akım trafosu nasıl ölçülür?

Neden 4 mm2 ? 1,5-2,5 mm2 olmazmı ?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Akyar abi sekondere bağlanan cihaz gücüne bağlı ve akım trafosuna olan mesafe arttıkça gerilim düşümünü dolayısıyla hatayı minimuma indirgemek adına yazmış arkadaş biraz garantici davranmış :)
 
Kullanılmayan fakat devreye bağlı olan akım trafolarının uçları, primerden akım verilmeden önce, en az 4mm2 kablo ile, mutlaka kısa devre yapılmış olmalıdır.]

akım trafosu klemensindeki uçlardan bahsediyor.
 
Neden 4 mm2? DSİ'nin HES şartnamelerinde ölçme ve koruma devreleri için önerilen kablo kesitidir. Ayrıca hata nedeniyle arıza akımı geldiğinde, akım trafosu 5p20 ise, 100A akıma da dayanabilmelidir. Biraz garantici olmak gerekir.

Klemens uçları diye bahsetmedim. Kablo ile sekonder uçlarını her hangi bir ölçüm cihazına da götürebilirsiniz. O cihazdan da sökseniz boşta kalan sekonder uçlarında öldürücü yüksek gerilim oluşur.
 
Normalde biz de 5A sekonderi olan akım trafosu için 4, 1A sekonderi olan akım trafoları içinse 2.5mm2 kesitli kablo kullanılıyor. 100/5A akım trafolu bir panoda 3000A mertebelerinde kısa devre akımının oluştuğunu gördüm.Bu da sekonderden birkaçyüz ms boyunca 150A e varan akım demek. Bu nedenle de kesitler nominal sekonder akımının üzerinde seçiliyor. Diğer bir neden yukarıda yazılmış. Akım trafosu ile sekonder ölçü/koruma cihzaı arasında uzun mesafe varsa ya da akım trafosunun VA değeri düşükse yine yüksek kesit seçmek gerekiyor. Kesit değeri hesaplama ile bulunur.
 
Sizin yazdıklarınız benim bahsettiğimden farklı. Akım trafosu kullanılmayacak ve yerinden de sökülemiyor ise uçlarının kısa devre edilmesi gerektiğinden bahsediyorum. Tabi ki, kullanılacak ise kablo kesiti hesabı için kablo ve ölçüm cihazlarının burden ı dikkate alınır. Buna göre de akım trafosu kapasitesi belirlenir. Kapasite burden dan fazla ise başka cihazlara da dağıtabilirsiniz. Başka cihaz yoksa ve akım trafosu kapasitesi büyük seçilmiş ise, etiket değerleri fazla geçerli olmaz (5p5 akım trafonuz 5p10 veya 5p20 gibi davranır, doyma noktası yükselir) ve arıza akımlarında ölçüm cihazlarını yakarsınız.
 
Röle tamire gittiği için 2000/5A'i 1,5mm2 kablo ile kısadevre etmiştik birkaç gün öyle çalıştı. Problem olmaz yani.
 
Akım trafosu bağlı ve primer akım varsa çıkış uçlarını sökmeyin. ÖLDÜRÜR . 1600/5 akım trafosundan, daha önce hiç görmediğinizden bahsediyorsunuz. Kesinlikle Akım Trafoları hakkında bilgi edinmeden ve tehlikelerini öğrenmeden dokunmayın.

[Kullanılmayan fakat devreye bağlı olan akım trafolarının uçları, primerden akım verilmeden önce, en az 4mm2 kablo ile, mutlaka kısa devre yapılmış olmalıdır.]
Arkadaşın tespiti çok doğru eğer akım trafosundan bilgin yoksa dokunma.Bilen bir ustadan destek al.Eğer akım trafosunun uçlarınını akım varken sökersen ya çarpılırsın yada yangın çıkarırsın!
 
Akım trafosunu kısa devre edin diyorsunuzya ben orayı anlamadım sekonder ucunu kısadevremi edecegiz nereyle
 

Forum istatistikleri

Konular
128,260
Mesajlar
916,281
Kullanıcılar
450,082
Son üye
feritkvl14

Yeni konular

Geri
Üst