Avometre Kullanımı Hakkında Yardım!

griffin87

Üye
Katılım
19 Nis 2012
Mesajlar
29
Puanları
1
Arkadaşlar , bir mekanikçiye yeticek kadar avometre kullanmayı öğrenmek istiyorum. Bu konu hakkında gerek döküman açısından gerekse deneyim tecrübelerini paylaşmak açısından bana yardımcı olabilecek kimse var mı?Mekanikçi de olsak az da olsa avometre nasıl kullanılır bilmek lazım dimi.
 
Ölçü aletinin içinden çıkan kullanım kılavuzundan yararlanabilirsiniz.
 
Abi zaten elimde yeni alınan bir avometre olsa öyle yapmayı denicem ama malesef kullanım klavuzu bulunmuyor ve de sanayi de çalışan birilerinden püf noktalarını öğrenmek daha mantıklı bence.
 
--- ile işaretli yerden DC ölçümleri ~ ile işaretli yerden de AC ölçümleri yapabilirsiniz. Bunlarda kendi için de (ölçü aletinizin marka ve modelini bilmiyorum ama) akım ve gerilim ölçümleri olarak ikiye ayrılır. Dikkat etmeniz gereken ölçüme en yüksek skaladan başlayarak yapmanız yani atıyorum 20 200 2000 lik gerilim ölçme kademeleri varsa doğru ölçümünüzü bulana kadar 2000 den başlayarak küçültmenizdir. Umarım biraz da olsa açıklayıcı olmuştur.
 
Merhaba;

Ölçü aletinizin fotoğrafını buraya ekleme yada tam modelini belirtme şansınız var mı ?

O na göre hangi kademelerde neyi, nasıl ölçebilirsine açıklık getirelim.

Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Elimde eski tarihlerden kalma STANDART ST-6 ibreli tipte olan ve yeni dijital göstergeli TT TECHNIC DT-832 modelli avometreler var.Her ikisinin de ortasında eski tv'lerin kanal ayarı gibi dönen çok yönlü komütatör(Dönen seçici anahtar) bulunur.

1:Eski tip:STANDART ST-6

a)Ohm kademesi:çarpı 1 çarpı 10 ve kohm kısımlarına direncinizin büyüklüğüne göre getirip ölçüm yapılır.

b)DC. voltaj(Doğru akım) ölçüm kısmı: 1 kV,500 V,250 v,50 V,10 V kısımlarına ölçeceğiniz voltaja göre(Örnek akü için 50'lik kısmında) ortadaki seçiciyi çevirip ölçme yapılır.

c)AC.voltaj(Alternatif akım) ölçüm kısmı: 1 kV,500 V,250 V,50 V,10 V kısımlarına ölçeceğiniz ac. voltajının biraz üst değerini baz alarak(Örneğin 220 volt ac. için 250 veya 500'ü seçerek) orta seçiciyi getirip ölçülür.

d)DC mA ölçüm kısmı:Bu kısım miliampermetredir ve devreye siyah,krmızı kablo seri bağlanarak ve yine üst değerleri baz alınarak ölçüm yapılır.Yarım ampere kadar ölçümü sınırlıdır.

NOT: 0 Ohm-Adj yazan yerden ibreyi sıfırlamak için ayar potansiyometresi vardır.Bununla ibrenin tam sıfıra gelip kalibre edilmesi pil voltajına göre sağlanır.


2.Yeni tip: TT TECHNIC DT-832 DIGITAL MULTIMETER

a)OFF'da kapalıdır.

b)DCV kısmı: 1000,200,20,2000m,200m kısımlarından ölçüm yapılan dc.voltajın üst değeri bas alınıp(12 volt dc.için=akü voltajı ölçümü için 20'e getirilir.)ölçüm yapılır.

c)ACV kısmı:750,200 ac. yazan kısımlarından 220 ve 380 v.ac. için mutlaka 750'ye getirilip ölçüm yapılır.110 v ac. 200'den ölçülebilir.

d)DCA kısmı:2000q,20m,200m,10 A kısımları vardır.Altta 3 delik vardır.Kırmızı ve siyah kablo max.200 miliampere kadar normal şekilde,10 ampere kadarki yüksek akım ölçümlerinde devreye seri olarak üstteki deliğe kırmızı kablo(+)alınarak kullanılır.Ölçümden sonra alttaki eski yerine diğer ölçümlerde mutlaka getirilmelidir.(Zaten cihazın kablolarının da olduğu bu kısmında,yüksek voltaj üst sınırı,şasi(-)kablosunun en alttaki yeri ve akım ölçme en üst sınırı uyarıları,kırmızı üçgenler şeklinde ve şematik çizilmiş olarak vardır.)

e)Kare dalga çıkış:Buradan kare dalgalı çıkış verilir.

f)Sesli Direnç Ölçme:Buradan hem direnci ölçer,hem de direnç azsa buzzzer yine öter,Ama buzzer sıfıra çok yakın(Kısa devrede)mutlaka öter.Ayni zamanda diyotu da bir yönde sayısal değerle ölçer.Diğer yönde değer okunmaz.Bu taktirde diyot sağlamdır.

g)Direnç(OHM.)Ölçümü:200,2000,20k,200k,2000k skala değerleri bulunur.Ölçülecek direnç direnç düşük omajdaysa 200'e getirilip ölçülür.Çok yüksek dirençler 2000k'ya getirilip ölçülür.Bu iki değer arasındakiler değerce en uygun olan kısmı seçilerek ölçüm yapılır.

h)NPN,PNP Transistörlerinin Ölçüm Yeri:Transistörünüzün tipine göre e,b,c yazılan yerlere transistör bacakları konularak ölçüm yapılır.Kolay gelsin.

Önemli ekleme notu: Herhangi bir voltaj ölçümü(Doğru veya alternatif akımın az veya çok olan,mevcut tüm değerleri) mutlaka direkt olarak(Ölçülen devreye paralel) ölçülür.Tüm akım ölçümleri(10 amperden en küçük miliampere kadar) devreye seri olarak(Endirekt),yani araya cihazı katarak(Seri bir ölçüm bağlantısı kurarak) yapılır.Omaj(Direnç) ölçümleri de direkt(ölçülen devreye paralel)olarak yapılır.Omaj ölçümlerinde eski olsun,yeni tip olsun,cihazın içindeki pilden geçen ve dirençle zayıflamış bir doğru akım,ölçülecek cihazın içinden akarak geçer.Geçerken,bu zayıf doğru akıma,cihazın gösterdiği direnç değeri, göstergede sayısal(Dijital) değere veya eski klasik avometrelerde ibre değerine çevrilmiş olur.Yanlış ve çalışma yöntemine göre yapılmayan ölçümlerde avometreniz zarar görebilir.Çok dikkatli davranılması gereklidir.Kolay gelsin.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
128,209
Mesajlar
915,832
Kullanıcılar
449,988
Son üye
hmos23

Yeni konular

Geri
Üst