İki kobloyu uçlarından birleştirsem tek kablo gibi olur mu?

Katılım
7 Ocak 2008
Mesajlar
30
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar iki tane 6 lık kabloyu uçlarından birleştirsem 12 lik kablo nun verimini elde edebilirmiyim?her ikisi kendi kılıfı içerisinde gidiyor başlangıcından ve sonundan birleştiriyorum sadece.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
akım ikiye bölünür ve her kablo kendi akımını taşır.verimden ne kastediyorsun?
 
Verimden kastınız taşıyabileceği akım ise ; uzunluklar ayni olmak kaydı ile daha fazla akım taşıyabilir. Örneğin 12 lik kablo en fazla 110A taşırsa 6 lık kablo 65A 2 tanesi en fazla 130A taşır.
 
verim derken yani bu kelimeyi bosverelim şöyle diyeyim
bu kabloların dışındaki izolatör kılıfın etkisi yokmu yani ben 6 lık iki kabloyu ayrı ayrı iki kılıf içinden götürdüm sadece uçlarını birleştirdim.
 
sayın elek in de belirttiği gibi eşit kesittesi kablolar kullanılan sayıca amperi eşit miktarda bölüşürler.sizin sorunuza cevap olarak ta ;evet 2 adet 6 lık kablo 12 lik kablo eder.
 
Kablo içinden akan akım yoğunluğu metal damarın çevre kısmında yoğundur.Dolayısıyla kablonun akım taşıma kapasitesi için kablo kesiti kadar çevre mesafesi de önemlidir. 2 Ad 6'lık kablonun toplam çevre uzunluğu 1 Ad 12'lik kablodan daha fazla olduğundan şu sonuca varabiliriz. 2 Ad 6'lık kablo akım taşıma kapasitesi bakımından 1 Ad. 12'lik kablodan daha iyidir. (Çok damarlı kablolarının kullanılmasındaki nedenlerden biri de yukarda bahsettiğim esastır)
 
sayın m_eminer;
tamamen yanlış bir yorum yapmışsınız. 2 veya daha fazla kablodan oluşan sistem sayısının taşıyabileceği akım hiçbir zaman tek sistemden oluşan sistemin taşıyabilkeceği akım değerine ulaşamaz. kablolar için dösşenme şartlarına ve durumuna göre belirlenmiş düzeltme faktörleri vardır. Bu değer de daima 1'den küçüktür. Dolayısıyla yukarıda bahsi geçen 2 adet 6mm2'lik kablolun taşıyabileceği akım hiçbir zaman 12mm2'lik kablolun taşıyabileceği akıma eşit olamayacaktır. İlgili referanslar için EMO'nun teknik bilgiler kısmından tek ve çok damarlı kablolar için düzeltme faktörleri kısmını inceleyebilirsiniz.
Sayın eminer'in bahsettiği konu deri olayıdır(skin effect) . konu bu olmadığından deri olayının araştırılmasını arkadaşlara bırakıyorum.
 
Evet soner beyin dedigi dogrudur...Iki adet kablonun birlestirilmesi durumunda duzeltme faktoru her zaman 1 den az olacaktir...4x16 mm2 NYY kablo toprakta 100 A cekebilir...Fakat iki adet 4x16 mm2 lik kablo 200 A cekemez...Duzeltme katsayilari kullanilir...Pirelli su an ki adiyla pryzmian firmasinin hazirlamis oldugu tablolari evrensel kabul gormuslerdir...Kablo miktarina ve ortam sartlarina bagli olarak duzeltme faktoru, %60 lara kadar dusebilmektedir.
 
sn soner yetimoğlu,sn hiçbirşey.
bence sayın m_eminer bu konuda haklı.Sayın soneryetimoglu aslında kendisi skin effectten bahsetmiş.İki iletken kullanıldığında skin effectten dolayı 2 kablo daha rahat akım geçirmez mi?
başıma böyle bir olay da gelmişti.
Tel erezyon makinasının eskiyen kablosunun yerine 10 mm^2 lik kablo kullandım.Fakat,yeterince akım çekemedim.Müdürümün aklına kesim işleminin yüksek frekansla yapılabileceği ve skin effectten dolayı yeterli akım çekemiyor olabileceğimiz geldi ve ben de 8-10 tane telefon kablosunu yan yana demet yaptım ve uçlarını birleştirdim.O zaman kesim için yeterli akımı çekebildim.
Bu benim görüşüm ve yaşadığım tecrübedir.Tecrübemdeki olay belki de o şekilde denk gelmesiydi.Belki ilkinde kötü bir temas vardı ikincisinde düzgün bağlandı?Bilemiyorum...
ama bana mantıklı geldi.
kolay gelsin.
(not mektepten aklımda kaldığı kadarıyla,yüksek gerilim hatlarının burgulu şekilde yapılmasının sebebi de dış yüzeyi artırıp,skin effectten dolayı oluşacak gerilim düşümü ve ısınma kayıplarını azaltmaktır)
 
mustafa hocam sizin dediginiz olay ve etkisi dogrudur...Kablolarin damarlarindaki iletken demetlerinin burgulu yapilmasi veya yuksek gerilim hatlarinin belirli mesafelerinde,fazlar arasindaki dengesiz kapasitif artisi tolere etmek icin transpozisyon uygulanmasi ( caprazlama gecis ) bilincli ve dogrudur...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,720
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst