Çalışmalarımız hakkındaki ankete katılınız.

S.A.

Salih hocam
-yapmış olduğunuz plc nin giriş ve çıkış klemensleri üst üste bu panonun içinde kablo montajını zorlaştırırmı?
-Cihaz kutusu için yeni bir tasarım yapmayı düşünüyormusunuz?(Bana göre cihaz göze hoş gözükmüyor)
-MCU olarak pic kullanmışsınız,gerekli donanımsal testleri yaptınızmı?
-MCU yu satma işine gelince benim kişisel düşüncem satmanız yönünde olacaktır.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
PLC üretmek artık sıradanlaştı bir çok firma PLC çıkarıyor ve yazılımını çıkarıyor amacım bu çalışmaya kötülemek degil fakat dünyadaki gidişat ortak bir yazılımla bir çok PLC nin programlaması yönünde CodeSYS yi buna örnek olarak verebilirim birçok firmanın PLC leri açık kaynak kodlu olan CodeSYS programıyla programlanabilmekte bizim PLC miz de bu gibi sistemlere esnek olarak entegre edilebilmesi gereklidir.
İyi çalışmalar...
 
smyomekatronik: Kullandığımız kutu son derece kaliteli ve kullanışlı. Ancak bizim üretimimiz değil. Projemiz bittiğinde kendi kutumuzu dizayn edeceğiz. Bu kutunun yaklaşık 15 eur. maaliyeti var. fakat kutuyu üretmek için en az 100.000 ytl gerekiyor. Mevcut modeller pic ile ancak ladder türk için olacak chip pic olmayacak.
elektronikmuh : Bence dünyada teknoloji bir çok katmandan oluşuyor. Herkes farklı katmanda teknoloji üretiyor. Maalesef Türkiye yüksek teknoloji gerektiren üretimler yapamıyor. Bunun yerine montaj teknolojileri geliştiriyoruz. Örneğin plc satın alıp otomasyon yapıyoruz. Veya yabancı otomobil şirketleri ile ortak üretim yapıyoruz. Bu ticari bir gelir getirebilir ancak sürdürülebilir değil. Belki 10-20 sene sonra bu üretimler başka ülkelere kayacak. O zaman biz ne üreteceğiz. Bu konuya en güzel örnek Televizyon üreten şirketler.
Benim hedefim plc üretmek ve çok satıp çok para kazanmak değil. Plc üretebilecek teknolojiye sahip olmak. Maalesef tasarlamaya çalıştığım boyutta bir plc ürünümüz yok. Bu bile başlı başına bir teknoloji olmasına rağmen benim ve ülkem için başlangıç olacağını ümit ediyorum.
 
salih bey yapmış olduğunuz operatör panelleri ve plc ler ilgimi çekti.biz makina imalatcısıyız bu nedenle yapmış olduğumuz makinalarda genellikle simens markasını kullanıyoruz.belirtmek isterimki kısa zaman öncesinde markasını vermek istemediğim türk yapımı plc ile tanıştık.gerekli olan makina özelliklerine görede türk yapımı plc kullanmakta özen gösteriyorum.türk yapımı plc karşılaştığım en büyük sorun operatör paneli kullanılmıyor olması.fultek sitesini gezerken birden fazla ürün ile karşılaştım ve hoşnut oldum.sizden ricam imal ettiğiniz plc ve paneller ile bilgi ve proglama dili anlatımı ile ilgili döküman gönderirseniz sizinlede çalışmak isterim...
saygılarımla...
 
Operatör paneli ve Ladder Türk maalesef henüz bitiremedik. %90'ı biten projeyi
WinTr Scada sebebi ile biraz geçiktirdik. Türk plc ailesine bir de Türk scadası lazım diye düşündüm. En kısa zamanda operatör paneli ve ladder Türk'ü bitirmeye çalışıcam arkasından da dokunmatik ekran ve programı gelicek. Biraz sabır lütfen.
 
Sayın fultek_salih;
Projenizin başarılı olacağından eminim. Sizi hatta bu sitedeki çoğu kişiyi tanımıyorum ama yazılarınızı baştan sona kadar okudum ve başarılı olacağınıza inanıyorum. Saygılarımla :)
 
14 senedir otomasyon işleri yapıyorum. Bu süreçte bir çok sıkıntılı işlerle uğraşan insanlar tanıdım. Elimden geldiğince hepsine yardım ettim. Yardımlarımın ön şartı bizden bir şeyler satınalmasıda değildi.
Yeni başladığım her otomasyon projesi öncesinde kendime şu soruyu sorarım, Acaba ön göremediğim işin tamamlanmasını engelliyecek teknik bir sorun çıkarmı? Zira teknik sorunları çözemediğinden dolayı işi tamamlayamayan bir çok otomasyoncu gördüm. Bu kişilerin maddi durumları müsaitse ücret karşılığı değilse vaktim oranında ücretsiz olarak yardımcı oldum. Bu işlerden bazıları benim teklif verdiğim fakat fiyatın yüksek olması sebebi ile kabul edilmeyen işlerdi. Ben 14 yılda hiç bir projede yetersiz kalmadım, yardıma muhtaç olmadım. Bu başarımın sırrını yardım isteyenlere koşarak gitmemde buldum.
Yardım etmeyi, bilgi paylaşmayı kendime amaç edinmeme rağmen, Sahip olduğum imkanlar bunu sınırlıyor. Belki bir gün ekonomik sorunlardan kurtulursam tamamen bu konuya yönelebilirim.
Bir eylemi yapmakla bu eylemi yapmaya söz vermek farklı bir konu. Yaptığımız otomasyon işlerinde müşterilerimiz 24 saat içerisinde arızaya müdehale garantisi istiyorlar. Böyle bir garantinin sözünü hiç kimseye vermedim. onlarca bin eur'luk işlerde bile. Verdiğimiz söz ancak 48 saat olmuştur. Diğer taraftan 14 senedir arızaya müdehale sürem 24 saati aşmadı.(sistemi durdurmayan arızalar hariç). Böyle olması bence tamamen bir tesadüftür, Zira her gün dolu dolu çalışılacak işler var ve bu işler bazen şehir dışında ve yutdışında olabiliyor.
Anlaşılmasını istediğim bir diğer konuda planlarımızda ticari beklentilerin farklılığıdır. Biz Gemo ve benzeri firmaları rakip olarak görmüyor bilakis ortak olarak görüyoruz. Eğer siz Gemodan memnun iseniz biz bundan ancak mutluluk duyarız. Zira amacımız yerli plc ürünlerinin piyasaya hakim olması ve ihraç edilmesidir. Ladder Türk formunda tartışmaya açtığımız fakat kimsenin katılmadığı bir konu var, Firmware yüklü chip'i satışa sunmak ve bu chip ile bir çok Türk plc üreticisinin ortaya çıkmasıdır.
Gemo hakkında neredeyse her forum sitesinde teknik destek memnuniyeti belirtiliyor. Diğer taraftan büyükler hakındada memnuniyetsizlik belirtiliyor. Ama tüm bunlar sonucu değiştirmiyor. Satışlar ve sonuçları ortada. Sonuçları görmek için birde fuar alanlarına bakın. Birisi hosteslerle bezenmiş lüks stantlarda fuarın merkezinde. Diğer kıyısında ve 15 m2 alanda. Bir devlet büyüğü falan geldiğinde hangi stantı ziyaret ettiğide malum.
Merak ediyorum alıcılar Gemo ucuz diyemi alıyor yoksa yerli diyemi alıyor. Yerli diye alıyorum diyen varmı? eee hepimiz milliyetçiyiz, Biz Türküz. Türk önde Türk ileri dendiğinde tüylerimiz diken diken olur...
Bildiğiniz gibi softwarelarımız henüz tamamlanmadı, Mal satma kaygımız veya beklentimiz yok. Tüm yazdıklarım bu kaygılardan uzak olarak hazırladım.
 
merhaba çalışmalarınızda başarılar dilerim.bu programın türkçe versiyonu için çok beklememiz gerekmez inşallah.
 
Benim hedefim plc üretmek ve çok satıp çok para kazanmak değil. Plc üretebilecek teknolojiye sahip olmak. Maalesef tasarlamaya çalıştığım boyutta bir plc ürünümüz yok. Bu bile başlı başına bir teknoloji olmasına rağmen benim ve ülkem için başlangıç olacağını ümit ediyorum.

Sayın arkadaşım bu sözünü saygı ile karşılıyorum. burada geşçekten çok güzel bir kelime kullanmışın." PLC üretebilecek bir teknolojiye sahip olmak" bençe bu kelime çok güzel evet arkadaşlar şu anda biz bir Türk PLC sini tatışıyoruz. Ama adamlar çoktan bizim tartıştığımız konuları aşıp dereyi geçtiler. Dimdi sıra bizde bide mutlaka bu teknolojiye bir şeklide sahip olmaya çalışmalıyız. Bu girişimden dolayı bu arkadaşları tebrik ederim. Biliyorum ilk başta mutlaka çok tanınan X markasının bir PLC si gibi olmayacaktır.Ama zaman içerisinde mutlaka gelişecektir.

Düşünün bir problemle karşılaştınız veya herhangi bir problemi çozmekte zorlanıyorsunuz. Aradığınızda karşınıza sizin dilinizden anlayam biri çıkacaktır. Sizin bildirdiğiniz açıkları giderip yeni upgrate ler ve versiyonlar yapım surekli gelişen bir sistem bir Türk yapımı PLC olacaktır. Ve burada siz kendi teknolojinizi geliştirmekte olacaksınız.

PLC teknolojisini üretip geliştirecek teknolojiye sahip olmazın dile ile çalışmalarınızda başarılar dilerim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,200
Mesajlar
915,783
Kullanıcılar
449,982
Son üye
admik

Yeni konular

Geri
Üst