Yapay zekâ mağaza yönetti: Bir çalışanı işten çıkardı; beş ayda zarar rekoru kırdı!

ABD’de bir perakende mağazasının yönetimi yapay zekâ asistanı Claude’a bırakıldı. Deney kapsamında yönetici rolünü üstlenen Claude, vardiyalarına sürekli geç kalan bir çalışanın işine son verirken mağazanın 100 bin dolarlık sermayesi beş ay içinde 61 bin dolara geriledi.
Time dergisinin aktardığına göre, olay yönetici rolündeki bir yapay zekânın kendi çalışanlarından birini işten çıkarma kararı aldığı bilinen ilk örnek oldu. Daha önce algoritmik denetim sistemleri üzerinden otomatikleştirilmiş işten çıkarmalar yaşanmıştı.
Yapay zekâ alanında çalışmalar yürüten Andon Labs, projeyi bu yılın başında yapay zekâ ajanlarının bir işletmeyi yönetip yönetemeyeceğini test etmek amacıyla başlattı. Deney, yapay zekânın yeteneklerinin ve ekonomi üzerindeki olası etkilerinin ölçülmesini hedefliyordu.
Habere göre, Claude’un mağazada çalıştırdığı personel gerçek iş sözleşmelerine sahip kişilerden oluşuyordu. Çalışanlardan biri 23 vardiyanın 17’sine geç kaldıktan sonra işten çıkarıldı.
Claude’un gecikmeleri uzun süre fark edememesinin nedenlerinden biri hafıza kısıtlaması oldu. Çalışanlar için hazırlanan kılavuzun yapay zekânın sınırlı çalışma belleğinden silindiği, bunun da Claude’un yönetim tarzında aşırı hoşgörülü davranmasına yol açtığı belirtildi. Araştırmacılar, yapay zekânın çalışanlara geç kaldıklarında endişelenmemelerini söylediğini tespit etti.
İşten çıkarma kararı ise tamamen bağımsız biçimde alınmadı. Yönetim kayıtlarına göre Claude, süreç boyunca Andon Labs personelinin müdahalesine ihtiyaç duydu. Yapay zekâ, unutulan kuralları ve tekrarlanan gecikmeleri ancak bir yöneticinin yönlendirmesinin ardından fark etti.
Claude ilk olarak çalışana resmi uyarı verilmesini önerdi. Andon Labs çalışanının, söz konusu personelle daha önce sözlü görüşmeler yapıldığını belirtmesi ve yönlendirici bir soru sormasının ardından işten çıkarma kararı aldı.
Deneyin mali sonuçları da beklentilerin altında kaldı. Mağazanın 100 bin dolarlık mali bakiyesi beş ay içinde 61 bin dolara düştü.
Andon Labs CEO’su Lukas Petersson, kayıplarda Claude’un yumuşak yönetim kararlarının ve yetersiz ticari sezgisinin etkili olduğunu söyledi.
Petersson, yapay zekâ modellerinin hedeflere ulaşma konusunda daha sert davranacak şekilde eğitildiğini belirterek, “Fakat bu, insanların içinde yaşamak istemeyeceği bir gelecek olabilir” dedi.
Alıntıdır. Kaynak:
https://www.msn.com/tr-tr/finans/ekonomi/yapay-zekâ-mağaza-yönetti-bir-çalışanı-işten-çıkardı-beş-ayda-zarar-rekoru-kırdı/ar-AA2a9U4E?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=6a81d2e27bb040f893d874b0495129a7&ei=58