İlk nasıl çarpıldınız?

Çarpılma anında gözlerin önünde mavi mor karışımı renge hastayım :D
 
babam eskiden Aiwa marka bir kaset çalar almıştı. arka kısmından soketli 220volt fişi vardı. soket fişi yamulduğundan kablo ezilip kopmak üzere idi temassızlık yapıp bazen çalmayı kesiyodu. bende fiş takılı iken soketi çıkartıp küçük cep çakısı ile soymaya kalktım sonrasında ise benim görüntü gitti. hiç unutmam hey gidi günler selamlar hayırlı işler.
 
benim ilk çarpılma tecrübem ısı ayarlı bir havya devresi yaptım devrede 7805 ve BT151 elemanları var devre çalışır vaziyette iken ben 7805 de acaba ısınıyormu soğutucu bağlayayım mı diye düşünürek arkasına sol elimle dokunuyp çarpılmam bir oldu çok kötü bir tecrübeydi benim için. :) ben hemen fişi prizden çekip devrede kaçak kontrolü yaptım tabi bişey bulamadım sonradan dvereyi çizen vatandaşa sordm meğerse devre ortak şaseliymiş ondan sen evdeki 220 prize elini sokuyon mu dedi adam bana .... :D
 
ben meslek lisesi 10. sınıfın ilk başlarındayken çarpıldım. Daha okul yeni açılmıştı hoca bize basit bi devre yaptırdı. Tam devreyi sökerken ben panoya takılı probları sökmeye kalktım... Bir anda sağ kolumun içinden elektronların geçtiğini hissettim ve hemen elimi çektim. Zaten atelye hocamız derdi hep; AC gerilim 1 saniyede 50 kere mi ne sıfır değerine sahip oluyomuş. 1 saniyede 50 hakkın var derdi kurtulmak için.
Birde çarpıldıktan sonra etrafındakilerin tepkisi. Önce bir şaşırırlar sonra gülmeye başlarlar sonrada gırgır geçerler :D
 
Son çarpılmam 3 Eylül 2012 de.Yüksek frekans,yüksek gerilim uygulanacak elektrikli çit için bir devre monte ettim.2-3 milimetre ark yaparak şerare oluşturdu.Kullanılacağı yer hayvan besihanesi olduğu için,acaba çarpma etkisi ne kadar olur diye merak ettim.Ve yüksek gerilim ucunun birine dokundum.Hatırı sayılır bir şok yedim,1 miliamper dahi olsa yüksek gerilimin insanı yerinden zıplattığını öğrendim.Amman dikkat.Kolay gelsin.
 
ilk olarak meslek lisesi 1. sınıfta çarpıldım elektrik bölümünde okuyor ken anlamadığım bi konu vardı yaptığımız lamba devreleri floresant armatürleri ve ÇALIŞTIĞIMIZ İŞLERİ KONTROL ETTİĞİMİZ MASA masa ne komiktir ki boyasız saç kaplamaydı öğretmenim bayan olmasına rağmen hep okulda cesur diye dilden dile gezerdi namı fakat bi gün yine iş teslim edip enerji vereceğimiz anda izole olmaya amatör yapılmış besleme o saç kaplamaya dokundu tabi bizim hoca cesur elini kabloya attı gözünü açtığında etrafın bembemyaz olduğunu söyledi :D demekki cesaret geçici körlük kalıcı imiş hehe hala gülerim aklıma geldiğinde :D
 
Üniversite de ilk stajımda kurumsal bir firma da çarpıldım. Saha analizi yaparken 220v sağolsun :D
 
liseye ilk başladığımız sene hocamız bize gelip demek ki siz elektrikçi olacaksınız hiç aranızda elektriğe çarpılmayan var mı diye sordu tabi çarpılmayanlar elini kaldırdı onlara başta olmak üzere herkeze sırayla 24 v. tarihten ilk bulunan cihazlardan elle çevirmeli elektrik üreten bi cihaz ile çarpmanın tadına baktırmıştı madem ki elektrikçi olacaksınız neyle uğraşacağınızı ve tadını bilin ki ona göre daha dikkatli olursunuz demişti bizlere tabi ben onun üzerinden daha kaç çarpılmalar geçirdim 2 faz arasında da kaldım faz a ntör görevinide gördüm vb... aman dikkat arkadaşlar ELEKTRİK GÖRÜLMEZ HİSSEDİLDİĞİ AN GEÇ KALINMIŞ DEMEKTİR.
 
Ben şuana kadar ufak tefek çarpıldığım olmuştur da bir defasında ne akılsa benimki televizyonun yolluk kablosuna iğne batırıyorum tam batırmaya kalmadan bi patladı neye uğradığımı şaşırdım. her halde kısa devre vazifesi yapmış olmalı diye düşünüyorum.
 
7 Kasım 2012 saat 14.30.Bir fabrikada kondansatör şarj-deşarjıyla çalışan makina arızasına bakmak üzere gittim.Birkaç malzeme yanmış,yeniledim,test ettiğimde kondansatörün boşalmadığını gördüm.Kondansatör 10000 MF...3000 Volt bavul gibi bir grup.Dikkatlice yüksek W. dirençleri seri bağlayarak kondansatöre paralel bağladık,yavaş yavaş deşarj etmeye başladık.15-20 dakika bekledikten sonra şarj kalıp kalmadığına bakmak için porselen duylu bir ampul alıp kondansatör uçlarına değdirdim.Kulakları geçici sağır eden bir patlama oldu.Birkaç dakika sonra sakinleştiğimde elimde tek bir kablo kalmıştı.Porselen duyun sadece porseleni kalmış,lambanın aliminyum vida yerinin yarısı erimişti.Çalışanlar koşup geldi,geçmiş olsun diledi.Özetlersem,yüksek gerilimli ve yüksek kapasiteli kondansatörlerle çalışma yapacak arkadaşların benim yaşadığım tecrübeyi yaşamamaları için çok ama çok dikkatli olmalarını dilerim.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst