5+1 Müzik sisteminin Bass'ı cızırdıyor

summer377

Üye
Katılım
3 Ocak 2024
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
24
Arkadaşlar merhaba iyi forumlar, bir türlü çözemediğim bir sorunum var. Premier marka 5+1 müzik sistemim 8 senedir gayet güzel çalışıyordu ancak birden ne olduysa geçenlerde açtığımda bass dan cızırdama gelmeye başladı. Hiçbir hoparlörü subwoofere bağlamasam bile direk on/off dan açıp enerjş verince cızırdama veya parazit başlıyor. Bunun nedeni nedir ben amatörce kondansatörlere baktım 2 adet 3300 uf 50v ve 2 adet 2200 uf 25 volt kondansatörleri değiştirdim yinede aynı ki zaten kondansatörler sağlamdı mofsetlere baktım sağlam, voltaj regülatörü sağlam birçok devre elemanına baktım sağlam yardımcı olursanız çok sevinirim dua ederim çünkü burda bu işi çözen yok.
 

Ekli dosyalar

  • 20240102_144612.jpg
    20240102_144612.jpg
    371.1 KB · Görüntüleme: 12
  • 20240102_144707.jpg
    20240102_144707.jpg
    288.5 KB · Görüntüleme: 12
Hiçbir hoparlörü subwoofere bağlamasam bile direk on/off dan açıp enerjş verince cızırdama veya parazit başlıyor
Başlıkla biraz çeliştiği içim soruyorum, teyid ederseniz
Yani, hiçbir yere hoparlör bağlamıyorsunuz ve ses duyuyorsunuz.
Cızırdama, birşeylerin (direnç) aşırı ısınmasından olur ama böyle durum yok heralde?

Büyü ihtamalle, sürekli "mekanik" ses?.
Eğer böyle ise amplinin trafosundan gelen ses olabilir, trafoya yakın metal kapak varsa onun 50Hz treşiminden olabilir, kapak sökülü iken bu ses varmı?
Daha fazla ilerlemek için Osilaskop lazım,
 
Çok fazla dinamik hareket yapan yüksek watt güçlü bas hoparlörlerin başına bazen böyle bir durum gelebilir. Hoparlör konisinden lehim bağlantısıyla hoparlör ara teliyle girilen lehimli bağlantısında bir sorun oluşmuş olabilir. Hoparlörü söküp sıkıntılı bağlantıyı yeniden lehimlemek gereklidir. Hoparlör empedansı bir avometreyle omaj ölçüm kısmında ölçülürken, eğer hoparlörün omaj değerinde çok fazla oynama varsa veya omaj ölçümü sabit bir omaja (8 ohm gibi) bu ölçümde sabitlenemiyorsa bu ara bağlantıda sonradan mutlaka bir sıkıntı oluşmuştur, bu durumda hoparlör kağıt konisinin üzerindeki siyah, yapıştırıcı boya ile kaplı ara lehimlerini mutlaka yeniden lehimlemek gerekir.

Araç arka bas hoparlörlerinden birisinde başıma gelen (hatta kağıt konisi yırtılan ve 404 plastik çelikle yapıştırılıp lehim sorunuyla birlikte onarılıp kendi yerine takılan bir arıza örneğine geçmişte sahibim. Devre elemanlarından çok önce cızırtı sesini veren bu hoparlörü ele alıp öncelikle bu açıdan gözden geçirmeniz (ses akımının giriş terminalleri lehim bağlantısı açısından) gerekiyordu. Kolay gelsin.
 
Şimdi sevgili hocam; ilk açıldığında hop. bağlantılarında dış mekanik bağlantı sorunu varsa bazen uzunca bir cızırtı duyulabilir, bazen de bir kanaldan hiç ses gelmeyebilir, bu da çıkış katlarının o andaki iç sorunuyla direk ilgili olabilir. Ama hoparlörler bağlı değilken o hoparlörlerden cızırtı sesi gelmesi normal bir durum değildir, mutlaka çıkış katından bağlı olmalılar bu son durumda, belki sorudaki bu ifade şeklinde bir sorun olmuş olabilir bu soruyu soran arkadaşımız açısından. Zaten böyle bir cızırtı sorunu açılırken kesin olarak varsa eğer kapatılırken de mutlaka bu tekrarlanır, yalnız açılışta değil kapanışta da bu sorun ayni şekliyle görülür. Açılışla kapanış anlarında ayni sorunun tekrarlanabilmesi lazımdır.

Hoparlör açık devreyken yani hiçbir yere bağlı değilken yine de hop.'lerden bir cızırtı sesi gelmesi kesinlikle yanlış bir ifadedir, konuyu açan arkadaşın konuyu yeniden değerlendirip eksik veya yanlış bir ifadeyi kullanmışsa eğer geri dönüş yaparak bunu mutlaka düzeltmesi gerekir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Merhabalar cevaplarınız için teşekkürler. Ürün premier marka 5+1 sinema sistemi. Sadece Subwoofer kısmında var sorun. Hoparlörleri bağlayınca 5 çıkışdan da des geliyor sanırım tiz veriyor sadece. Ancak bass hoparlörün kendisinden cızırdama geliyor. Ohm direncini ölçtüm fotoğraf atarım bass hoparlörün kendinde sorun olduğunu sanmıyorum. Ancak mıknatıs kısmı biraz ısınıyor gibi. Lehim yollarına baktım sorun göremedim birde 11 adet tip41c mofsetlere baktım npn transistör onlarda da sorun yok büyük kondansatörlerde de sorun yok benim bilgim bi yere kadar. Küçük yerde yaşıyorum bu işleri yapacak burada kimseler yok. Arızayı tespit edersem malzeme tedariği ve işçiliği basit benim için.
Hoparlör açık devreyken yani hiçbir yere bağlı değilken yine de hop.'lerden bir cızırtı sesi gelmesi kesinlikle yanlış bir ifadedir, konuyu açan arkadaşın konuyu yeniden değerlendirip eksik veya yanlış bir ifadeyi kullanmışsa eğer geri dönüş yaparak bunu mutlaka düzeltmesi gerekir. Kolay gelsin.
Hocam şimdi 5+1 in Subwoofer kısmını düşünün PC kasası gibi sadede bass hoparlörü olan diğer tiz hoparlörleri bağlanmadan fişe takıyorum. On off kademesinden On konumuna getiriyorum kumanda ile açıyorım ve bass hoparlörden cızzzzz diye ses geliyor ben yanlış ifade kullandığımı sanmıyorum.
 

Ekli dosyalar

  • 20240104_154434.jpg
    20240104_154434.jpg
    299.2 KB · Görüntüleme: 6
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,726
Kullanıcılar
449,961
Son üye
omr70

Yeni konular

Geri
Üst