Gerilim Düşümü

Katılım
19 Nis 2008
Mesajlar
55
Puanları
1
Yaş
37
Arkadaşlar öncelikle hepinize kolay gelsin.

Örneğin bir konut projesinde;
Mevcut şebekeden , yapılmış olan blokların sayaç panolarına kadar ki olan hattı ele alalım.
Mevcut şebekeden beton köşk'te bulunan trafoya geldik. Buradan saha dağıtım panolarına geldik. Burdan sonrada blokların sayaç panolarına geldik. Yönetmelik derki trafodan yapı bağlantı hattına kadar gerilim düşümü %5 , Yapı bağlantı hattından da priz ve ışık devrelerine kadar ki olan hattada %1,5 i aşmayacak. Aslında çok açık ama kafayı bulandıran projeler var. Dün bir proje baktım bilgisayarda eleman trafodan sdp kadar %5 sdp ile sayaç panosuna kadarki olan yerde % 1.5 almış gerilim düşümünü.
Aslınada trafodan sayaç panosuna kadarki olan hat %5 sayaç panosundan sonraki içinde gerilim düşümünü %1,5 almak gerekmezmi?
İç tesisat projeleri çizilirken gerilim düşümü sayaç panosundan yani ana dağıtım panosundan itibaren priz ve ışık devrelerine kadarki hatta hesaplanır.
Şimdi sdp'den sayaç panosuna olan hattıda kattıkmı bina içinde kullanılan kablo metrajları büyüyebilir. 2x6 lık kablonun kurtaracağı yerde hesaba göre 2x10 luk kullanmak gerekir. Buda gereksiz maliyet demektir.
Görüşlerinizi bekliyorum.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
yönetmeliğe göre trafodan sayaç panosuna kadarki olan hat %5 sayaç panosundan sonraki içinde gerilim düşümünü %3 almak gerekir. fakat genellikle branşman hattı için %3 sayaç sonrası için %1.5 yapılıyor. trafodan gelen hatta bakan eden yok. zaten bizim dağıtım da enerji müsaadelerini %8 gerilim düşümüne göre cevaplandırıyor.
 
Sayaç panosundan sonra neden %3 almak gerekir? Normal de özel trafolu işletmelerde ya gerilim düşümü trafodan itibaren %6,5 yada %8 olur dediğinizi anlıyorum ama bana göre ; örneğin 250 dairelik bir site yapılsın. Hesaplamalar sonucunda misal olarak 630 kVA trafo kullanılması gerekti. Site içindede 6 adet box olsun.Bu değerlerin hepsi misalen. Şimdi ben hesaplamaları yaparken trafodan konut içindeki sayaç panolarına kadar %5 alırım sonrası içinde % 1,5 alırım.Sizcede doğru olan bu değilmi. Eğer yapı sanayi kuruluşu ise veya hat sonunda motor varsa tabiki %3 alacaksın.Görüşlerin ve yorumun için çok teşekkür ederim ademcelik kolay gelsin.
 
Gerilim düşümü olayı tamamda benim kafamı kurcalıyan konu traqfo çıkışları genelde 400 volt oluyor,diyelimki motor besliyoruz 400 volta göre dtrafodan itibaren %8 gerilim düşümüyle sınır değer 368volt oluyor, ama 380 volta göre hesaplarsak sınır değer 349 volt oluyor, arada nerden baksanız 20 volt fark var, biz motor uçlarında 355 volt okursak eyvah mı demeliyiz, yoksa kurtarıyor mu demeliyiz?
 
trafo ile harici tip dağıyım panosu arası %5;
haricitip pano ile binanın son katına kadar olan %1,5 olmalı.
Önemli olan talep gücü faktörü; örnek olarak 8 dairelik bir apartman daire kurulu gücü 12000wolsun
Daire talep gücü 8000x0,6+4000x0,4 = 6400W
8 daire için 6400x8=51200W
Daire sayısı 5-10 ise eş zamanlılık katsayısı 0,43(Tablodan)
51200x0.43=22016w olarak alınmalıdır.
İyi çalışmalar
 
Gerilim düşümü olayı tamamda benim kafamı kurcalıyan konu traqfo çıkışları genelde 400 volt oluyor,diyelimki motor besliyoruz 400 volta göre dtrafodan itibaren %8 gerilim düşümüyle sınır değer 368volt oluyor, ama 380 volta göre hesaplarsak sınır değer 349 volt oluyor, arada nerden baksanız 20 volt fark var, biz motor uçlarında 355 volt okursak eyvah mı demeliyiz, yoksa kurtarıyor mu demeliyiz?

Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaş yokmu?
 
mnsuldur arkadaşım;
bir kat dairenin talep gücü formülün doğru fakat binanın talep gücü formülü hatalı, binaının talep gücü toplam kurulu güçün eşzamanlılık kat sayısı ile çarpılması ile bulunur yönetmelikte açık şekilde yazmaktadır.
iÇ TESİSAT YÖNETMELİĞİ MADDE 47.
 
Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaş yokmu?

Trafo çıkışları zaten yüke kadar %5 gerilim düşümü öngörülerek 400 volt olarak seçilir. Bu hattın trafoya yakın kısımları 400 volta yakın fazlar arası gerilim değeri gösterir, uzaklaştıkça 380 volt civarına düşer. Tabii şebekeden düşük voltaj gelmediği sürece. Motorlar için %8 gerilim düşümü çok fazladır. Kablo kesiti uzaklık ve akım gözönüne alınarak seçilmelidir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,961
Son üye
omr70

Yeni konular

Geri
Üst