14,4 Volt, 8 Amper Regülasyonlu sağlam bir adaptör

Akü şarj işlemi biraz komplikedir. Akünün iç direnci voltaj ve ısıya gore değişiklik gösterdiği için akü boş iken sabit akımla dolmaya yaklaştığında ise sabit voltajla şarj edilmesi uygundur. ( akü tiplerine gore değişiklik gösterebilir )

Ama bu adaptor düz bağlasanız şarj etmezmi elbette eder ancak akünüzün ömrünü en uygun şekilde kullanmak isterseniz bu noktada bazı kurallara uymak gereklidir. Sadece voltajı ayarlamakla şarj işlemi olmaz. Akımıda kontrol etmelisiniz.
 
Ayar potansiyometresini dışarı alıp seri ampermetre ile kontrollü kullanırsanız olur. Daha iyisi akım sınırlama devresi ilave etmek. Seri diyotlar koyup belirli aralıklar ile diyotları devre dışı yaparak ta çözebilirsiniz.
 
Birkaç gün önce bir yazı okudum yine sizin yazınızı galiba. Şarj ile ilgili. O kadar şimdilik beni aşar. Benim bir güç kaynağı en fazla 14.2 diğeri 13.89 verdi. 14.2 veren kullanırsanız akülü sarj edebilirmiyim? Ederim ama bu akü 2 yıl kullanılır mi?
 
Akü ömrü için bişey diyemem.

Şöyle yaparsanız belki ölçebilirsiniz. Akü boş iken adaptörünüzü bağlayın ama sürekli akım ve gerilimi ölçün. Akünüzün sağlıklı şarjı için gerekli değerleri aşmıyorsanız kullanabilirsiniz. 72 amper akü için şarj akımınız 7 amperin üzerinde olmaması lazım.

Dediğim gibi akünüzü şarja bağlayın akım ve voltajı okuyun. Voltajınız 14.2 ise yüksek voltaj sorununuz yok. Tek sorun akım konusu. Amperinizi takip edin 7 amperin üzerine çıkmıyorsa sorun olmaz. Uzun süre sağlıklı kullanabilirsiniz.
 
:( deloyloy 10 amper bağladım cihazı hadi hayırlısı
nşallah başımıza iş açmayız
 
:( deloyloy 10 amper bağladım cihazı hadi hayırlısı
nşallah başımıza iş açmayız

Yukarıda yazdığımız gibi şarj için bağladığınızda şarj akımını ölçtünüz mü?

Adaptörünüz 10 amper verebilecek kapasitede olabilir. Ama önemli olan akünün iç direncidir. İç direnci yüksek ise akım 10 amper olmayabilir. Bu nedenle şarj esnasında akünüzün çektiği akımı ölçmenizi tavsiye ettim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,880
Kullanıcılar
449,999
Son üye
Samidmrr

Yeni konular

Geri
Üst