0-60V / 5V Regüle Devresi

Evet. Bisiklet dinamosudur. Bisiklet lastiğine sürterek deniyorum şu an. Fakat bisiklet lastiğini biraz hızlandırdığımızda voltaj hemen artıyor. Şimdilik rüzgar enerjisi ile dinamoyu çalıştırmayı düşünüyorum.
 
Şöyle bir deneme daha yaptım. Dinamo devreye bağlı değilken yani boştayken tekeri 65km hızla çevirdiğimde 50V'tan biraz fazla çıkış alıyorum. Bisiklet üzerinde de bu devreyi kullanabilirim fakat yerine göre nadiren de olsa 80km hızları görebiliyoruz. Bu sebepten ötürü çok değişken bir voltaj aralığımız var.
 
Tavsiye ettigim yuk testini yapmadiniz mi?
 
Tavsiye ettigim yuk testini yapmadiniz mi?

Biraz evvel klasik bisiklet farını direk dinamoya bağladım. 60km hızda bile voltaj 8V ile sabit kaldı. Farın içinde 470uf 16V kondansatör ile 47ohm dirençten başka birşey yoktu. Lamba ise daha önce hiç görmediğim powerled gibi çok küçük bir lambaydı. Lambanın değerini malesef okuyacak bir şey göremedim. Fakat denemeden sonra farın içerisindeki devre de ısınmıştı.
 
Dinamonuz ve lambaniz hakkinda hic bilgi yok ancak verecegim bilgi tahmini olacaktir.

Dinamonuz ac voltaj üretiyor led lamba ise dc voltajla calisiyor olmali. Bu sekilde duzgun bir calisma elde edemezsiniz.

Yuk altindaki voltajiniz cok yukselmemis.
 
Bir düzeltme yapmam gerekiyor. Farın içerisinde powerled ve ac/dc çevirici devre de bulunmakta. Detaylar fotoğraftadır.
devre_1.jpg
devre_2.jpg
 
Ölçümü yaptığımda dinamo çıkışını yani devre girişini ölçmüştüm.
 
Bu tur bir power led surucunun biraz isinmasi normal.

Bir dinamonun cikisi degisik frekansli oldugu icin dc olmadigi için tam sağlıklı olcmek biraz zordur. Bu dinamonun cikisini dc olarak kullanacaksaniz hizli diyotlarla dogrultup bir kapasitorde biriktirerek filtreleyip olcmenizi oneririm.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Geri
Üst