RF ile seri iletişimde gürültüyü izole etmek

kudretuzuner

Paylaşımcı üye
Katılım
28 Tem 2009
Mesajlar
912
Puanları
131
Merhaba
Arkadaşlar,seri haberleşmeyi RF kit kullanarak sorunsuz hallettim yalnız RF vericiyi kapatınca,alıcı kit çevre sinyallerinden etkileniyor ve PIC'in çıkış ledleri kırpışıyor.Vericiye enerji verince vericinin etkisi altına giriyor ve sorunsuz çalışıyor.Özetle verici kapalı iken alıcıyı nasıl stabil halde tutabilirim?Teşekkürler.
 
Bu sorun, genellikle özel protokol kullanılmayıp, uart tabanlı haberleşme yapılırsa yaşanır. Eğer düşündüğüm gibi ise; sorunsuz bir sistem için kendi haberleşme protokolünüzü tasarlamanızı şiddetle öneririm.
Eğer uart kullanmıyorsanız;
preamble ve senkron datalarından sonra, controllerın data yakalamaya ve işlemeye başlamasını tetikleyecek bir header paketi gönderebilirsiniz. Bu arada data paketlerini uzun tutmanız(bit olarak) güvenliği artırırken mesafeyi kısaltır ve hatalı alımlarda tekrar gönderim ister.
Ya hız, ya güvenli iletişim bir gibi bir seçim yapmak durumunda kalınır genellikle. Siz de tercihinizi belirtirseniz ,ona göre önerilerde bulunmak daha doğru olur.
 
Merhaba
Sayın katana,avatarımda profesyonel yazdığına bakmayın.Elektronik ile de amatör olarak uğraşmaktayım.RF konusuna da yeni başladım.Tasarımı tamamen bana ait olan bir kart yaptım.Uart olarak PC'den PIC'e PIC'ten de PC'ye data paketlerini yollayabiliyorum.PC'den PIC'e Hex'31' ve Hex'30' yollayıp PIC'te çıkış olarak ayarladığım ledlerde 0001 olarak görüp sonra 0000 oluyor.(yanıp sönüyor)Bu işlemi,aradaki kabloyu kaldırıp RF ile yapayım dedim.Brotoboarda kurdum,sistem sanki kablo bağlı gibi çalıştı.Buradan anladığım,yolladığım B'00110001' ve B'00110000' paketi yollamış oldum.Defalarca denedim hiç sorun yok.Aşağıdaki video da size fikir verecektir.Ne zaman ki vericinin beslemesini kesiyorum ledler kırpışmaya başlıyor.Beslemeyi verince kırpışma duruyor ve sanki data bekliyor.Alıcıyı aliminyum folyo ile şaseledim ama sonuç aynı çünkü anten var gürültüyü kapıyor.Aklıma şöyle bir fikir de geldi ne kadar başarılı olacak bilemiyorum deneyeceğim.Karşılıklı takım halinde kullanırsam alıcı-verici bir tarafta öbür alıcı-verici diğer tarafta hepsini birden aktif edip sonuca bakacağım.Özetle kanımca alıcı 433 mhz ile rezonansa geçmezse boşta kaldığı zaman gürültüleri kapıyor.Tekrar teşekkür ederim.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,718
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst