İnverterda kullanılacak trafo

Peki biz bu inverteri aküyle değilde prizden 12 volt çıkış veren bir adaptörle beslesek sıkıntısız çalışır mı ?
 
Peki biz bu inverteri aküyle değilde prizden 12 volt çıkış veren bir adaptörle beslesek sıkıntısız çalışır mı ?
deneme amacli ise bir sure calisir. ama simdi 220 den 12 volta indirdin %5 kayip ordan kopru diyotlardan cikis alip filtreledin. sonra invertere verdin %20 orda kayip ceyrek enerji gitti. bir de tabi o kadar guclu trafo gerekiyor. trafoyu eritirsiniz.
bir de maks80 ise 100 watt kullanmakta her turlu yarar var. trafoyu devamli sinirda kullanmamis olursunuz.
 
Peki biz bu inverteri aküyle değilde prizden 12 volt çıkış veren bir adaptörle beslesek sıkıntısız çalışır mı ?

Evet çalışır,ama devamlı çalışacak bir sistem için takdir edilir ki "ac-dc > dc-ac" dönüşümü ile elektrik kayıpları çok fazla olur.Devamlı çalıştıracaksınız eğer direk ac (Şebekeyi) kullanmak daha verimlidir.Ama deneysel amaçlı (Geçici süreli) ise kullanılacak adaptörün amperi 100/12 değerli biraz fazlası olarak en az 10 amper,12 volt ac/dc adaptör çıkışlı olmalı ki bu trafo besleme sırasında aşırı zorlanıp ısınarak da yanmasın,yolgezer'in de açıklıkla belirttiği gibi.Kolay gelsin.
 
Trafo fiyatlarını sormak için girdiğim bir yerde bana trafonun nasıl bir trafo olacağını sordular özel bir trafo mu gibi bende bir cevap veremedim acaba kullanacağım trafonun özel bir adı falan var mı yoksa 12 giriş 220 çıkışlı 100W bir trafo demem yeterli mi ?
 
Merhaba.220 volt giriş-12 volt çıkış tek fazlı besleme trafosu diyeceksiniz. Trafolar watt değil bir de VA değeriyle satılırlar.Net 100 watt için örneğin 115-120 VA'lık olanı da denilebilir.Özel trafo tanımını hiç kullanmayın,o zaman sarımı özel yapılacak olan izolasyo veya piyasada hiç olmayan giriş ve çıkış sarımları olan besleme trafosu şeklinde yanlışlıkla anlaşılabilecektir.

Adaptöre çevirmek için de az önce forunmda benim resmini verebildiğim 35 amperlik köprü diyota,,+; - çıkışına paralel 10 000 mF ,30-35 voltluk 1 adet elektrolitik kondansatörü ve yine çıkışa paralel bağlı 1 k.ohm direnci lehimleyip kullanırsanız, sabit 12 volt dc. çıkışlı ve 10 amper veren regüleli bir adaptörünüz de hazır olmuş olur,ups'deki beslemede direk kullanılmak üzere.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,188
Mesajlar
915,702
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst