2(faz-nötür) ve 4(3faz-nöt kutuplu şalter/sigorta nerde kullanılılır/kullanılmalıdır?

arkadaşlar jeneratörün yıldız noktasının topraklaması nasıl yapılmaktadır açıkçası yıldız noktası denilen nötr çıkışına dışardan bir topraklama mı yapılması gerekiyor. kafam karıştı sadece jeneratörle beslenen bir sistem ve işletme topraklamasının nasıl yapılacağını anlayamadım. bunu yapmadığımız içinde kaçak akım rölesi çalışmıyor.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
bizim alışa gelmiş tecrübelerde biride kablo kesitleridir.örnegin 3*16+10 bir kabloda akım taşıma kapasitesi kataloglarda 79 a diye nitelendirmekte bizde 80 a otomat ile korumaya almaktayız ama sistem 3 fazlı vede dengeli yük ise olakı kablo bilgisayar aydınlatma vb. durumda çalışan bir işletmeyi beslemekte ise işte o zaman tesisimizde 3.harmonikler meydana gelmekte vede nötr iletkeni için tehlikeli durum ortaya çıkmatadır.burada seçici koruma yapabilmek için 4 kutuplu şalter kullanmamız en mantıklı çözüm olcagı kanısındayım.
 
harmoniklerin sık oluştuğu tesislerde 3. h akımı faz akımını geçecek değere ulaşabilir. bu durumda kablo korumasına ihtiyaç var. hatta 3x50+25 gib yarım kesit nötr ile beslenen tesiste nötr koruması kabloyu korumada yetersiz bile kalabilir. bu konuda M. Levent Dirlik ( Elektrik Yük. Mühendisi ) nin detaylı makaleleri var. bulmanızı tavsiye ederim.
 
bu tip şalterler kaynak makinaları ve özel jenaratör tipi kaynak makinaları ve italyan makinalarda özelamaçlı gerilim yönü açma ve kapamada kullanıldıgı yerler var.
 
Şebeke+UPS hattının ortak dağıtım yapıldığı eski bir devlet hastanesinde görmüştüm birkaç yıl önce. UPS hattından beslenen monofaze linyelerin sigortaları 2 kutupluydu. UPS şebekesi daha sonradan tesis edildiği için ortak dağıtım yapılmış. Bilinir ki şebeke dağıtım panosuyla UPS dağıtım panosu ayrı ayrı olur.
 
/Arkadaşlar tartışma tarihine baktığımda yıllar yıllar önce tartışılmış bu konuya yeni düzenlemeler ışığında katkıda bulunmak istiyorum. Son onaylattığımız projede dahil olmak üzere (30/09/17) kofre ve ana pano girişlerinin mutlaka 4 kutuplu olarak tesis edilmesi gerekiyor. Bu gereklilik hem yönetmeliklerden hemde mühendisliğin temelinden gelmektedir. Lütfen sadece Jeneratör veya patlayıcı ortam olarak değerlendirmeyiniz. Zira gelişen teknoloji ve kullanılan elektrikli cihazların çeşitliliği ile konutlarda ve ofislerde de ziyadesi ile önem teşkil etmektedir. Mühendislik açısından çok bilinçli bir davranış olmak ile beraber insan hayatı açısından vazgeçilmez diyebiliriz.

Nötr geriliminizi her zaman kesin , şasilerinizi mutlaka topraklayın ve sakın nötr ile toprak hattını aynı barada toplamayın 3P+N+PE her zaman ilk ve tek tercihiniz olsun ...

Saygılarımla,
 
İki farklı kaynağın nötrleri ortak olamaz. Birinci kısım bu.

İkinci konu 3 fazlı sistemde mesela aydınlatmada nötr ortak. Yapılan yanlışlardan bir tanesi sirkülasyonu ve sürekliligi işletmesel açıdan yoğun olan alanlarda otomatin mandalı çıkartılarak tek fazi kesme işlemi yapılması. Nötr de sürekli akım var aslında bunun bilincinde olmaması ve hele hele asma tavan arasında tavada çalışırken bu işlemi yapıp hayatını kaybeden kişiler mevcut... bazı kazançlari elde etmek için nötr hattını lokal çekmek yerine ortak kullanıyorlar. Çok yanlış bir olay.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,246
Mesajlar
916,158
Kullanıcılar
450,056
Son üye
atas.27

Yeni konular

Geri
Üst