12 dc-220ac inverter devresi

elvin92

Üye
Katılım
2 May 2014
Mesajlar
8
Puanları
1
merhabalar benim bir ödevim var 12dc gerilimi 220ac dönüstüren devre gerekiyor 2A de ama calısan devre bulamıyorum yardım lütfen
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
tsk ederim de ben devreyi proteusta kurdum denemek icin ama entegrede hata veriyor 13.bacagını nereye baglamam gerekiyor ?
 
7mvQlr.jpg


Merhaba.Devre şemasında CD4047'nin 4,5,6,14 nolu bacakları +12 volta,7.8.9.12 nolu bacakları 12 volt beslemenin - kutbuna,(gnd=Şase) 10,11 nolu bacaklar IRFZ44 MOSFET'lerinin GATE'inden önce uygulanmadan önce yer alan 100 ohm/0.5 watt.lık bu dirençlerin girişi ucuna,1 nolu bacak 0.22 mF'lık kutupsuz bir kondansatöre,2 nolu bacak 22k'lık variyabl direncin (Potansiyometrenin) sol tarafına,3 nolu bacak hem bu potansiyometrenin orta ucuna,hem de sağ giriş ucuna bağlanıyor.+12 voltta ayni zamanda bu trafonun orta ucu da bağlanıyor.Şemaya göre 7,8.9,12 nolu bacaklar ayni zamanda iki adet IRFZ44 mosfetinin düğüm (Ortak) noktasından (ortak S,S ucu olarak) da ( - ,GND) ucu olarak da bağlıdır.D uçları da IRFZ44'ün diğer bacaklarına ayrı ayrı bağlıdır.

13 nolu bacakla ilgili bağlantı,bu şemada zaten hiç de yer almıyor,yani bu uç boştadır,yani bir bağlantı da yapılmadan öyle bırakılmalıdır.22k'lık değişken direnç (Pot.) ile CD4047'nin bu astabil multitivibratör çalışma frekansını (Entegre içinde yer alan bir yapı) dolayısıyla dc.'nin evirtildikten sonraki 220 volt ac olarak çıkan voltajının bu frekansını da,tam olması gereken bir frekansa (50 hz. gibi) siz kalibre ederek de getiriyorsunuz,datasheetinde yer alan çalışma mantığına göre,tam olarak da anladıysam eğer.

MOSFET'lerden geçen akımın oluşturacağı fazla bir ısıyı dağıtmak için mutlaka uygun büyüklükte soğutucuların bağlanması da gerektiği bir not olarak burada (İngilizce) yazılmıştır.220 vac olarak üretilen ac. akım tam bir sinüs formunda da değil,kare dalga formunda tam olarak da çıkıp,ac/ac bir trafodan geçtikten sonra da modifiye sinüs (Üst tepeleri biraz kırılmış) haline dönüşmektedir,bu konudan da bilginiz tam olmalıdır.Besleme voltajı üst değeri (Max.) 20 volt dc.'dir datasheetine göre.Kolay gelsin.


CD4047 pdf, CD4047 description, CD4047 datasheets, CD4047 view ::: ALLDATASHEET :::
 
güccc.jpg
devreyi bu sekilde cizdim ama entegre hata veriyor bu konularda yeni sayılırm hatam nerede ve ne gibi ayarlar yapmam gerekio ?
 
Ekli dosyayı görüntüle 17478devreyi bu sekilde cizdim ama entegre hata veriyor bu konularda yeni sayılırm hatam nerede ve ne gibi ayarlar yapmam gerekio ?

Trafonun orta ucuna entegreden yapılacak olan bağlantıda,ayrıca 14 nolu bacağın 4,5,6 nolu bacaklarla da birlikte bulunması gerekiyor verilen bu devre şemasına göre,yani size yapılan uyarı (hata) bu yüzden de gelmiş olabilir.Çünkü çizdiğiniz bu devre şemasında,14 nolu bacağın orta uç olarak trafoya giriş yapan bu devre bağlantısında bulunması gereklidir,ancak ben onu hiç de göremedim.(Resmi büyültme ve küçültme sırasında,yani zoom yaparken). Sanırım eksik kalan bir bağlantı noktası bu 14 nolu bacak gibi görünüyor.Bir de - uç bağlantılarında,tam da 4 bacağın bağlı olması lazım,sizinkinde 12,8,9 nolu bacakları ben tam olarak saydım,7 nolu bacağın da - tarafta da mutlaka tam bağlı olduğunu bu resimden ben pek de çıkaramadım.Bunlara tam dikkat ederek bu devreyi yeniden oluşturun.Kolay gelsin.
 
proteusta entegreyi aldıgımda 7 ve 14. bacaklar gorunmuyor ben en iyisi bu devreyi 555 entegresi ile baska devre deneyim ins biri calısır :(
 
yardımlarınız icin tsk ederim :) devreyi 555 ile kurdum baska bi tane denedim devre calıstı ama istedigim voltajı alamıyorum trafonun degerlerini neye gorre girmem gerekiyor örnegin primary DC resistance gibi birkac paramtre var o degerleri neye gore girmeliyim ?
 
4047 555 gibi şeylerle ancak " dc to ac converter " prensipleri anlatılır , o kadar , daha doğrusu multi vibrator ..
Uygulamada çıkış geriliminin geri besleme ile sürekli kontrolü gerekir.
Bu iş için yapılmış özel chip ler kullanılır.
SG3524 UC3845 ... gibi.
Bunlara aplication note eki ile aramalar yaparsan bir hayli bilgi edinirsin.

Basit gözükür ama ciddi derecede elektronik bilgi birikimi gerektiren konudur.
Aynı zamanda yapılacak bir hata , insan sağlığı ve daha önemlisi mal sağlığı açısından tehlikelidir.

Bir kaç test yapıp bırakacaksan ne ala ama kullanacaksan hazır bir şeyler öneriyorum.
Çindistanlılar sayesinde bir hayli ucuza bulunabiliyor.
 
ben üni okuyorum okulda hocam devre istedi bende once proteusta deneyip sonra baskI devre yapacm 555 ile calısan bi devre buldum ama cıkıs vermiyor trafoya tıklatınca bayagı bir parametre geliyor o sayısal degerleri neye göre girmem gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,409
Mesajlar
917,385
Kullanıcılar
450,314
Son üye
Şuayıp çelebi

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst