Örnek elektronik devre şeması

Katılım
10 May 2022
Mesajlar
115
Puanları
31
Yaş
20
Merhabalar. Elektroniğe merakım olduğu için bu başlığı açtım. Elinde elektronik devre örneği olan atabilir mi ?
 
güzel insan, çok zor sorular soruyorsun. devre var, devre vaaar. sen ne yapmak istiyorsun önce ona karar ver. sonrasında bulamazsan sana devre buluruz. bu arada 320volt diye bir site var orada istemediğin kadar devre var. daha değişik bir çok yerde de bulabilir. bir de hazır hobi devreleri var. onları da deneyebilirsin.
 
güzel insan, çok zor sorular soruyorsun. devre var, devre vaaar. sen ne yapmak istiyorsun önce ona karar ver. sonrasında bulamazsan sana devre buluruz. bu arada 320volt diye bir site var orada istemediğin kadar devre var. daha değişik bir çok yerde de bulabilir. bir de hazır hobi devreleri var. onları da deneyebilirsin.
Hobi devresi şeması istiyorum. Tabi varsa
 
Elektroniği öğrenmenin ilk adımı komponentlerin çalışma prensiplerini öğrenmekten başlar.
Pasif kompenentler başlıca, direnç kondansatör, bobin ve iletken olarak sıralanabilir.
Aktif kompenentlerin en basiti olan ise diyotlardır.
Diyotları çoğumuz doğrultma işlemleri için kullanıldığını bilsek de bir diyot DEMODÜLATÖR olarak da kullanılmaktadır.
RAD.png

Radyoların en temel uygulaması olan bu şemada tek bir diyot ile radyo yayınlarını dinlemek mümkündür.
KOŞULLAR:
Genlik modülasyonlu sistemler için geçerli olup, UD veya OD bandlarında sağlıklı çalışmaktadır.
Aktif yükseltme olmadığı için antenden alınan enerji ile çalışmaktadır. Bu sebeple verici istasyonunun yakın bölgeleri için uygundur. Yani bulunduğunuz şehirde OD vericisi bulunuyorsa dinleyebilirsiniz.
Seçicilik özelliği olmadığı için bölgenizde çok verici varsa tüm vericilerin yayınları aynı anda üst üste duyulacaktır. En yakın istasyon en kuvvetli duyulur.
İyi bir anten kazancı için verici frekansına tune edilmiş anten tipleri kullanılmalıdır. OD için minumum anten uzunluğu 20m civarı olmalıdır.
Uygun bir topraklama için en az yarım metre uzunluğunda bakır çubuk kullanılabilir.
Kulaklık yüksek empedanslı olup, en az 2 k ohm olmalıdır. Eski kırmızı telefonlardaki kulaklıklar en uygun olanlarıdır.
 
https://320volt.com/tda1554q-2x22w-anfi-devresi/

Sevgili ustam; bir hobi devresini yaparken hem bundan büyük zevk alayım hem de yapılan bu hobi devresi bir kenara atılmayıp iyi bir işe yarasın derseniz işte size en ideal veya amatör olarak yapılabilecek olan basit devreli TDA 1554q amfi entegreli devredir.

Ben 11-12 sene önce bu projeyi şöyle yaptım; önce bilgisayarcıma gittim, 2. el bozuk ve sağlam 200-250 watt'lık 2 adet PC PSU' su satın aldım. Bozuk olan PSU'nun içini (PCB'sini vidalarından söküp) boşalttım, diğer sağlamını 12 volt DC besleme kaynağı olarak kullanıp ikisini yan yana birleştirip (Koli bandıyla sarıp) bir masaüstü PC'min ses çıkışında (stereo) olarak kullandım ve halen severek kullanıyorum.

TDA 1554q'da çok fazla (amatör olarak çalışanları zorlayıp yormayacak) elektronik devre elemanını içermiyor, uygun bir delikli pertinaksı alıp üzerine dikkatle kendi devre şemasına göre monte edilip 200-250 watt PSU'nun 12 volt çıkışını DC giriş beslemesi olarak da ona bağlarsınız. Açma/kapamayı ilk sağlam çalışan PSU'nun açma/kapama anahtarından (üzerinde yoksa seri olarak 220 volt AC'den ilave edilerek) yapmış olacaksınız. Ben bu basit projeyi evde bu şekliyle tamamladım.

Elinizde 2 adet 30-40 watt çıkışlı hoparlör kabinleri varsa stereo çıkışı bunlara bağlayın yoksa amfi çıkışı 2*22 watt olduğundan bundan mutlaka biraz daha yüksek watt gücündeki kabinleri satın alıp kullanın. Ben eski bir müzik setinin 2*30 watt'.lık stereo çıkış kabinlerini bu sesin çıkışında kullandım. Çünkü kaset-çalar mekanizmasını artık kullanıp müzik setini kullanamadığımdan dolayı bari kabinleri TDA 1554q'nun çıkışında bir işe yarayıp da kullanılsın dedim.

Not: Önce normal trafolu-redresörlü (ayni linkteki gibi) besleme kaynağı kullanıp sonrasında PC PSU'sunu kullandım, aralarında hiçbir fark kesinlikle de bulunmuyor, ben her ikisiyle de çalıştırdım çünkü, bu nedenle boşu boşuna trafo masrafına pek gerek yoktur, PSU bu işi ziyadesiyle yapıp başarıyla bu beslemeyi yapıyor.

Çok önemli not: Amfi çıkışı 2*22 watt olarak ve köprülenmiş olarak verildiğinden dişi stereo jakında gnd'yi ortak tutarak kesinlikle kullanamıyoruz, mecburen ayrı ayrı dişi soketler (resimdeki gibi) kullanmak veya 2*2 kabloyla birbirinden bağımsız çıkışlı 4 adet 0.75 kabloyla bu ses çıkışı kablosuyla bu çıkışı almak gerekiyor. Ben resimlerdeki gibi bu tür bir jakı kullanmadım, direk kablolarla çıkışları alıp hop. kabinlerine kablo eki yapıp üzerini izole bant ile kapatarak çıkışa irtibatlandırmıştım. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,733
Kullanıcılar
449,965
Son üye
Pentium55

Yeni konular

Geri
Üst