akım taşıma kapasitesi

jinxnao

Üye
Katılım
4 Nis 2007
Mesajlar
75
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar yerde ve toprakta bu kapasiteler neden farklılık gösteriyor diye sormayacagım bu cok normal de toprakta neden daha yüksek oldugunu bilmiyorum bence havada daha yüksek olmalı gibi geliyor, sadece kum olayı mı? nedir
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Akım taşıma kapasitelerinin sınırlayan temel etken, iletkenlerin üzerinden geçen akımlardan dolayı ısınmasıdır. Çünkü bu ısı iletkenin erimesine neden olur. Toprakta akım taşıma kapasitesinin daha yüksek olmasıda toprağın havaya göre daha iyi bir ısı iletkeni olması veya ısıl kapasitesinin daha yüksek olmasıdır.... Diye bir tahmin yürütüyorum.:)
 
kapalı ortamda bulunan nesnelerin ısıları da fazla olur. çok basit ve anlaşılır oldu bence :D
 
arkadaşlar önemli noktaya değinmişler zaten..olay tamamen ısıyla alakalı..sen kabloyu ne kadar soğutursan üzerinden o kadar çok akım geçirebilirsin..hatta bazı ilekenler bellibir derece sıcaklığın (yaklaşık -120) altına düştüğünde süper iletken oluyorlar, dolayısıyla elektron sürtünmeleri olmadığı için ısınmada olmuyor..
 
Tamamen ortam ısısı ve ısıl iletkenlile ilgili diye düşünenler büyük ölçüde haklı ancak arada bir etken daha var o da manyetik geçirgenliktir.İçerisinden akım geçen bir kablonun dış yüzeyinde oluşan manyetik alan etkisi toprakta çok daha azdır. Özellikle yanyana taşınan kablolarda ısıl etkiler haricinde bulunduğu ortamın manyetik geçirgenliğide hesaba katılacak kadar önem arzeder.
 
arkadaşım toprak soğutma işi yapar mesela sıcak havada toprak altındakimi yoksa güneşin altındakimi daha fazla ısınır bununla ilgili
 

Forum istatistikleri

Konular
128,188
Mesajlar
915,703
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst