Zil Tesisatı hakkında basit soru? ( kablo çeşidi, kablo renkleri vs )

Katılım
18 Mar 2015
Mesajlar
296
Puanları
1
Yaş
28
selamlar. Zil tesisatı mantığında: Zil trafosundan çıkan faz (kırmızı renk) butonların girişine, buton'nun çıkışından alınan faz kablosu ( yeşil renk ) zillerin girişine.. Zil'in çıkışıda nötr hattına bağlanıyor..

Merak ettiğim bazı basit sayılacak sorular:

1) Faz kırmızı kablo diyelim. Buton'a giriyor..Butondan çıkan kabloda faz kablosu ama yeşil renkte.. Bu kırmızı ve yeşil kablo ikiside faz olmasına ragmen 2 farklı kablo yapısı mı var? Neden bu renk farklılıkları?

2) Bazıları faz nötr diye demiyor kablolama durumlarını. + yada - diye düşünüyorlar. Bu da dogru mu?
Birde burdaki zil'e yada buton'a giriş ve çıkış yaparken neresinin giriş yada neresinin çıkış olduğu belli mi?

3) Zil tesisatında kullanılan kablolar hangisidir? Çeşidi nedir NYA kablo mu? Videolarda genelde her renk kablo gözüküyor. Yeşil bile var. Hepside faz diye gözüküyor. Ama kuvvetli akımdaki gibi kahverengi yada kırmızı faz, mavi nötr, sarı yeşil toprak gibi bir durum yok herhalde bu zil tesisatında?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
1)Butona giren hat kırmızı çıkışın yeşil olmasının sebebi muhtemelen butonla kontrol edildiğinden yani hat direk yekpare olarak gelmediğini belirtmek için farklı renk kullanılmış olabilir.
2) + veya - diye düşünülemez dc trafo olamaz primere ac gerilim verilir çıkışta ise ac olarak alınır. Yani + veya - denemez sekonder uçlarına.
3)Zil teli olarak okullarda tek tel şeklinde derslerde kullanılıyor fakat tesisatta genelde cat3 cat6 cat6 dediğimiz telefon kabloları kullanılıyor yaygın olarak zil tesisatında bence renklere fazla takılma hangi buton hangi zili çalacak yapışıtr geç :))
 

Forum istatistikleri

Konular
128,180
Mesajlar
915,674
Kullanıcılar
449,946
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst