Altı uclu enversör şalter bağlantısı...

aksoylar

Üye
Katılım
19 May 2008
Mesajlar
271
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar bildiğimiz asansör motorlarında kullanılan enversör şalterin bağlantısını soruyorum...ileri geri çalıştırılan inşaat asansörü, monofaze
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İnşaatlarda kullanılan malzeme asansörü motoru genelde 3 fazlı olur diye biliyorum. Ben bunca yıl hep 3 fazlı bağladım. Monofaze olanı görmedim. Monofaze motor üzerinde orijinalmi, yoksa trifaze motor yandı da elinizde bu motor vardı, onu kullanmak mı istiyorsunuz.
Biliyorsunuz, her monofaze motorun yönü değiştirirlemez.

Ben size trifaze motora göre şalter bağlantısını anlatayım ;
Şalterin orta kısmında bulunan 3 klemens fazların giriş yeri. Dış tarafında bulunan klemenslerin, mesela motor tarafında duran 3 klemensten motora 3 faz girişi yap. Diğer tarafta bulunan 3 klemensin bir tanesini tam karşısında motora bağladığınız klemense köprü yapın. Diğer 2 klemensi de çapraz bağlantı yaparak motora bağladığınız klemense girin. Biraz daha sade anlatmak gerekirse şöyle.

Dış tarafta bulunan her 3 klemensi birbirine kablo ile köprüleyeceğiz. Klemenslerin bir tanesi tam karşısındaki klemense girecek. Diğer 2 klemens yer değiştirerek çapraz bağlantı yapılacak. Dıştaki klemens sırasının birinden motora bağlantı yapılacak. Ortadaki klemenslere faz girişleri bağlanacak.

Kolay gelsin.
 
ŞEF'im normal trifaze bağlantısını biliyorum...ben monofaze bağlantısını istiyorum aslına bakarsanız ben bir şekil çıkardım fakat uygulama yapmadım henüz...emin değilim yani

1y8veo.jpg
 
Forumda ARA butununu tıklar bir fazlı motor yön değiştirme yazarsanız bulabilirsiniz
 
Denedim, sorunsuz çalışıyor...
 
selam
Sormuş olduğunuz soru.Şalter ile ilgili.Sorunu çözmüz olduğunuzu belirtiniz.Ancak,vermiş olduğunuz çizim şalter mi motor klemensimi?AC tek fazlı motorlar da kondansatör ve santrifüj şalter vardır ve enversör bağlantısı bu çizim kadar basit izah edilemez.Bu tip motorlarda yardımcı sargının uçlarının değişeceği şekilde bağlantı yapacak şekilde düzenlenmesi gerekir.Bunun için hazır Pako şalterler olduğu gibi,Bu tip bir bağlantı için Üç fazlı bir enversör pako şalter kulanılabilir.Ancak mevcut halinde köprüleri söküp yeniden düzenlenmedir.saygılar
 
Çizimdeki bağlantı kollu enversör şaltere ait...ve genel olarak her zaman inşaat asansörlerinde görüyorum İLERİ GERİ şeklinde kumanda edilir, monofaze motorlarda kullanılır...pako tipi şalterlerden değil yaniii...şekle dikkat ederseniz benzete bilmek için makas şeklinde bacaklar mevcut...
 
Sayın aksoylar.
Sizin için bir çizim yaptım. İşinizi görecektir sanırım.
Kırmızı ile çizdiklerim altı uçlu enversör şalter. Şalterin ortadaki iki ayağını birbirine köprüleyip faz veriyoruz. Dışta kalan her iki ayağı birbirine çapraz bağlıyoruz.
Mavi ile çizilen alt taraftaki ana sargı, iç tarafta kalan ise yardımcı sargı oluyor.
Nötürü hiç şaltere girmeden en altta görülen mavi noktadan veriyoruz.

Çalışma prensibi ise şöyle ;
Şalterin konumunu sol tarafa aldığımızda hem ana sargıya, hemde yardımcı sargıya faz sol taraftan gidiyor. Diyelimki motor sol dönüyor.
Şalterin konumunu sağ tarafa aldığımızda ise ana sargı girişi gene aynı yerden faz alırken yardımcı sargının faz girişi yer değişmiş oluyor. Motor bu kez de sağ dönüyor.

Kolay gelsin.
 

Ekli dosyalar

  • MOTOR YÖN DEĞİŞİMİ.JPG
    MOTOR YÖN DEĞİŞİMİ.JPG
    8.4 KB · Görüntüleme: 404
ŞEF'im yapmış olduğunuz şekle göre bağlantı yapıp denedim...sonuç olumlu bu durumda her iki şekli de kullanabilirim...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,187
Mesajlar
915,699
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst