yüksek gerim hattı direk değiştirme?

aluzil

Üye
Katılım
23 Ağu 2010
Mesajlar
15
Puanları
1
mrb bulunduğum şehirde yüksek gerilim hAttı direk değişimine şahit oldum Bursada buskinin yanından gecen yg hattının yerini değiştiriyorlar tahminimce .
bu hat etibank taki trafodan organize sanayiye kadar gidiyor . merak ettiğim eski hat uzerindeki elektriği kesmedenmi bu direkleri değiştirecekler? yanı yeni dikilen 3 dırek var eskı hattın yanında ama yeni direklerdeki telleri hem toprağa hemde eski hatta bağlamışlar. yenı direklere hat çekmişler eski hattaki direkteki tellere bağlamışlar ortadanda kablolarla yere iniyor arabayla gecerken . bunlara bakayım diye kaza yapacaktım nerdeyse.:D

biraz karışık anlattım galiba ama kısacası şu 3 eski direği iptal etmişler yantaraftaki dere yatağına yeni direkler diktiler . kısaca bu işlemi nasıl yapıyorlar cok merak ettim adamlar dıreklerın ustunde kibrit çöpü gibi kalmışlar allah kolaylık versin çok zor bir meslek olmalı . elektriği kesmeden bu işlemım yapılması mumkun değil ama sehırde hiç elektrıkte kesılmedi:)
ben bu işlerden hiç anlamam sadece merak ettiğim için netten bu mesajı yazdım kısaca cevaplarsanız sevinirim iyiçalışmalar.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
büyük trafo merkezleri tek yönden değil bir kaç yönden beslemelidir herhangibir arız durumunda besleme yönü değişerek o bölgedeki kesintinin minumum a düşmesi sağlanır hattan enerji kesik anlattığına göre toprağa ve direğe bağlı olan teller hem çalışanların güvenliği için topraklama vazifesi yapar hemde teller üzerinde kalan indüksiyon diye nitelendirdiğimiz statik elektriği toprağa vererek elektrik çarpılmasını engeller
 
cevabınız için teşekkürler . başka acıklama yapacak olan yokmu .
 
Sn. aluzil...
Çalışma muhtemelen Ring devre üzerinde yapılmakta ve bu tür sistemlerde aynı noktaya iki veya daha fazla hat üzerinden enerji verilebilir. Böyle durumlarda çalışma yapılacak bölgenin iki taraftan elektriği kesilerek çalışma yapılabilir. Bu çalışma esnasında Şehirde (Abonelerde) herhangi bir kesinti olmaz...
Yere inen kablolardan bahsetmişsiniz. Sanırım Oradaki yerleşim ile ilgili bir durum ve çalışma söz konusu ve bundan ötürüde şebekenin bir kısmı yer altından geçiyor. Yani anlatımınızdan anladığım kadarıyla o toprağa giriyor dediğiniz kablolar Yer altı kabloları ve diğer uçlarıda şebekede var olan eski direklere bağlıdır...
Eğer merakınızı giderememişseniz ve imkanınınız varsa o çalşmaların birkaç resmini çekerek paylaşırsanız. Daha anlaşılır bir anlatım mümkün olur...
 
Mrb ben meslek lisesi elektrik bölümü mezunuyum. okuldan mezun olduktan sonra 3 sene mesleğimi yaptım. ama tekyaptığım yüksek gerilim 34,5 xlp kablolara silikon başlık takmak oldu.
Ben sadece kumanda panoları toplardım plc bağlardım vs. fakat askerden sonra mesleğimi yapamadım şimdide çok alakasız bir işte çalışmaktayım.
halen bu konulara meraklıyım. Merakımı mazur görün
Anlatımımdaki hatalardan dolayı özür dilerim. resim çekme imkanı olmadı zaten şu an yeni direkler falıyette eski 3 direği söküp götürdüler.:)
paint yardımı ile bir resim cizdım ama buraya yükleyemıyorum .:mad: umarım kısa zamanda buraya daha net anlatbıleceğim bır resım ekleyeceğim .
Hepinize ilginiz ve cevaplarınız için teşekkür ederim .
Son bir sorum olacak 380kv hatlar Bursada varmı? benim tahminice bazı yg direklerınde görüyorum 3 fazı tek kablo değilde aralarında kısa demır ile ayrılmıs olarak aynı hatta çift kablo çekilmiş hatlar var . umarım anlatabildim sitede bu direklerin resimlerinden gördüm birde bu hat organize sanayideki şalt sahasına girmeden son direkte faz değistirme yapılmış bu hat 380 kv olmalı dıye tahmın ediyorum. cevaplarsanız sevinirim. iyi çalışmalar.
 
Sn.aluzil

Evet dediğiniz gibi Bursa'da 380kV hatları var Hatta Büyük Sanayide 380/154kV düşürücü şalt sahası mevcut.
 
varyant yada deplase dedigimiz işlemler yapılıyor olabilir büyük ihtimalle. Enerji kesmeden boyle bir calısma yapılması su an icin ülkemizde yoktur. ancak fransa RTE firmasının canlı Bakım dedigimiz calısmaları ozellikle iletim hatlarında enerji kesmeden yapabilmektedirler. Yani bir izolatör değiştirmek icin tutupda hattın enerjisini kesmiyorsunuz. Maalesef bu ülkemizde uygulanıyor. Ama önümüzdeki yıllarda canlı bakım yapılması yonunde calısmalar yapılmaktadır.
 
Yüksek gerilim hattında bir çalısma yapılacagı zaman hattın enerjisi 2 taraftanda kesilir ve 2 taraftanda topraklanır.Bu orta gerilim içinde geçerli.Yani topraklama olayı hattın 2 tarafından yapıldıgı gibi calısanlarda mahalli topraklamasını yaparlar.Kendi güvenlikleri için.Organize sanayide 2. bir hat daha vardır başka trafo merkezinden gelen.Arkadaslarında dedigi gibi Ring yapmıslardır.Enerji kesintisi Yaşanması istenmez sanayi bölgelerinde.
 
2. Sordugun soru ise 380 kv hatlarda olur.Tek fazı 2 telle tasımalarının sebebi daha büyük güc nakledilmesi amacıyla çekerler.O aradaki demir cubuk ise ara tutucudur(Spacer).Spaceriin görevi titreşimin olusumuna önemli bir etkisi vardır.Yani her fazda 2 kablo oluyor.3 fazda toplam 6 tane.Yani bu taşımayı demet iletkenlerle yapılır.Bu 2li 3lü 4lü de olabilir.Senin gördügün 2li demet iletken.Aradaki demir cubuk ise aratutucudur.Spacer..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,203
Mesajlar
915,789
Kullanıcılar
449,983
Son üye
ardaxsm

Yeni konular

Geri
Üst