Bir Kompanzasyon sorunu

mstyalvac

Üye
Katılım
12 Ara 2008
Mesajlar
428
Puanları
1
Değerli arkadaşlar bugün karşılaştığım bir problemden bahsetmek istiyorum.

Sistemin özellikleri:
R.G.K.R : Kael Varkombi-12
Akım Trafoları : 250/5
Kond. Kademe sayısı:10 (işletmedeki yükler trifaze,kond.trifaze)

Arkadaşlar bu sistem yeni kurulmuş ve devreye alınması gerekiyordu,ilk çalışmada fazla kurcalanmamış röle,geldiğimde r.g.k.r'sinin ne mod ledleri yanıyordu nede normal veya alarm ledleri.
Bağlantıları kontrol ettik bi sorun gözükmüyordu,bizde röleyi fabrika ayarlarına döndürdük,tekrar devreye girdiğinde 1 ve 2. kademeyi öğrenmeyip diğer kademeleri öğrendi,el ile akım trafosu primer değerini girdik sonra herhangi bir motoru devreye aldık.ekranda -1,00 rakamları vardı,motoru devreye aldığımızda 0,30 civarlarına geldi,kodansatörler çekmedi ve manuel olarak kondansatörleri devreye aldığımızda 30 değeri dahada düşüyordu 10'lara kadar düştü..

Bu sorunla ilgili çözüm önerisi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

saygılarımla..
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Akım trafolarının referans fazlarıyla, rölenin giriş fazlarının aynı fazda olduğundan emin olun, yani rölenin L1 girişi fazı l1-k1 akım trafosunun geldiği faz aynı mı kontrol edin eğer problem bunda değilse röle arızalıdır.
 
Zaten dediğim gibi ilk önce bağlantıyı kontrol ettik,dediğiniz gibi akım trafosundan gelen referansın aynı fazdan alınmış olmasına,hatta güvenemeyip tek tek ölçü aleti ile kontrol edip kablo gidişatını kontrol ettik.Rölenin bozuk olması ihtimalini hiç düşünmedik ama dediğin gibi bozukta olabilir.. teşekkürler birde röleyi değiştirip bakalım.
 
Genelde bu şekilde yaşanan sıkıntılar akım trafosu bağlantılarıyla alakalı oluyor, kael varkombi-12 k-l uçları ters olsada zaten düzeltiyor, bunlarda da bir problem yoksa röle arızalıdır diye düşünüyorum
 
--------------------------------------------------------------------------------

kompansazyaon karışık oldugu kadar tamanen bir tecrübe işidir. sisteme bağlı bulunan güç yaklaşık olarak 280kw ve trifaze baglantı elektrik motorlar olması reaktif %2 kapasitif olarak %0.1 ilerleme söz konusu iken bir anda yaklaşık 7-10 gün içerisinde reaktif olarak %20.7 den ceza yedim kullanmış oldugum reaktif güç kontrol rölesi varkombi 12 ve kademelerim sağlam olarak test ettim. varkombi12 kullanıcı arayüzüne baktığım zaman sisteme mono faz kondansatör gerekli görünüyor ama sistemdeki güç trifaz. mono faz kondansatör olarak 16 kvar eksik olan faza ekleme yaptım ama sistem reaktif olarak düşüş göstermedi, varkombi12 röleyi degiştirdim düşmedi kademelerde değişiklik yaptım yine düşmedi. akım trafosunu dijital ampermetre ile test ettigim zaman normal akım degerini sösterdi.sizteme daha fazla sabit kondansotör bagladım ama bu seferde düşük kademe çekmeye başladı. varkombi ara yüzüne göre ise fazlar arası 60 amper bi fark mevcud idi reaktif güç düşüremediğim için en sonunda değişmedigim bi akım trafoları kalmıştı onuda değiştim (dital amper metreye göre sağlam görünesine rağmen) şuan reaktif %2.5 kapasitif degerim %0.08 olarak sabitledim. eger fazlar arası amper farkı çok ise reaktif veya kapasitif degerler tutarsız oluyor. mesela şuanki bakmış oldugum bi grupta ise kapasitif deger artışı mevcud bunun sebebi ise yine amper farkı yani iki faz amperleri yaklaşık 30 iken bir diger fazın 35 amper olması bu olayda reaktif güç kontrol sistemden çekilen 35 ampere göre işlem yapıyor olması reaktifi %1 ve altıma düşürüyor fakat kapasitif olan degerin artışını saglıyor. kısacası ardadaşlar önemli olan sistemden çekilen amper. eger sizin yapmış oldugunuz kondansatör gücü üzerine çıkıyorise fazlar arası amper farkına dikket etmeniz. 6adet varkombi 12 rölem mevcud eger set tuşu üzerinde ilerleme yapar iseniz faz başına gerekli olan kvar ı görebilirsinz. eger sistem yanlızca trifaze ise akım trafonuz büyük ihtimalle arızalıdır
 
Son düzenleme:
akım trafonuz büyük ihtimalle arızalıdır

Dedikleriniz mantıklı fakat Sistemimizde Faz başına düşen akımlarda çok etkileyici farklar yok yani atıyorum R:30A S:31A T:29A gibi değerler.Akım Trafosundan geçen akımları ve Röleye giden referans akımlarınıda tam yükte gözlemledik normal olarak röleye göndermesi gereken akım bilgisini gönderiyor ama rölede buna rağmen hiç hareket yok.
 
benim bağlı olan olan gücün çekmiş olduğu amperi her fazın akım trafosuna dijital ampermetre bağladım aynı çıkıyo , pens ampermetre ile ölçüm yaptım aynı çıkıyor fakat demiş olduğum gibi varkombi 12 olc proğramı üzerinde baktığım zaman r-345 s-350 t-280 amper olarak görünüyordu ama diger ölçümler aynı amperi gösterdigi için röleyi arızalıdır diye değiştim fakat sonuç aynı oldu varkombi teknik destekle görüştüm röle daha kesin ölçüm yapıyor deyince 1250/5 akım trafolarını değiştim ve düzeldi. bence sizde bi bakın eger set tuşu üzerinde ilerler iseniz fazlar üzerindeki voltajı, çekilen akımı ve doğrultma için gerekli kvar görebilirsiniz
 
Haklısınız,aslında ölçümlerde imkan varsa birdiğer ölçü aleti (cihazı) kullanarak ölçümleri doğrulamak gerekir,kullanıcı menüsünden değerlere bakmadık çünkü panoda analizörde vardı oradanda takip ediyorduk,dediğiniz gibi birde rölenin ölc menüsündende kontrol etmeliyim..bilgilerinizden dolayi teşekkür ederim.
 
Önce otomatik tanıma yaptırıp bir kısmını tanıttıktan sonra 1 ve 2 kademeyi elden girdiyseniz ve de daha sonra akım trafo primer değerini gidiyseniz önceden tanınan bütün değerler sizin çevirme oranı değerince yükselmiş olacaktır. Daha önce tanınan kademe değerleri çarpan 1 olarak tanındığından 5 kvar değerindeki kondansator A. T. değeri mesela 100/5 oarak girildiğinde bu 5 kvar değeri 5x20=100 kvar olarak yükselecektir.Ve bununla beraber role reaktif ihtiyacına yakın değerde kayıtlı kondansator bulamadığnda ise sağlıklı bir çözüm sunamaz.
Yapmamız gereken öncelikle akım trafosu primer değerini girdikten sonra roleye kondansator kademelerini tanıtmak Ve tanıtma işi bittikten sonra rolenin otomatik tanıma modunu OFF ( kapalı ) konuma almak olmalıdır.

Sorununuz buna bağlı olabılır mi?
 
Sorun rölenin kademe güçlerini doğru algılamamış olmasıdır. Kademe güçlerini manuel olarak tek tek girin. İkinci sıkıntıda çekilen akım ,akım trafosu primer değerinin %10'larında olmasıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,200
Mesajlar
915,785
Kullanıcılar
449,983
Son üye
ardaxsm

Yeni konular

Geri
Üst