Bakır vs. Alüminyum!

Bir kablo markasının kataloğunda 150'lik NAYY için 1 sn. Kısa Devre Akımı 14 kA yazıyordu buda çok az geldi bana galiba Alimünyum kablonun en büyük dezavantajı bakıra göre maruz kalacağı kısadevre akımlarındaki durumu...

Sayın hocam tam aradığım gibi bir yazı yazmış elerine sağlık teşekkürler. Umarım size de faydası olur kısa devre dayanımı konusunun abartılacak bir yanı yokmuş....

http://www.emo.org.tr/ekler/4baaff0e2f11b53_ek.pdf?dergi=169
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Fiyat konusunda hakikaten de ciddi farklılıklar var, bakır fiyatları bu kadar tavanda iken Al. iletken kullanımının artması normaldir. Al. a talebin artması fiyatını da arttıracaktır elbette ama bakırın fiyatını düşürür mü tartışılır..
 
Ben deneme amaçlı almaya karar verdim. şantiyede kullanım amaçlı olacak. ısınma sorunu beni de düşündürmüyor değil.. gerçi kesit ve yüzeyi de buna bağlı artıyor ama soğuma zamanı aynı derecede olur mu deneyip görecez..
deneyen arkadaşlar varsa tecrübelerinden yararlanabilirim..
 
bakır daha dayanıklı ayrıca bakırın oksitlenmesi sorun deil iletkendir. ama alüminyum pası iletken deildir.
 
merhaba arkadaşlar,

peki aliminyum og kablosuna ne dersiniz.
 
biz alüminyum yer altı kablo üretimi yapıyoruz ve talep hayli fazla hiç sorun da yok...
 
Alüminyum kabloların bakıra göre manevra alanları daha kısıtlı değilmi.Yani daha çabuk kırılma özelliği var.Bu özelliği de,kablo ile fazla manevra yapmamızı engelliyor.Yanılıyormuyum arkadaşlar?
 
Alüminyum kabloların bakıra göre manevra alanları daha kısıtlı değilmi.Yani daha çabuk kırılma özelliği var.Bu özelliği de,kablo ile fazla manevra yapmamızı engelliyor.Yanılıyormuyum arkadaşlar?

yanılıyorsun diyemem ama fark o kadar da çok değil. kaliteli işçilikle yapılmış alüminyum kabloda hiçbir sıkıntı çıkmaz.
 
Mısırda çalışan arkadaşlar var OG kablolarını her zaman alüminyum kullandıklarını söylediler yıllardan beri böyle olmuş, bir ara al kablo bulamamışlar bir kısmıda bakır kullanmak istemişler ama bakırı kullandırtmamışlar diye duydum.

Bu konuyu açarken al konusunda tereddütlerim çoktu ama galiba og de sorun çıkartmıyor. Kayseri Mimarsinan OSB tüm og kablolarını Al kullanmış onlar yeniler bakalım ilerde trafo gibi kabloda da al patlaması yaşanacakmı?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,292
Mesajlar
916,493
Kullanıcılar
450,122
Son üye
sokur53

Yeni konular

Geri
Üst