Katılım
7 May 2015
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
28
KUŞU ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YAPI ELEKTRİK VE KUVVET TESİSLERİ PROJE ÖDEVİ

KONU: ZAMAN AYARLI İMPULS RÖLELİ TESİSAT

ÖĞRENCİNİN ÖĞRENCİNİN

ADI:Recep ADI:Serdar

SOYADI:TAŞCI SOYADI:ARI

SINIFI:12/A SINIFI:12/A

NO:16 NO:22



DERS ÖĞRETMENİ

ADI:Osman 04.04.2015

SOYADI:HIZ


AMAÇ

Okul ve benzeri uzun koridorların , merdivenlerin bulunduğu impuls (darbe akım ) rölesi kullanılan uzun süre açık bırakılmış aydınlatma tesisatlarının ayarlanan süre sonunda kendiliğinden sönmesini sağlamak.

İMPULS RÖLE NEDİR NE İŞE YARAR

Bir lamba veya birbirine paralel bağlı lamba grubunu iki veya daha fazla yerden aynı anda yakıp söndürmek için darbe akımlı röle tesisatı kullanılır.

Tesisatta kullanılan aydınlatma malzemeleri:

Ø Bir adet darbe akımlı röle

Ø Gerekli sayıda liht (açık butonu)

Alıcı olarak ampul veya ampul grubu

Bu röle tesisatı uygulama alanları, iki veya daha fazla çıkığı olan koridorlar, holler vb. yerlerdir. Bu tesisat yapımının kolaylığı ve daha az kablo kullanılması nedeniyle ara vaviyen anahtar tesisatının yerini almıştır.

İmpuls röle (darbe akımlı) rölenin iç yapısında bir röle bobini ve bu rölenin normalde (enerji yokken) bir açık kontağı vardır. İmpuls rölenin bobin uçlarına A1 ve A2 gerektiğinde isimlendirilir. Normalde açık kontağının faza bağlanan ucuna 1 , alıcıya bağlanan 2 olarak isimlendirilir.

İmpuls rölenin A1 bobin ucu nötre ve alıcıdan (alıcılardan) gelen uca bağlanır. A2 bobin ucu ise lihtin (lihtlerin) bir ucuna, 1 olarak adlandırılan açık kontak ucu faza ve lihtin (lihtlerin) diğer ucuna bağlanır. 2 olarak adlandırılan açık kontak ucu ise alıcının(alıcıların) diğer ucuna bağlanır.

İmpuls röle (darbe akımlı) liht aracılığı ile kendisine ulaşan akımın her darbesinde bulunduğu konumu değiştirme özelliğine sahiptir. Normalde açık olan rölenin kontağı üzerinden enerji alan ampuller sönüktür. Lihte basılıp enerji verildiğinde, rölenin kontağı kapanır ve ampuller yanarlar. Lihte tekrar basıldığında kapanan kontak açılarak önceki konumuna dönecek ve yanmakta olan ampulleri söndürecektir.

ZAMAN RÖLESİ NEDİR

Bobin enerjilendikten veya bobinin enerjisi kesildikten belirli bir süre sonra,kontakları durum değiştiren rölelere, zaman rölesi adı verilir. Diğer bir tanımlama ile zaman rölesi; bir mekanizmayı, bir devreyi ya da bir makineyi ayarlanan bir süre boyunca ya da bir süre sonunda, devreye sokan veya devreden çıkartan otomatik kumanda devre elemanıdır.

Genellikle kontaktörlere kumanda eden zaman rölelerinde gecikmeli ve ani açılıp kapanan kontaklar vardır. Bu kontaklar normalde açık kontak ve normalde kapalı kontak olmak üzere iki çeşittir. Zaman rölesinin bobini enerjilendiğinde bu kontaklar ani olarak açılır ve ani olarak kapanır. Bobinin enerjisi kesildiğinde, kapanmış olan kontaklar ani olarak açılır, açılmış olan kontaklar ise ani olarak kapanır. Ayrıca zaman röleleri üç kontaklı veya dört kontaklıdır.

ZAMAN RÖLESİ NASIL ÇALIŞIR

Otomatik kumanda devresinde sistemin ilk hareketinden sonra, bazı işlemlerin zaman gecikmesiyle yapılması istenebilir. Örneğin, sistemin ilk çalışmasından sonra bir başka devrenin çalışması, sonra da diğer bir sistemin devreye girmesi istenebilir. Böyle durumlarda bu isteklere cevap verebilecek zaman röleleri kullanılır.


Zaman röleleri çalışma sürelerini tam olarak ayarlayabilirler. Uygulamada, 1/4 saniye ilâ birkaç dakikaya kadar zaman ayarı yapabilen çeşitli tip ve özellikte zaman röleleri vardır. Ayrıca birkaç saate kadar , hatta 24 saate kadar ayarlanabilen senkron motorla çalışan zaman röleleri vardır.







BAĞLANTI ŞEMASI


PROJENİN UYGULAMA RESMİ














SIKCA SORULAN SORULAR

SORU: Neden bu projeyi yapma gereği duydunuz?

Okullarda ,iş yeri vb. yerlerde yakılmış ve söndürülmesi unutulan lambaları belirli bir süre sonrasında kendiliğinden sönmesi amacı ile kullanılır.

SORU: Zaman röleleri genellikle bir dakikalık imal ediliyor ? Mesela zamanı yirmi dakikaya ayarlamak istersek nasıl olacak?

Piyasada 100 saate kadar ayarlanabilen zaman röleleri rahatlıkla bulunabilmektedir.

SORU: Zaman rölesi pahalı değil mi?

Piyasada ortalama 25- 30 TL fiyat aralığında bulunabilmektedir. Yani pahalı değildir.


SORU: Merdiven otomatiği kullansak olmaz mı?

Merdiven otomatiğini yaktıktan sonra süresi dolmadan tekrar söndüremeyiz.Ama implus devresinde zamanı dolmasa bile aynı anda yakıp söndürebiliriz.

SORU: Lambaları ayarlanan süreden önce söndürürsek bir sorun olur mu?

Bu yaptığımız devrede sorun olmaz ama merdiven otomatiklerinde söndüremeyiz.

SORU: Bu tesisatlar nerelerde kullanılır?

Okullarda , iş yerlerinde ve birden fazla lamba gurubu kullanılan yer ve mekanlarda kullanılır.


KAYNAKÇA

1= Elektrik elektronik teknolojisi yapı elektrik ve kuvvet tesisleri modülü iç aydınlatma tesisatı

2= Nasilcalisir.blogcu.com/zaman-rolesi-nasil-calisir/9228607

3= www.elektrikrehberiniz.com/role/zaman-rolesi-nedir-3366
 

Ekli dosyalar

  • Resim1.jpg
    Resim1.jpg
    216.7 KB · Görüntüleme: 44
@mehmet boncuk Bey tebrik ederim, konunun faydalı olacağını düşünüyorum, şema ve resim (küçük resim hariç başka resim varsa) bende görünmüyor (sıkıntı yoksa bu uyarımı dikkate almayın).
 

Forum istatistikleri

Konular
128,104
Mesajlar
915,006
Kullanıcılar
449,805
Son üye
berkayk304

Yeni konular

Geri
Üst