Yüksek Gerilimden Alçak Gerilim Elde Edilmesi.

ademcelik

Profesyonel Üye
Katılım
26 Tem 2008
Mesajlar
2,334
Puanları
656
Yaş
41
arkadaşlar Kolay gelsin hayırlı işler.

elektrik işi yapılacak bir çamlığımız vardır.
ancak alana en yakın og hattı 5 km mesafede
fakat çamlığın ortasında 154kv enh hattı geçmektedir.
aklıma takılan şu.
5km öteden og hattı çekmektense;
154kv hattından indirici merkez imalatı yaparak alçak gerilim elde etmeyi düşünüyorum. böyle bir imkanımız var mıdır ?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Bildiğim kadarıyla böyle bir imkanınız yok. Siz son kullanıcısınız ve enerjiyi TEDAŞ'tan almak durumundasınız. 154kV hatlar ise TEİAŞ sorumluluğundadır ve Ancak Trafo Merkezleri arasında kullanılan bir iletim gerilimi kademesidir. Ayrıca tahminimce 5km mesafeden OG getirip OG-AG bir trafo koymanız YG trafodan daha ucuza mal olacaktır. Araya konacak sayaç da sizle TEDAŞ arasında olacaktır. TEİAŞ ile enerji alıp satanlar ancak Santraller ve Dağıtım şirketleri gibi kurumlardır. Öte yandan o üzerinizden geçen iletim hattının da bir koruma prensibi vardır. Mesafe koruma röleleri ile korunur. OG'de ise sadece aşırı akım röleleri yeterlidir. Yani anlayacağınız OG ile YG ne farkeder demeyin çok şey farkediyor.
 
Böyle bir sey elde etmeniz mümkün ama tabi oldukca zor. Söyleki 154 kV sistemden bağlantı yapılabilmesi için EPDK'dan lisans almanız gerekir. sonra teias ile bağlantı ve sistem kullanım anlasması yaparsınız..
Daha sonra bir şalt tesisi yapmanız gerekir yani 154/33kv trafo kesici ayrıcı vb. techizatlardan oluşan bir merkez yapmanız gerekir.
Yani lafın özeti sudur oyle bir merkez yapabilirsiniz ama bu o kadarda kolay degil. Siz en iyisi boyle birseyi dusunmek yerine 5km hattan almanız cok daha mantıklıdır. Aksi mümkün degil zaten kücük kullanıcılar icin..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…