Ayarlı güç kaynağı devresi

1N4007

Üye
Katılım
18 Ocak 2015
Mesajlar
329
Puanları
1
Yaş
44
s.a arkadaşlar evde devrelerimi test etmek amaçlı ayarlı bir güç kaynağı devresi yaptım fakat nedense devre kararlı çalışmıyor ? devrenin orjinal hali budur

rmXP9M.png


aresini çizip bakır plakete bastım trao olarak 15 wat 2x12 trafonun 24 volt çıkışını devreye bağladım normalde bu devrede potansiyometre ile 0 24 volt arası voltaj ayarı yapması gerekmez mi ? ama ilk başta potu çevrdikçe 24 25 30 35 volt görüyorum ölçü aletinde ama şimdi 34 volt da sabit kaldı LM 317 nin 1 ve 3 nolu bacaklarını baktım hiçbir değer göremedim sizce neden olabilir ??
 
Merhaba.Bu devre şemasına göre ilk akla geleni;

1-1N4001 kısa devre olup,35 volt dc. yi direk geçirip lm317'ye uğramadan tam düz gitmesi.
2- ikinci olasılık lm317'nin içten kısa devre yapıp bozulması.
3-500 mF elektrolik kond. kısa devre mi açık devre mi bir bakın.
Ama daha çok 1. ihtimali kuvvetli gibi görüyorum ben.Lm317'i soğutucuya hiç bağlamadan veya çok gevşek bağlayıp da 1 amper geçecek şekliyle trafo sekonder akımını (18 vac) geçirdiyseniz de belki bozulmuş olabilir muhtemelen.Dr.Korhan Sökmen'in devresinde 18 voltluk sarım var,siz bunu 35 volt olacak şekliyle değiştirdiniz herhalde,bu 0-35 volt çıkışı almak için veya 2*18 volt çıkışlı olanın tam 36 volt ac kısmını lm317'de de kullandınız.18 volt dc (doğrultulduktan sonra da) boşta 1.414 kat artarak 35 volta elektrolitik kond.'in boştaki yükselen gerilimiyle de kolay kolay gelemez çünkü.Zaten lm317 ile tam yükte olacağı için bu mümkün değildir,mutlaka 2*18 volt çıkışın 1-3 dış uçlarını lm317'ye de uygulamış olmalısınız.

Devredeki 2 adet 1N4001 de avometrede diyot testinde bir ölçün öncelikle de,bir yönde sayısal değer,diğer yönde boş değer göstermesi de gerekiyor,doğru ve sağlam olabilmesi için.Önce ondan başlayın,pot kolay kolay da mekanik zorlanmaya doğrudan maruz kalıp da,içten film direnci kırılmadıysa da pek bozulmaz zaten.Sonrasında birlikte ve yine yorumlara devam edelim isterseniz.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
öncelikle ilginizi için teşekkür ederim hocam ;
şöyle izah edeyim size devrenin pcb şeması bu

8950lk.jpg


1. yazdığınız ihtimal yani 1N4001 in kısa devre olması demişsiniz bu nasıl oluyor anlamadım ??? 3. 500 mf içten nasıl kısa devre oluyor onu anlamadım ? ben devrede 2 adet 1000 mf /35 V kondansatör kullandım. diyatlarda da her ikisinde ölçü yaptım her iki yönde de ölçü aletinde sayısa değer gösterdi. son olarak dr korhan sökmen kim hocam ????
 
Merhaba.Dr.Korhan Sökmen'in adı sizin bu devrenin bir köşesinde yazıyor,devre onun devresidir,ona dayanarak söylemiştim ,aşağıda zaten alıntı linki de yer alıyor.
http://www.catamaranvega.com/elektro/docs/kaynak.html
Şöyle oluyor,onu açıklamaya da çalışayım;çünkü en baştan
bu pot.ile de 0-35 voltu ayarlayarak tam olarak da aldınız sanırım,sonra sadece 35 voltu sabit olarak da bu çıkışta almışsınız.Buna dayanarak sonradan komitasyon (Koruma) amaçlı ters polaritede (Devreden akım akıtmayacak şekliyle) lm317'nin 2-3 nolu bacaklarında yer alan bu diyot bağlıyken,çalışırken içten kısa devre ihtimaliyle çıkışta lm317'yi köprüleyip,direk 35 volt dc.'yi almanızı buna da muhtemelen bağlamıştım.Ama sadece de 2-3 arası bacaklardaki 1N4001,1-2 arasındaki pek de değil.

Her iki yönde sayısal değer gösterdiyse,her iki diyot da bozuk demektir,tek yönde sayısal değer atıyorum 237,456,
vb. görmeniz de gerekirdi.İki yönde de,yani diyodun işaretli olan ucu ve diğer işaretsiz olan ucu arasında sesli omaj,diyot ölçümünde de ayni sayısal değerleri gördüyseniz,diyotlar mutlaka da bozuk demektir.Diyotların bozuk olmasında da 2-3 arası,yani lm317'nin tam devreden çıkıp kısa devre olması da demektir bu durum.Yani lm317'niz tam sağlam olsa bile durum buna dönüşmüş olur,bu yüzden de bu ilk araştırmanızda direk buna dikkat etmeniz lazımdır.500 mF'lık kond.'in içten kısa devresini şimdilik rafa kaldıralım,şu anda 1N4001 asıl suçlu zanlısı gibi de görünüyor,bu ölçümlerinizden de anlaşıldığı üzere.En son olarak ona dönersiniz,suçlu aramak için.

Önemli nokta: Devrede en üstte yer alan 1N4001 işaretine hiç dikkat edilmeden ters bağlanırsa,köprü diyottan doğrultulup gelen bu 35 volt, lm317'ye hiç uğramadan,yani 0-35 volt ayarı da yapılamadan,çıkıştaki 10 mF'lık elektrolitik kond.uçlarıyla size iletilmiş de olur,buna çok dikkat edin.Bu noktada diyodun bakır yollarında,mesela lehim artığı,çok ince bakır teller (Gözle çok zor da görülebilir) kalıp,bu durum da bir kısa devreye sebep olmuş olabilir,diyot sağlam olsa bile,büyüteçle bu noktayı iyice inceleyin.

Sağlam olan diğer başka 1N4001'er ile bu iki diyodu değiştirin o zaman.Sonrasında devre yine
çalışmadığında,sabit 35 volt dc.'de kaldığında tekrar görüşelim.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
binbaşı hocam evet devre o kişiye aitmiş hemde adam nöroloji doktoruymuş iyi olacak hastanın doktor ayağına gelirmiş benimde nörolojik bir rahatsızlığım var kendisi ile iletişim kuracağım :) neyse...
tamam devredeki diyotlar bozuk peki bu diyotlrarın görevi nedir ? girişte zaten köprü diyor var ac yi dc ye çevirmekte 1n4001 lerin yerine tel ile atlama yapsak sorun olur mu ? yoksa ilk fırsatta diyotları ve LM317 yi mi değiştirelim
 
Merhaba.Çok şakacısınız,ama hastalıklar şakaya pek gelmez,en kısa zamanda bir nöroloğa da görünün.:)
Dileyelim ki tedavi edilebilen bir türü olsun.:)

Telle jumperlama olayından direk kastınız köprü diyotlar için hiç olmaz, lm317'yi ters akımlardan koruma amaçlı devrenin en üstündeki diyot içinde (zaten kullanım amacı budur,komitasyon amaçlı diye ifade de etmiştim) hiç olmaz,diğer diyot için de olmaz bu jumperlama olayı,hiç düşünülemez.O zaman devre tamamen de tepetaklak olur,bozulur işin açıkçası,trafonuz bile yanabilir,vb.

Elektronik devre elemanlarını tam manasıyla tanımak lazımdır,bu devreleri hobi veya amatör amaçlar için de yapmış bulunsak bile.Kaldı ki bu devre elemanlarını tam olarak tanımlayamadığınızda,onların sürpriz şekilde ortaya çıkardığı arızaları da hiç tanımlayamaz ve sağlıklı arıza teşhisini de yine yapamazsınız.Size tavsiyem bu konularda bilgilerinizi derinleştirmek için megep kaynakları ve diğer yazılı kitaplardan,elektronik devre elemanları konusunu iyice okuyup eksikleriniz varsa eğer bunları tamamlamanız veya bu konuda daha çok bilgi sahibi olabilmenizdr.Böylece devre tasarımlarını daha iyi yapabilir ve arızalarını daha kolay da ortaya çıkarabilirsiniz.

Tekrar konuya dönecek olursak eğer önce diyotların kontrolünü yapın,bozuksa lm317'yi de değiştirirsiniz.Ama lm317 konusunda ise,önce sağlam diyotları takıp yine 35 volt sabit voltajı pot. ile
çok fazla da oynamanıza rağmen alıp bu sonucu hiç değiştirmiyorsa.Potansiyometreyi (Trimpot tipte
ve çok da dayanıksız yapıdaysa) çok zorlayıp da en son kademesinde ayarlanmayacak şekilde bozmuş olmanız durumunda da,öncelikle bunun sağlamını koyup testi öyle yaparsınız.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
üstadım pirim cümleten gözümüz aydın sonunda oldu oldu çalıştı .. :D
deredeki 5K potu LM317 ve 2adet 1N4001 diyotları değiştirdim kontağı çevirdim pot güzel ayar yaptı 1 ile 28 volt arası ayar yaptı bana en çok 9 ile 12 volt lazm oluyor .. çokteşekkür ederim size Allah razı olsun sayenizde çözdük bu sorunu. bence arıza şunda oldu ben bu devreyi ve trafoyu bilgisayar kasasından çıkan metal power supply kutusuna monte ettim potun bacakları bir ara kutunun gövdesine değdi çıtır çıtır etti hafif duman çıktı bundan oldu sanırım ama şimdi potun bacaklarnı izole bant ile sardım .. şimdi çok güzel çalışıyor .
 
Cümleten geçmiş olsun, aynı hatayı tekrar etmemk adına geçmişten ders almak gerek.
 
https://www.robotistan.com/mini-ayarlanabilir-3a-voltaj-regulator-karti-lm2596-adj
bu linkteki modülü al. trimpotun altından 1 ve 3. bacaklarını ölç(multimetre direnç ölçümü modunda)
kaç kiloohmluk çıkarsa(büyük ihtimalle 5k veya 10k çıkar) o değerde bir pot(mümkünse çok turlu almanı tavsiye ederim) satın al. modülün üstündeki trimpotu sök ve onun yerine kabloyla kendi aldığın potu bağla.
https://www.robotistan.com/dijital-voltmetre-ve-ampermetre-30v-5a-dual-led-display-meter-30v-5a
bu linkteki voltmetre ampermetreyi internetten araştırarak bağlantılarını yap ve modüle bağla.
en son elde ettiğin güç kaynağı devresini kutula. max. 3a- max.35v bir adaptör bağla. al sana 3-a 30 volt güç kaynağı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,941
Son üye
niwan

Yeni konular

Geri
Üst