Yarınki sınavım için

Katılım
11 Kas 2009
Mesajlar
46
Puanları
1
Yaş
32
herkese öncelikle iyi geceler yarınkı sınavım için bu 2 sorunun acil cevabı lazım sımdıden tesekürler

1-Kadranlı termometre ne amaçla ve nerelerde kullanılır.
2-Enerji iletim hava hatlarının tasarımında dıkkate alınan parametreler nelerdir? Bunlar nasıl ölçülür.

sımdiden tesekürler.
 
çok acil lazım :(


meteorolojik parametreler olucak.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Selamun aleyküm

Uzmanların ele alması gereken bir durum olması ile beraber aklıma gelen bazı bilgileri paylaşmak istedim. Belki verdiğim bilgilerden üst pozisyondasınız; kusura bakmayın.

Enerji iletim hava hatlarında, barajdan şehire, şehirden evlere uzun bir hat döşendiğinden, oluşan direncin akımı aktarılan enerjiyi azaltmasını engellmek için enerji evvela gerilimi yükseltilirerek taşınır ve ancak şehir girişlerinde ev elektriğine veya bir kademe üztüne tekrar düşürülür.

Hatlardaki tel minimum direnci vermesi beklenerek seçilir. Tel maliyeti ve aktarılan enerjideki kayıplar karşıt etkiler olarak incelenip uygun bir tel malzemesi seçilir. (Bakır, aliminyum,çelik de kullanılan yer var mıydı bilmiyorum..) Telin çapı da direncini değiştirdiğinden çapı da malzeme miktarını arttırmasına rağmen uygun bir değerde seçilir. Zira çok kalın tellerin ağırlığının da artık direklere bindiği düşünülmeli.

Direkler hem kedini hem telleri hem de rüzgar gibi etkilerle savrulan tel ve kendi gövdelerini sabit tutup bu etkilere dayanıklı olur şekilde tasarlanmalı. Binlerce direkle kurulu hatlar düşünüldüğünde küçük değişikliklerin ne kadar sonucu değiştirdiği anlaşılır. Direklerin gövdesinin zincir metdouyla köşebentlerle yapılan açık gövdesi rüzgara fazla direnç alanı oluşturmaz. Açık alanlarda kapalı gövdeler rüzgardan çok etkilenir. Telleri de taşıyan direk sadece diğer direğe kadar olan telin ağırlığına göre değil bir kısım direkler yıkıldığına tellerin daha uzun miktarının ağırlığını da taşır şekilde düşünülür. Yine yıkılma anındaki yıkılan direğin çekmesini de karşılayabilmeli. Yoksa domino taşı gibi yıkılması beklenir direklerin.

Rüzgar gibi türbülansa sebep olan değişebilen bir etki nihayetinde direkler "yorulma" ya göre de düşünülmeli. Bu durum aslında teller için de geçerli.

Tellerin yoğun rüzgardaki savrulmaları nedeni ile ve yine rüzgarın türbülans vb etkileri ile birbirine yaklaşmaları düşünülmeli. Bu yaklaşmayı önlemek için gerekli ekipman kullanılmalı ama tasarımda tel çapı ile, rüzgar akışı ile düşünülen tel teması teller arası mesafe ve yükseklikleri ile ayarlanmalı.

Yüksek gerilimin temas olmadan da çarpabildiğini düşşünürsek insan ve diğer canlı ortamlarında yüksek gerilim farkını önlemek gerekebilir. Veya tedbir alınır.

Elektriğin oluşturduğu belirli yerlerdeki titreşim gerek yorulma etkisi gerekse de porselen vb yalıtım elemanlarının mukavemeti yönünden değerlendrilebilir.
..
Kadranlı termometre dediğinizde hassas olmayan bir ölçüm aklıma geldi. Genelde herhangi bir çıkışları da olmaz. Ölçüm amacıyla kullanılması beklenir. Trafonun olduğu yerde trafo sıcaklığını ölçmesi, değer kaydedilmesi, trafonun limit sıcaklıklarındaki durumunun anlaşılması amacıyla kullanılabilir. Trafo yağının, nüvenin vb yerine göre sıcaklığını ölçebilir. Aslında ısıl işlem ocaklarından, çelik tencere kapaklarında yemek sıcaklık göstergelerine kadar kullanılmakta olsa gerek ama konuyla alakalı yazmak istedim.

Başarılar dilerim; tabi google vb aramalar daha da işinize yarayabilir.
Hayırlı günler
 
Herhalde sınavına girmişsindir ama ben bulunsun diye bildiklerimi paylaşayım...
1-Atmosferik olaylar (Rüzgar/Buz yükleri/Yağış/Nem)
2-Hattın bulunduğu arazinin jeolojik yapısı(dağ/tepe/uçurum/düzlük)
3-Bitki örtüsü (Çalı-çırpı/Ormanlık/Deniz/Bina)
Benim hatırlayabildilerim bu kadar.
 
Meteorolojik yazınızı yeni gördüm.

Rüzgarın etkileri temel bir nicelik bu durumda. Metal yorulmasına sebep olan türbülans ve değişen rüzgar hareketi, rüzgarın itme kuvveti gibi haller incelenmeli. Türbülansın değişik hallerinde direği bir tarafa ve diğer tarafa devamlı sallayabilir rüzgar. Bu gibi etkilerle iç kısımlarda veya dışta çatlak oluşumuna sebep olabilen metal yorulması ile düşük bir kuvette de direk yıkılabilir. Yine bu karmaşık sallama telleri de birbirine değdirebilir.

Hava sıcaklıklarının genleşme etkileri de temel parametrelerde. Direğin değişen sıcaklıklarda gövdesinin gerilmesi ve bu etkiyle kırılması veya kırılmaya yakın bir mukvemetsiz duruma düşmesi mümkündür. Özellikle direk imalatında "kaynak çekmesi" denilen kaynağın donma anındaki çekme etkileri düşünülmeden iyi bir imalat yöntemi uygulanmayan hallerde sıkıntı beklenir.

En önemli genleşme etkisi tellerde olsa gerek. İlkokul kitaplarında dahi tellerin yazın ve kışın bağlanma biçimleri anlatılırdı. Uzun bağlanan tellerin yazın yere yaklaşması kısaların kışın kopması veya fazla gerilmesi belki direkleri çekmesi düüşünlmeli. Telin sadece direkle sabit kısmı değil tüm hattı düşünmek gerekir.

Havanın delinme gerilimi de tabi teller arası ark yönünden incelenmeli. Değişen hava şartlarında bu değerin de değiştiğini ibilmek gerek. Değişen hava özelliklerinin önemlisi nem,(belki dielektrik sabiti), sıcaklık, diğer taraftan basıncın etkisi nedir bilmiyorum.

Başarılar
 
Sizinle muhattap olmak bile güzeldi;
Başarılar dileriz..
 
direk ödev istekli konular bundan böyle silinecektir, konuya yorum yazıldığından dolayı bu konu kalıyor. siz değerli üyelerden ricam bu tarz konuları hemen yöneticilere bildirmenizdir.
 
Sayın Volcanoos ;
Takdiri İlahinin nebzede biçtiği miadımızı bilemiyoruz. Nerede ne kadar zaman geçirmek nasip olur.. İnternet ortamında bilgiyi alırken "ilim müslümanın(Allah a teslim olanın) verirken de düzelmeye hazır olan herkesin esasını düşünüyoruz; kimin ne zaman düzeleceğini bilemediğimizden de herkese veriyoruz sanırım.

Yoksa ki internet için biçilen kurallardansa doğru olanları uygulamak esası her zaman baskın. Hatamız olsa hemen düzeltmemiz gerekir. İnternetten insanların niyetinin ne olacabileği zaten anlaşılamaz. Niyetlerdeki hata ihtimaline yönelmek zaten çelişmeye sebep olur. Saygı ve kişisel sınırlar anlamında zaten birçok ortamda olduğu gibi burada da eksikler bulunmakta. Esas yönelinmesi beklenen bir haldir.

İnsanın insanlığını azaltan, hakikatini zedeleyen her tip anlayış baştan yanlıştır.

Bu kardeşimiz herkesin yaptığı gibi soru sormuş durumda. Ertesi gün sınav için araştırma yapıyor ve diğer keyfi veya ticari araştırmalara göre de belki daha makbul bir araştırma. Sorusuna da acizane yazmışız. Şimdi bu hal bir yerlerle çelişse biz mi doğruyu söylemeyelim yoksa çelişki mi ortadan kalksın?

Yoksa ki esasen her ortam, halde de şu internet ortamı kitlelere açıktır. Tek taraftan gelse herkesi muhattap alır, herkese muhattaplık borçludur. Ama internette her zaman fikir olarak(internette bile) doğrunun söylenemediğini ifade eder; herkes sayesinde ayakta duran internetin herkese borçlu olmasına rağmen eğer herhangi bir kimsenin kişiselliğinde yükselen bir anlayış varsa, bir şekilde ayrı da düşünülebilir.

Fayda vermek aslında esastır. Bunun sağlanamaması da eksikliktir. Nasip olursa bu eksiklikler buradan olmasa başka bir yerlerden inşAllah hallolur. Yoksa gerisi dünyalık telaşedir.
Karşılıklı genel anlamda olumsuz bir hal oluşmaması namına hareket etmeme rağmen, yanlış bir durum üzerine yazmak gerekti. Doğru çok üstün olduğundan kişilere, düsturlara sabitlnemez ancak makamında bulunur.

Hürmetler sunar; Mesaj sahibine sınavında başarılar diler , Hayırlı günler dilerim.
 
Meteorolojik Parametreler: rüzgar hızı ve yönü, hava basıncı ve sıcaklığı, bağıl nem, görüş mesafesi, güneşlilik süresi, net atmosferik radyasyon, yağış vb.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,350
Mesajlar
916,913
Kullanıcılar
450,201
Son üye
fredyss1

Yeni konular

Geri
Üst