygılarımla,
 
biyomedikalin her alanında görülüyor değil mi bu terimler?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Geri
Üst