Esp8266 nodemcu genel bilgi

Katılım
5 Ara 2019
Mesajlar
33
Puanları
1
Yaş
34
Makerlerin ve IOT dünyasının göz bebeği olan. “Bir şeyleri kolayca bağlayın” sloganıyla yola çıkmış olan NodeMCU geliştirme kartının, ne olduğunu, ne işe yaradığını ve projelerin nasıl geliştirildiğini sizlere anlatacağım.



Her şeyden önce, bu sempatik kartın adını nasıl telaffuz edildiğini öğrenelim: NOD – EM – Sİ – YU şeklinde telaffuz ediliyor ama farklı şekillerde telaffuz edildiğini de duymuş olabilirsiniz. En azından artık doğru şekilde telaffuz etmeyi biliyorsunuz.

Nodemcu Nedir? ESP8266 İle Alakası Nedir



NodeMCU üzerinde ESP8266 modülü bulunduran açık kaynak kodlu, ufak boyutlu elektronik geliştirme kartıdır.





Ucuz olmasına rağmen çok stabil çalışan bir karttır. Kullanım alanı oldukça geniştir. Üzerinde bulunan ESP8266 Wifi modülü sayesinde internete kolay bir şekilde bağlanabiliyor, bu özelliği sayesinde uzaktan kontrol ve IOT projelerinde çok fazla kullanılır. Ayrıca düşük güç tükettiği için, güç tüketimi önemli olan projelerde de çok tercih edilir.

NodeMCU Hangi Dilde Programlanlanır ?



Normalde programla dili olarak Script’i kullanır. Aynı zaman da Arduino IDE üzerinden de programlanabildiği için de Arduino ile aynı dilde programlanabilir. (Bu yöntem daha çok tercih edilir.) Üzerinde bulunan micro usb girişi sayesinde Arduino IDE üzerinden rahatlıkla programlayabilirsiniz.

NodeMCU_V3.png
Nodemcu pinout

NodeMCU Ch340g Driver Yüklemesi



NodeMCU’nun en çok kullanılnan ch340g çipli modeline driver yüklemeyi anlatacağım.

Ch340g çipi olan modellerde işlevsel olarak hiç bir fark yoktur. Sadece fiyatı ucuz olsun diye bu çip kullanılmıştır.

CH340G DRİVER



  • Kartımızı USB kablosuyla bilgisayarımıza bağlıyoruz.
  • Kartı taktıktan sonra aygıt yöneticisini açıyoruz. Görüldüğü üzere kartımız için sürücü yüklenememiş ve hata mesajı mevcut. İndirdiğimiz sürücü dosyanın içindeki ch341ser.exe dosyasını çalıştırıyor ve çıkan pencereden INSTALL butonuna tıklıyoruz.
  • INSTALL butonuna tıkladıktan sonra sürücüler yükleniyor ve “Driver install success!” yazan bir pencere çıkıyor.
  • Bu sırada arkada Aygıt Yöneticisi açık ise, kartın sürücüsünün yüklendiğini ve Bağlantı Noktaları başlığı altında “USB-SERIAL CH340 (COM x)” şeklinde yer aldığını görebilirsiniz. Burada parantez içinde yazan kısım, kartımızın kullandığı COM portu numarasını göstermektedir.
  • Arduino IDE’de >>Araçlar >> Port kısmından buradaki COM portunun seçili olduğundan emin olduktan sonra NodeMCU’nuzu sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.


NodeMCU Cp2102 Driver Yüklemesi



NodeMCU’nun bir diğer çipili versiyonu ise cp2102 versiyonudur. Genelde bu versiyona NodeMCU v3 denmektedir. Şimdi cp2102 driver nasıl yüklenir öğrenelim.
CP2102 DRİVER
Cp2102 driverı bilgisayarınıza yükledikten sonra, dosyanın içinde bulunan exe uzantılı dosyayı çalıştırıyoruz.
Daha sonra açılan setup penceresinde ileri butonuna tıklıyoruz.
Son butonuna tıkladıktan sonra setup penceresi otamatik kapanacaktır, ve driverınız yüklenmiş olacaktır. Artık NodeMCUnuza Arduino IDE üzerinden sorunsuz bir şekilde kod yükleyebilirsiniz.

NODEMCU PİN YAPI BİLGİSİ
Arduino Nano yapısına benzer küçük bir geliştirme kartı olan NodeMCU bağlantı pinlerine bir göz atalım.
nodemcu_pins.png
Nodemcu Pin
Kart üzerinde yer alan pin adları çoğunlukla size aşina gelecektir: D0, D1, D2, D3, D4, gnd, A0, D5, D6, D7, D8, Tx, Rx, Vin gibi.. “D” ile başlayan pinler Dijital pinlerimiz. “A” ile başlayan tek pinimiz olan A0 analog pinimiz.
Arduino Uno’da kullanılan pinlerin NodeMCU karşılığını yukarıdaki görselde görmektesiniz. Dikkatinizi çeken bir noktayı söylemek isterim: Neden 1 tane A0 Analog pini mevcut? diye hiç düşündünüz mü?
NodeMCU_PWM_Pins-620x392.png


Hatırlarsanız Arduino’da dijital olup da Analog çıktı verebilen PWM pinleri vardı. NodeMCU üzerinde PWM olarak kullanılan pinler de görselde gördüğünüz gibi D1 ile D8 arası olan pinlerdir. Bu kart hazırlanırken daha fazla pin ihtiyacını giderebilmek adına böyle bir çözüm bulunmuş. Böylelikle pin sayısı ihtiyacınızı karşılayabilecek bir düzeye çıkmış oldu.

Önyükleme Sırasında Kullanılan Pinler

Bazı pinler DÜŞÜK veya YÜKSEK’e çekilirse ESP8266’nın önyükleme yapması engellenebilir. Aşağıdaki liste, BOOT’ta aşağıdaki pinlerin durumunu gösterir:

  • GPIO16: BOOT’ta pin yüksek
  • GPIO0: DÜŞÜK konumuna çekilirse önyükleme hatası
  • GPIO2: BOOT’ta pin yüksek, DÜŞÜK konumuna çekilirse önyükleme hatası
  • GPIO15: YÜKSEK konumuna çekilirse önyükleme hatası
  • GPIO3: BOOT’ta pin yüksek
  • GPIO1: BOOT’ta pin yüksek, DÜŞÜK konumuna çekilirse önyükleme hatası
  • GPIO10: BOOT’ta pin yüksek
  • GPIO9: BOOT’ta pin yüksek
NodeMCU-on-board-LED-920x920.jpg


NodeMCU üzerinde 2 adet LED bulunmaktadır. USB girişi yanında bulunan LED GPIO16 pin ile, diğer LED ise GPIO2 ile kontrol edilmektedir.

Bir kullanıcının yapmış olduğu testler sonrası şu sonuçlara ulaşmış:

  • NodeMCU üzerinde giriş – çıkış pinlerini test ederken dikkat edilmesi gereken şu sonuçları elde ettik:

  • digitalWrite GPIOs 6, 7, 8, 11, and ADC (A0) pinleriyle çalışmaz.

  • digitalRead GPIOs 1, 3, 6, 7, 8, 11, and the ADC (A0) pinleriyle çalışmaz.

  • analogWrite GPIOs 6, 7, 8, 11, and ADC (A0) pinleriyle çalışmaz. (GPIOs 4, 12, 14, 15 have hardware PWM, and the others are by software)

  • analogRead sadece ADC (A0) Analog pini ile çalışmaktadır.
  • 6, 7, 8, 11 pinleri yukarıdaki 4 komutu da çalıştırmaz.
Güncelleştirmeler – Firmware
NodeMCU için güncelleştirmeler Github sayfasından yayınlanmaktadır. https://nodemcu.readthedocs.io/en/master/ adresini ziyaret ettiğinizde ihtiyacınız olan güncelleme dosyası ve bilgisayarınıza uygun Flash uygulamasını indirebilirsiniz.

Sizlerle NodeMCU devre kartına kısa bir giriş yaptık. NodeMCU hakkında artık bir bilgiye sahipsiniz. Paylaşacağım yazılarımda yeni projelerle çalışmalar yapmaya devam ediyor olacağız.


CP2102 DRİVER

..:BURAYA TIKLAYARAK GEREKLİ ARDUİNO KODU İNDİREBİLİRSİNİZ:..

HOBİ ELEKTRONİK®
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,729
Kullanıcılar
449,964
Son üye
lelaxi

Yeni konular

Geri
Üst