Akım Trafosu Soru

hkn_blt

Üye
Katılım
31 Ağu 2009
Mesajlar
1,160
Puanları
31
arkadaşlar diyerlimki elimde 1/10 akım tarafosu var ben bunun çevirme oranının doğru olup olmadığını anlamak için primere tarafa yük üzerinden 5A verdiğimde sekonder tarafa direkt ampermetre baglayıp ölçüm yapabilirmiyim yoksa sekondere de mi yük üzerinden geçirip öylemi ölçüm yapmalıyım birde hata katsayısı ve doyma katsayısı nasıl ölçülür?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
akım trafosuna ampermetre bağlamak için çevirme oranını biliyor olmanız gerek zira akım trafosu 50/5 ise ampermetrede 50/5 özellikte olmalı
saygılar.
 
Çevirme oranına göre ampermetre bağlarsan görebilirsin.
 
Merabalar arkadaşlara katılıyorm ama çevirme oranına göre ampermetrede bağlamana gerek yok. Çünkü akım trafolarının sekonderleri 5 yada 1 amper olarak üretilir ve ampermetrelerde buna uygun olarak 1 amperlik yada 5 amperlik olarak üretilir. yani sizin akım trafonunzun primer değeri ne olursa olsun sekonderi 5 amper ise ölçü altinin oranı önemli değildir. Çünkü siz her halukarda 5 ampere göre bir ölçme yapacaksınız. Sadece ölçü aletinin skalası orana göre çarpılarak yazılmıştır. Onun için siz akım trafonunzun oranının biliyorsanız primerinden buna uygun bir akım verin ve sekondere bir avo metre bağlayarak ölçüm yapın. Doyma kaysayısı ve hata katsayısı için çeşitli hesaplamalar ve ölçmler yapmalısınız. Doyma katsayısı ve hata katsayısı kullanacağınız amaca göre değişir. Mesela siz ölçme amaçlı olarak kullanacaksanız akım trafosu akım 5 katına ulaşmadan doyuma ulaşr ve hata katsayısı düşüktür. Fakat koruma amaçlı kullanacaksanız seçtiğiniz akım trafosu tipine göre 10 veya 20 katından önce doymaz ve ölçü sınfları biraz fazladır.
saygılarımal.
 
Bu da doğru bir görüştür katılıyorum.
 
ama işte kafamı karıştıran nokta ampermetre devreye seri bağlanır burada ise paralel baglamış oluyoruyuz ki bağladığım zaman yaptığım ölçümlerde doğru sonuçlar alıyorum ama mantıken ters geliyor ;:)
 
Gene seri oluyor. Akım trafosunun sekonderine direk ampermetreyi bağlayınca paralel olmuyor. Akımtrafosunun sargısına ampermetreyi seri bağlamış oluyorsun.
 
yeğenim kafan karışmasın.sen yine doğru biliyon ama 2.aşamayı karıştırıyon.akım trafosu devreye seri bağlı mı.evet bağlı.2 aşama manyetik alanın etkisiyle oluşan sinyaller ampermetreye gidiyor.önemli olan ilk devre bu seri bağlı.50/5 akım trafosu primerinde 50 amper geçtiği zaman ölçü aleti devresinde yani sekonder tarafında 5 amp.akım dolaşır.bunu yapmanın nedeni kablo ve yüksek akım taşıma riskinden kurtulmak içindir.kuvvet akımını(yada kabloyu) ta işleticinin göreceği yere kadar 50 amperi taşıyıp geri getirmek masraflı olacaktır.birde 50 amp.lik ölçü aleti yapman ve bağlantı büyük vida gerekir.bunun için dönüştürücü olan akım trafoları kullanılır.5amp daha kolay taşınır.sebep bu.warmı aklını karıştıran başka şey :)

bir de şu açıklamayı yapmak istiyorum.şimdi varmı bilmiyorum.bizim zamanımızda ortası delik akım trafoları vardı.aradığımız kriterde akım trafosu bulamazsak değişik bağlantı uygular çalıştırırdık.örnek.100/5 akım trafosu yoksa 20/5 akım trafosunu kullanırdık ama ortadaki delikten geçen faz kablosunu 5 defa geçirirdik sonuç 100/5 trafo gibi olur.kolay gelsin arkadaşlar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
sekonderin fazları ampermetre üzerinden kısa devre edilince aralarında seri bi bağlantı oluşur, ampermetre de devreye seri bağlanacağından doğru bi ölçüm yapılmış olur.
 
ayrıca akım trafosunun ölçen ampermetre yi sökerseniniz mutlaka akım trafosunun çıkış uçlarını şöntleyin veay kısa devre edin yoksa akım trafosu yanar.unutmayalım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,316
Mesajlar
916,655
Kullanıcılar
450,150
Son üye
Sqnax

Yeni konular

Geri
Üst