akım trafosu faz kayması

Katılım
16 Tem 2007
Mesajlar
37
Puanları
1
Yaş
39
slm arkadaşlar bende akım trafoları ile araştırma yapıyordum ve akım tarfoların da faz kayması (primer ve sekonder arasında acısal farklılık) gibi bir durum oldugunu duydum...Aldıgım akım trafosunda faz kayması olup olmadıgını nasıl anlayabilirim bu faz kayması oluyorsa bile nasıl ölçebilirim bilgisini paylaşan arkadaşlara şimdiden teşekkürler
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
akım trafolarında faz kaymasını şöyle anlarsın primer sargının 1 ucu ile sekonder sargının 1 ucunu kısa devre edip pirimer gerilimini uygularsın sekonderin diğer ucu ile pirimerin diğer ucunda voltmetre ile gerilim ölçersin pirimer gerilimi+sekonder geriliminin toplamını görüyorsan polarite doğru demektir.pirimer gerilimi-sekonder gerilimini görüyorsan ters polaritedir.örnek pirimer gerilimi 380V sekonder gerilimi 220V olsun 380+220=600V görüyorsan doğru polarite 380-220=160V görüyorsan ters polaritedir.
 
ilgilendigin icin tesekkur ederim arkadasım saolasın
 
arkadaşım sen sekonder korumamı yapacaksın?
 
hayır... Akım tarfosundan düzgün bir değer almaya çalışıyorumdao yüzden sormuştum
 
Trafolarda faz kayması denen bir değer vardır.Bu değer primere göre 30 derece kadardır.Bilginize.
 
bu senin dediğin her trafo için geçerli olmaya bilir çünkü kompanzasyon da da benzer akım trafoları kullanılıyor kompanzasyonda bir kaç derece önemli iken 30 derecelik bir kayma çok ciddi sorunlara yol açabilir bence
 
Akım trafosunun ölçtüğü değerle gerçek değeri anlamak için bağlı olduğu hattın cos fi sini baradan ölçünüz, ayrıca akım trafosundan çıkıp röleye giden kablodan aynı şekilde cos fi okuyun. aradaki fark akım trafosunun hatasını gösterir. Ayrıca kompanzasyon sistemleri için kullandığınız akım trafolarının hattını 3-4 m den fazla uzatırsanız gelen bilgide ilave faz kayması oluşuyor bu etkiyi ölçmek için bu sefer aynı ölçümü röle girişinde yapınız. Bunu ortadan kaldırmak için kablo çapını artırınız yada ofset ayarlı cihazlar KARMET kullanınız.
 
Eğer trafo gerilimin osiloskopla ölçülebilecek değerlerdeyse, faz farkını aşağıdaki gibi görebilirsin...

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
Arkadaşım akım tarfolarındaki çevirme oranı testi ile bu açı yı görebilirsin. Ölçtüğün en yüksek değer 0,5 ten büyük olmamlı. Maddi yönden kendine veya tedeşa zarar vermek istemiyorsan. İsterseniz mail adresime not bırakrak size testi yapılmış akım tarfosundaki açıyı görsel olarak anlatabilirim.
Saygılar.....
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst