Akım trafosu ya da fazların ters bağlanması?

phase

Üye
Katılım
13 Ara 2009
Mesajlar
270
Puanları
1
Kısmi ölçüm için ag den ölçüm yapan birkaç tane sayacımız ve ogden ölçüm yapan ana sayacımız vardır.Fatura aktif tüketim olarak 700.000 kwh ise bizim diğer sayaçlardan aldığımız değer örneğin 550 .000kwh .5 trafonun kaybı 150.000 kwh olmayacağına göre acaba sebep ne olabilir.Bu aylardır bu şekildeymiş fakat geçen gün kısmi sayaçlara baktığımızda birkaçının akım trafolarının ya da fazlarının yanlış bağlandığını sayaçtaki uyarılar sebebiyle farkettik.
-3 akım trafosundan 2 si yanlış (ters ) bağlanmış diyelim bu aktif gücün yanlış okunmasına neden olurmu ve neye sebebiyet verebilir?
-Fazlardan biri ters bağlanmışsa tersine yazma durumu olabilirmi?
-Sizce bu kadar farkın başka sebepleri neler olabilir?
-Sadece tek trafonun kaybını hesaplarken nelere dikkat etmeliyiz?
 
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
sorunuzun cevabı mekanik veya kombi sayaç kullanımına göre değişiklikler gösterir.
1:2fazın yerinin ters bağlantısı (akımtrafo bağlantısı doğru ise)kombi sayaçta fark etmez.Mekanikte eksik ölçüm olur.
2:fazınbiri tersse(akımtrafo uçları)toplam değer ters olanın ölçtüğü kadar eksik çıkar
3:trafo ve hat kayıpları olacaktır.700000kw/h de150000 değil.Biz de yaklaşık 680000kw/h tüketiyoruz.Kaybımız 12000kw/h
4:ölçümde bağlantı hatası yapılmamışsa bu denli fark çıkmaz
Forumda aratırsanız Sayın Fahri Yetiş'in eklediği sayaç bağlantısı ile ilgili dosyayı bulabilir sisteminizi düzeltebilirsiniz
Trafo kayıpları çizelgelerde belirtilse de yük tüketimleri modellerindeki farklılıklar birebir hespalamanınızı olanaksız kılar
 
Akım trafosunun ters bağlanması tersine götürür diyorsunuz.Ölçümde bağlantı hatası derken ana sayacımı kastediyorsunuz acaba?
 
yg 'deki sayacınızın doğru ölçtüğünü varsayıyorum(tedaş kendi kalesine gol atmak istemez)Sorun sizin ag sayaçlarınıda vardır.(yoksa:trafo ve hatkayıplarınız inanılmaz oranlardadır)Herhangi bir kombi sayaçta bağlantılar doğru SADECE faz sırası yanlış bile olsa doğru ölçüm yapar.Herhangi bir sayaçta iki akımtrafosu doğru bağlanmış 3.ters bağlanmışsa eksik yazar.Şöyleki 1+2+3=toplam olacakken (1+2)-3=toplam değer olur.Haliyle ters bağlının ölçtüğü değer kadar eksik ölçüm yapılmış olur
 
Sayaç bağlantılarında en önemli husus sayacın I.ünitesine uygulanan akım ve Gerilimin aynı fazı teşkil etmesidir.Faz sırasının ters olması önemli bir ölçüm hatasına neden olmaz.I.Ünitenin fazını II.nci üniteye bağladığınızda (akımla-gerilimin çaprazlanması) sayacın hangi değeri yazdığını net olarak anlayamazsınız.Son imalat sayaçlar faz sırası tersliğinde ve akım polarite tersliğinde doğru yazacak şekilde imal ediliyor.
Tedaşla hesaplaşmaya esas sayaçla ünitelerdeki dahili sayaçlar arasındaki %5 in üzerindeki hatada mutlak surette dahili sayaçları ve devrelerini kontrol etmek gerekir.
Terside olabilir..Dahili sayaçlar toplamı Tedaş sayacının kaydettiği değerden büyük olabilir.Bu durumdada Tedaşı yazılı olarak ikaz edin.Sayaç ve devrelerini kontrol etmesi için.Bir gün satışa esas sayaçtaki arızayı Tedaş fark eder ve hiç ummadığınız zamanda yüklü bir fark faturası düzenler ve gönderir.Böyle durumlar genelde mahkemelerde sonuçlanır ama o durumlara düşmemekde elimizde..
Bilgilerinize..
 
yukaridaki belirtilen problemin benzeri ama daha da buyugu bende mevcut. Gecen ay itibariyle, girenle harcanan arasindaki sayaclarin farki 540.000kW/h.
sayaclarin hepsine bakiyorum fakat sadece bir tanesinde, TersEnerji(ters akim) hatasi gosteriyor tum fazlarinda. bu sayac sehir hattindan gelen OG hatti uzerinde degil, kompleksteki residence'i besleyen OG hattinin sayacinda. ben makine muhendisiyim normalde ama konuyu anlamak istiyorum, yardimci olabilirseniz sevinirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,659
Kullanıcılar
449,943
Son üye
Ali4129

Yeni konular

Geri
Üst