NYY N2XH Akım Taşıma Kapasiteleri Farkı

caligula

Üye
Katılım
7 Haz 2022
Mesajlar
44
Puanları
1
Yaş
25
Arkadaşlar herkese merhaba. Ben kablo kesitlerini inceliyordum da şöyle bir şey farkettim ve sebebini çok merak ediyorum:

Aynı kesitte N2XH her zaman NYY'den en az yüzde 10 daha fazla akım taşıma kapasitesine sahip. Mesela 3x25 NYY havada 106 amper taşırken 3x25 N2XH neden 133 amper taşıyor. N2XH, NYY kablonun halojenden ayrılmış hali değil mi? İki kablonun da metredeki bakır oranları eşit değil mi. Ayrıca her iki kablo da çok telli. Peki bu akım farkı nereden kaynaklanıyor?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Yalıtılmış kabloların neden belirli bir max. çalışma sıcaklığı var sorusunun cevabı ile ilgili olabilir..
 
İzolasyonu oluşturan maddenin ısı karsisindaki dayanımı ve bozumu ile alakalı
 
Yalıtılmış kabloların neden belirli bir max. çalışma sıcaklığı var sorusunun cevabı ile ilgili olabilir..
Teşekkürler. Isınmaya karşı dirençli olunca iletkenlik artıyor şimdi anladım. Sanki toprağın altındaymış gibi
 
Aslında iletkenlik aynı. İzolasyon maddesinin biri örneğin 80 dereceye kadar formunu koruyor. Diğeri ise 120 dereceye kadar dayanıyor. İlkinde 100 A geçirince 80 dereceye çıktığı için , ikincide 150 A geçirince 120 derece sıcaklığa çıkılıyor. Gibi... Rakamlar atmasyondur.
 
Birinin max çalışma sıcaklığı 90derece diğeri 70 derece.Şimdi çoğu tesisde xlpe yalıtkanlı kablo isteniyor zaten. Ya nhxmh yada n2xh tercih ediliyor.Sıcağa daha çok dayanan daha çok akım taşıyabiliyor.Toprağa gömdüğünde de kablo daha çok akım taşıyor mesela . Benzer hususlar aslında
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Geri
Üst