akım trafosu nasıl ölçülür?

ertu02

Üye
Katılım
1 Haz 2010
Mesajlar
46
Puanları
1
Yaş
38
Fabrikada 1600/5 yazan akım trafosu var.bunu nasıl ölçerim.Ne işe yarıyor ilk kez görüyorum bunlar??
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Herhangi bir yere bağlı mı yoksa boşta mı duruyor?
 
Akım trafosunun bağlı olduğu cihaz misal analizör üzerindeki değerin doğruluğundan şüphe duyuyorsan pensamermetre(TrueRMS) ile ana hat akımını ölçer mukayese edersin. En pratik metod budur.
 
Çalışıyorsa, k-l uçları yani sekonder sargısı ya sayacınıza, ya ölçü aletlerine ya da kompanzasyon panosundaki röleye gidiyordur. Bunları kontrol edin, hepsi çalışıyorsa ellemeyin akım trafonuzu.:)
 
Akım trafosunun bizzat kendisini test edeceksen primer test cihazı ile primerden akım verip sekonderdn ölçebilirsiniz. Tabii böyle bir test cihazınızın olması ya da dışarıdan servis almanız lazım ki, bunlar da epey pahalıdır.

ikinci ve daha priatik yol yukarıda yazılmış. pensampermetre ile ölçmek. Eğer o sırada tesisinizin çektiği gücü ya da akımı yaklaşık ya da tam biliyorsanız okuyacağınız değerin doğru olup olmadığını karşılaştırabilirsiniz.
 
biz primer akım /gerlim trafolarında bu cihazı kullanıyoruz cihazdan çok memlunuz tavsiye ederim..
 

Ekli dosyalar

  • model 590j unıversal CT tester.jpg
    model 590j unıversal CT tester.jpg
    88.6 KB · Görüntüleme: 115
@ertu02 ,

Sakın ola akım trafosunun uçlarını SÖK ME YİN. Uçlar boşta kalırsa çok yüksek gerilim oluşur ve öldürür. Ayrıca akım sonsuza gider ve trafonuz patlar.
 
arkadaş sekonder (çıkış ) uçlarından bahsediyor
ortam güvenliyse sekonder uçlarına köprüde atabilirsin sıkıntı olmaz...
 
Akım trafosu bağlı ve primer akım varsa çıkış uçlarını sökmeyin. ÖLDÜRÜR . 1600/5 akım trafosundan, daha önce hiç görmediğinizden bahsediyorsunuz. Kesinlikle Akım Trafoları hakkında bilgi edinmeden ve tehlikelerini öğrenmeden dokunmayın.

[Kullanılmayan fakat devreye bağlı olan akım trafolarının uçları, primerden akım verilmeden önce, en az 4mm2 kablo ile, mutlaka kısa devre yapılmış olmalıdır.]
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,621
Kullanıcılar
449,934
Son üye
peldayilmaz

Yeni konular

Geri
Üst