İş Güvenliğinde Aydınlatma Ölçümü

İş Güvenliğinde Aydınlatma Ölçümü

Aydınlatma Nedir

Işık insanlığın vazgeçilemez gereksinimlerinden biridir. İnsanlık tarihinde güneş ışığının yetesiz geldiğinde veya olmadığında ışık için ateşi kullanmışlardır. 1879’da Thomas Alva Edison’un akkor flamanlı ampülü bulması ile aydınlatmada devrim başlamıştır.

Aydınlatma bir mahali, bölgeyi istenilen ölçüde cisimleri algılamaya uygun kılacak şekilde tasarlanmış yapay ışık uygulamalarıdır.

aydınlatma örneği

REKLAM ALANI

[box type=”tip” fontsize=”20″ radius=”5″]Benzer İçerik: Acil Durum Aydınlatması[/box]

Aydınlatmanın Gerekliliği

Aydınlatma tanımındada yazdığı gibi cisimlerin algılanması amaçlanmaktadır yetersiz bir aydınlatma cisimlerin algılanması mümkün değildir. Yeterli yapılmış bir aydınlatma ile yani cisimlerin algılanması ile işin daha kaliteli yapılmasına olanak verir.

Uygun Aydınlatma

  • İş kalitesini artırır
  • iş kazalarının azalmasını sağlar
  • İşçi sağlıgını ve verimini olumlu yönde etkiler

Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyinin raporuna göre kötü aydınlatma tüm iş kazalarının %5’inin sebebidir.

lüx metre

Lüx Metre

Aydınlatma Ölçümü

Bir yüzeye düşen ışık akısının yoğunluğu birimi lüks’tür aydınlatma ölçümü lüx metre ile yapılır. Lüx metrenin kullanımı son derece basittir. Ölçülmesi istenilen yüzeye lüx metrenin probu tutularak ekrandaki değer okunur. Bazı lüx metrelerde skala ayarlamak gerekmektedir. Lüx metrelerin yapsında ışık enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren sensör bulunmaktadır. Bu sensörler insan gözünün spektral duyarlılığına çok yakın olarak yapılmıştır. Sensörden nano amperler seviyesindeki sinyali algılayan ve kalibre edilmiş elektronik devre bulunmaktadır.

lüx metre algılama sensör

lüx metre algılama sensörü

İş Güvenliği İçin Aydınlatma Değerleri

En Az Aydınlık Düzeyleri Tablosu EN 12464-1 : 2011 Standardına Göre

Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği

Madde 23- Bütün tesis bölümleri olabildiğince gün ışığı ile iyi biçimde aydınlatılmalıdır. Ayrıca bu bölümlere yeterli ve düzgün dağılımlı elektrik aydınlatma tesisi yapılmalıdır. Elektrik aydınlatma tesisinden yararlanılamayan durumlarda manevra ve denetleme yerlerinde tehlikesizce dolaşabilmek ve gerekli çalışmaları yapabilmek için özel aydınlatma tesisleri kurulmalıdır.

Yapılan aydınlatma tesisi, YG. hücreleri ve AG pano odalarında en az 250 Iux, transformatör odalarında en az 150 Iux aydınlık düzeyini sağlamalıdır. Transformatör merkezlerinde her bir mahalde yeterli sayıda (en az bir adet) akümülatörlü acil durum lambası veya yeterli kapasitede akümülatör var ise aküden beslenen aydınlatma lambaları bulunmalıdır. Söz konusu lambalar sürekli insan bulunan yerlerde enerji kesintilerinde otomatik devreye girecek şekilde yapılmalıdır. Diğer yerlerde lambalar uygun bir tedbirle manuel olarak yanmalıdır.

http://www.emo.org.tr/mevzuat/mevzuat_detay.php?kod=53

21 -İşyerlerinin gün ışığıyla yeter derecede aydınlatılmış olması esastır. İşin konusu veya işyerinin inşa tarzı nedeniyle gün ışığından yeterince yararlanılamayan hallerde yahut gece çalışmalarında, suni ışıkla uygun ve yete

rli aydınlatma sağlanır.

22 -Çalışma mahalleri ve geçiş yollarındaki aydınlatma sistemleri, çalışanlar için kaza riski oluşturmayacak türde olur ve uygun şekilde yerleştirilir.

23 -Aydınlatma sisteminin devre dışı kalmasının çalışanlar için risk oluşturabileceği yerlerde yeterli aydınlatmayı sağlayacak ayrı bir enerji kaynağına bağlı acil aydınlatma

sistemi bulunur

http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/ShowProperty/WLP%20Repository/isggm/dosyalar/taslak

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ