1986 model ITT Schaub Lorenz renkli Tv'nin tamir macerası paylaşımı.

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,207
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba.

2003 yılında yaşadığım bir tv maceramı sizlerle paylaşıyorum.

Tv'im o yıllarda ilk çalışma,televizyon ilk açılış anında 5-10 dakika kadar çalışıyor,bir müddet sonra tv'nin ekranındaki ışık şiddeti gittikçe zayıflıyor ve en sonunda tamamen kayboluyordu.Tv'nin arkasındaki kapağı açtığımda,fiziki görünüş olarak her şeyin yolunda gittiği,yanan,gevşeyen,kopan,koku yapan sıradışı bir parça, açıkçası tam olarak göremedim.Tv kapalıyken değerleri kabaca ölçüp kontrol ettim,devre şeması vardı.Onu gözden geçirdim,anormal bir durum görünmüyordu.Tüpünün bittiğini düşünüp yenilemek üzere, tv yedek parça satıcılarına sordum.Ancak eski bir model olduğundan dolayı imalatının devam etmediği, yedek parça olarak tv tüpününü de kolay kolay bulamayacağımı da ayrıca söylediler.

Bunun üzerine eve dönüp tv çalışırken, bizzat gözlem-araştırma yoluyla arızalı parçayı yerinde tespit edip bulmaya karar verdim.Tv ilk beş-on dakika sorunsuz çalışıyorken arka kısmına tüm dikkatimi verip yoğunlaştırdım.Bir yandan da öndeki ekrana bakıyordum.Birden o beklenen süre dolduğunda ekrandaki ışık tedrici olarak yavaş yavaş kapanmaya,azalmaya başladı.Ancak tam o anda tüpün arkasındaki boyun kısmındaki flaman aydınlanmasının(Kırmızı renkte yanan akkor telli fitilin) yavaş bir şekilde,öndeki ekran kararmasıyla paralel olarak kapandığını,söndüğünü fark ettim.

Evet dikkatli gözlemlerim meyvasını vermişti,arızayı bulmuştum:Flaman besleme devresi kesilmesi yani bir lehim bağlantısı irtibatsızlığı.Artık iş arızanın baş gösterdiği yeri bulup,lehimi yapıp sağlamlaştırmaktı.

Elimde çok açık bir devre şeması vardı,tv'nin kurtuluşu buna bağlıydı.Hemen dikkatle şemayı baştan sona araştırarak "flaman besleme" hattı devresindeki bakır yolları takip ettim.Devre kartı üzerindeki besleme trafolarından birinde bu hat sona eriyordu.Bu trafonun numarasına ve konumuna,bacak sayısına bakıp flaman devresine giden trafo bacağının lehim bağlantılarını büyüteçle dikkatlice inceledim.

Ama nafile,trafo bacağındaki her bir lehim bağlantısı sağlam görünüyordu.Buradan sonuç olarak fiziki gözlemle bir netice alamayacağımı,zaten arızayı belirli bir süre sonra yaptığından,gözle görülemeyen,çok ince bir lehim kıl çatlağı olduğu fikrinde mutabık kaldım.

Deneme-yanılma yoluyla kıl çatlağı bulunan trafo bacağını her seferinde olmadı diyerek tek tek denemektense ,flaman beslemesini sağlayan 1 nolu trafonun tüm bağlı olan bacaklarındaki lehimleri havyayla eriterek yeniden lehimledim ve işimi sağlama almış oldum.

Artık arızanın giderildiğinden adım gibi emin olarak, tv'yi açıp çalıştırdım ve ayni arızayı yapıp yapmayacağını beklemeye başladım.Arızadan eser kalmamıştı.Gerçekten mutluydum,çünkü tv'nin ayrı bir hatırası vardı(İlklerdendi) ve birçok kez elimden tamir görmüştü.(4 adet 1 kohm.luk kumanda düğmelerini değiştirmiş,zamanla kopan lehim bağlantılarını da zamanı geldiğinde usanmadan yenilemiştim.)

Sonuç olarak asıl mesleği mekanik olan,tv,güç elektroniği ile hobi olarak uğraşan biri olarak alınan sonuç bir başarı sayılmalıydı.

Bu başarının sırrı ise dikkatli ve özenli gözlem,çabuk pes etmeme(Azim) ve devre şemasının başarılı bir uygulamasıydı.

Bu 1986 model tercüman gazetesinden kuponla alınan ITT marka renkli tv hala ilk alındığı günkü gibi ayni kalitede ve çalışır durumda,mükemmel renk kalitesi,3 boyut izlenimi veren keskin görüntü kalitesi,net sesiyle yıllara meydan okumaya devam ediyor.

Belki bu kadar sağlam olarak ve ayakta kalmasını en büyük Alman markası olmaya,tamamen orijinal parça kullanılmasına,o yıllarda Çin(Uzakdoğu)ithalatı olmamasına da borçludur diyebiliriz herhalde.

Anlatımım bir macera filmi niteliğinde olmuştur inşallah.

Kıssadan hisse bu makaleden bir sonuç çıkarmak gerekirse o da şu olmalıdır :
DİKKATLİ GÖZLEM VE AZİM,PROJEYİ HAYATA GEÇİRİP UYGULAYABİLME.

Bu mantık basit bir tv tamirinde değil,hayatın tüm zorluklarında ana prensibimiz olabilmelidir.Sürçü-lisan ettimse affedin lütfen.Sağlıcakla kalın.:)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,317
Mesajlar
916,661
Kullanıcılar
450,151
Son üye
YunusTuncel

Yeni konular

Geri
Üst