Çok katlı binada topraklama ölçümü hakkında yardım istek.

kralarslan

Üye
Katılım
4 Eki 2009
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
36
Merhaba;

SMM belgesi ve topraklama yetkilendirme belgesini yeni aldım. Nieaf Smitt Ert-S 4 kazıklı topraklama ölçüm cihazı aldım. Henüz topraklama ölçümleri üzerine bir tecrübem bulunmamaktadır.

Merak ettiğim konu şudur;

Kazık çakma imkanı olmayan çok katlı bir binanın üst katlarında ölçüm yaparken nasıl bir yol izlenmelidir. Çevrim empedans ölçme özelliği cihazımda yoktur.

Şöyle birşey duydum, doğruluğu var mıdır? Banyo, tuvalet, mutfak gibi bir alanda ıslak havlu üzerine konulacak bir metal plaka kullanılarak, kazık çakmadan toprak referansı alınabilir diye. Böyle birşey mümkün mü?

Tavsiye, düşünce ve tecrübeleriniz ile bana yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.

Saygılarımla

Melih ARSLAN
[email protected]
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
http://www.beijerelektronik.com.tr/urun.asp?urunID=114

Merhaba.Bu son paragrafta bahsettiğiniz yöntemi saksıya konulan çok az miktardaki toprakla ve saksının betona temas yerinden sağlanan bir topraklama ile bunu tam yapmaya çalışan (Müzik ses sistemleri için) çok yaratıcı ve cin fikirli bazı girişimcilerin (!) uygulamasına çok da benzettim.

Betonun elektrik iletkenlik derecesi,beton içinde kullanılan karışımla da direk ilgili olup,hiçbir zaman gerçek bir toprağa gömülü kazıklardan okunanan asıl topraklama ölçümüyle de kıyaslanamaz.Çünkü beton asıl toprağa (Islak toprağa) nazaran elektriği çok cüzi ve kısmen geçirebilir. Topraklama kazıklarını üst katlara değil evin toprak zeminine çakarak bina içine çekilmiş veya çekilecek olan topraklama iletkenine ileterek üst katlarda bunu ölçüp değerlendirerek bir sonuç almanız teknik olarak gereklidir.Daha ayrıntılı bilgileri Megep Dökümanları “ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ TOPRAKLAMA VE PARATONER TESİSATI” konusundan inceleyebilirsiniz.

Sözünü ettiğiniz cihaz 4 probla 4 kazıktan ölçüm yapabilen,4 kalem pilli, 6 voltta çalışan normal avometrelerin omaj ölçümünden biraz daha iyi özellikleri (Probları konusunda) olan, ama hiçbir zaman gerçek bir MEGER cihazı (Daha yüksek pil voltajlarıyla çalıştığından ) ile karşılaştırılamayacak bir topraklama ölçüm cihazıdır.Kolay gelsin.
 
Referans kazıklarla cihaz arasındaki kablo uzun tutulacak. Kablo makaralı sistem olacak.


f-geocablereel-50m_01a_h-1500x1000.jpg
 
Pirizden topraklama ölçümü yapan ölçü aletlerinden yararlanabilirsiniz.Veya,pano üzerinden,2 uçlu !( ölçü aletinizin bunu uygun olduğunu sayıyorum ) olarak ölçüm yapabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • EMO Toprak cihazı.rar
    257.3 KB · Görüntüleme: 27
Son düzenleme:
sanpa KEW 4140 ürünü kazıksız çevrim empedansı ile prizden ve panodan kolayca topraklama ölçümleri yapma imkanı sağlıyor.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,871
Mesajlar
913,214
Kullanıcılar
449,461
Son üye
evenzhou

Yeni konular

Geri
Üst