nötr toprak gerilimi sorunu!

martimge

Üye
Katılım
12 Mar 2007
Mesajlar
68
Puanları
1
arkadaşlar bir mağazamız var ve burada bant armatürler var 2x58W.
Bu armatürlerin birer ampullerini tüm sırada ayrı ayrı kontrol ediyoruz.Yani 10 adet armatürün solunda kalan 58 W'lar beraber yanıyor diğerleri beraber yanıyor(her armatürde 2 balast var) yani 2 linyem var ve 10x58=580 W çekiyorum her bir linyeden.Çekilmiş olan kablolar 5x2,5'luk.Ve bu 5x2,5'luk kablonun 1 damarını 1.linye(R fazı düşünün),2.damarını 2.linye(S fazı düşünün),3.damarını toprak,4.damarını nötr,5.damarını boş kullanıyorum.5x2,5'luk kabloyu değiştiremiyorum.
Sorun şu ki:bu armatür grubuna 2 farklı fazdan gerilim uygulayınca,3.faz yok ve dolayısıyla nötr-toprak gerilimi 13 volt değerlerini ölçüyorum.Ve son 1-2 haftadır armatürler yanıyor(alev alıyor resmen).ve incelediğimizde gördüğümüz armatür klemenslerinin nötr noktasının yandığı.Bu işten anlayan arkadaşlardan cevaplarını bekliyorum acil olarak.Saygılarımla.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
balastlı lamba mı bu anlamadım ancak 3. faz kayboluyor ise bir yerde nötr ile kısa devre oluyor yada ek yerlerini kontrol et yanmış olanda olabilir görmeden zor

İyi çalışmalar ...
 
balastlı lamba mı bu anlamadım ancak 3. faz kayboluyor ise bir yerde nötr ile kısa devre oluyor yada ek yerlerini kontrol et yanmış olanda olabilir görmeden zor

İyi çalışmalar ...

durum bambaşka.yazdıklarımı okursan sevinirim.
 
arkadaşım notr ve toprak hattını kontrol et bir yerlerde temas ediyor olabilir. olmadı notr ve topragını sıfırlama yap belki düzelir..
 
bence her iki linyenin de nötrünü panoya ayrı getirin(5*2.5 luk kablonun boşta kalan damarada nötr vermeniz gerekir) ve panodaki nötr barasında birleştirirseniz sorun çözülür diye düşünüyorum. Sorun nötr sorunu
 
muhtemelen lambar 380 votla çalışıyor kayboluyor dediğiniz fazla nötr arasında kısa devre var ve nötr hattı pano kısmından kopuk olabilir . yazdıklarınızdan bu kanaate vardım..
 
Sorunun nötr sorunu olduğu aşikar. Tek hat şemasını çizip, bağlantıların doğruluğunu teyid edin. Bir noktada nötr kesiliyor, onun yerini faz alıyor. Lambalar, faz faz çalışıyor.
 
dediğiniz gibi cihaz çalışırken nötür-toprak ölçtükten sonra birde armatürün klemenslerinde faz-nötür gerilimini ölçün? muratdeli arkadaşımızın söylediği gibi sorun nötürte faz oluşmuş olabilir.
 
toprakla notur arası 13 v alıyorsan notur kopuk deildir yanlız bulundugun blgede gerılım dusumu varsa bunu yapabilir burda noturune topraklama yapman gerekir yada 2 ayrı faz yerıne tek fazla armatürleri besle
 
Sadece 2 faz kullanıyorsunuz anladığım kadarıyla. 3. fazı boş olan damara bağlayın. Hattın sonunda kullanmadığınız az ile nötr arasına 1M ohm 2 watt bi direnç bağlayın. Diğer fazlarla faz nötr arası ölçüm yapın potannsiyel farkının ortadan kalktığını görün.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst