WD BLACK D10 8TB 3.5 250MB/s USB 3.2 Taşınabilir Harici Disk

vedat1966

Üye
Katılım
3 Nis 2010
Mesajlar
42
Puanları
1

Amazon sitesinden aldığım WD BLACK D10 8TB 3.5 250MB/s USB 3.2 Taşınabilir harici disk aktif soğutmalı (kutu içerisinde fan var) olduğu halde kopyalama sırasında 56 dereceye geldği halde fan çalışmayınca sanırım fan arızalı deyip iade ettim. Yeni bir tane istedim. Fakat bu ürün de 54 dereceyi gördü. Cihaz çalışma sıcaklığı 5-55 derece diyor. Anlamadığım 54 derecede bu üründeki fanda çalışmıyor. Yaptığım tüm aramalarda ısı probleminden şikayet eden kimseyi görmedim. Bana rastgelen ürünler mi sıkıntılı acaba. Bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum. Teşekkürler.​

 
55 derece daha da artmıyor ama fanda devreye girmiyor. (2 TB dosya transferi yapıldı ve 5 saat aralıksız yazma yaptı).
 
(Genel bilgi olarak belki ihtiyac duyulursa)

60 derecede bile fan devreye girmiyor. Fiyatı uygun olduğu ve ihtiyacımdan dolayı bu ürünü iade etmedim. İçerisinde bulunan harddiskin bilgilerinde çalışma sıcaklığı 5-60 derece yazıyor. 60 dereceye kadar ısıyı yükselttim. (Havalandırma deliklerini kapatarak) 60 derecede bile fan devreye girmedi. Bu derecelerde fan çalışmayacaksa (arızalı değilse tabi) içerisine fan koymanın mantığını bilemedim. Denemek için havalandırma deliklerinden hava üflettim. Hard disk ısısı 38 derecede sabit kalıyor. Muhtemelen biraz kullandıktan sonra kutuyu açıp Fan konusunda neler yapabileceğime bakacağım.
 

Video yorumlarında reddit'te denilene göre 60C üzerinde fan açıyormuş.

Teşekkür ederim. Zaman ayırıp araştırmak ve sonuçları yazmak gerçekten zor bulunan bir nimet.

Verdiğin linkleri okuduktan sonra genel bilgi olması açısından bazı bilgileri de ben paylaşayım. (Alıntıdır)

''WD Black D10 Hard disk
....... cihaz boşta ve 21 - 23 °C oda sıcaklığında, sürücü 60 °C civarında kalıyor. Sıcaklık 63 °C''ye ulaştığında dahili fanının otomatik olarak çalıştığını ve 59 °C'de durduğunu fark ettim. WD sitesinde bir konu açtım ama normal sıcaklıkta çalıştığına üzülüyorlar! Görünüşe göre 65 °C olduğu sürece onların tarafında sorun yok.
Ancak benim bakış açıma göre, sürücü aktif soğutmaya sahip olduğundan, bu fanı bir uygulama kullanarak kontrol etme seçeneği memnuniyetle karşılanırdı ve biz müşteriler ek soğutma ayar noktası kararına sahip olurduk. Evet, küçük fan (4cm) çok gürültülü olmasına rağmen, sıcaklıkları çok daha düşük tutmak için onu çalıştırırdım.''

Bu cihaz fanını 63 derecede açıyormuş. Saçma ama böyle ayrıca bir üniversitede yapılan çalışmayıda eklemek istedim.

''..........
Virginia Üniversitesi'ne göre, 2013 yılında bir Microsoft veri merkezinde 10.000 sabit disk üzerinde yapılan bir araştırma, sabit disk arıza oranının yıllık olarak 27°C'de %4 iken 44°C'de %10'a istikrarlı bir artış gösterdiğini ortaya çıkardı.

Bir sabit sürücünün ortalama çalışma sıcaklığı 5-50 °C civarında olsa da, ideal sıcaklığın 25 °C ila 40 °C olduğu varsayılmaktadır. Ayrıca, 41 °C ila 50 °C civarında herhangi bir sıcaklık kabul edilebilir kabul edilir.

İdealin üzerindeki sıcaklığın uzun bir çalışma sonucunda, sabit sürücü ve sistem üzerinde ciddi bir etkisi olabilir, bu da sonuçta aşağıdaki sorunlara yol açabilir.

- Veri kaybı
- Dosya bozulmaları
- Kötü sektörlerde artış
- Sistem çökmesi
- Sık sık sistem donması
- Beklenmedik sistem kapanması
- Servo ve elektrik hasarı
- Sürekli çığlık atma, tıklama veya pırpma sesi - mekanik bir arızanın işaretleri
- Sabit sürücü arızası
''

Bu yazılanlardan sonra kullanmaya karar verdiğim harici diski yaptığım basit düzenekle soğutmaya devam edeceğim. Basit bir soğutma ile ısı 39 °C'yi saatlerce (%100) kullanımda bile geçmiyor. Fan bir yazılımla kontrol edilmese bile jumper ayarı ile çalışma sıcaklık eşiği değitirilebilirdi.
 
2013te yapılan araştırma muhtamelen içinde çok fazla mekanik aksamın olduğu HDD'ler üzerine yapılmıştır. Masaüstü işlemcilerimiz bazen 30 dereceden 90 dereceye saniyeler içerisinde çıkıyor. 4cm'ın gürültüsü 1.9 dizel araba gibidir. WD Black serisi dayanıklılığı ile bilenen seri. Bence kullanmaya devam edin.
 
2013te yapılan araştırma muhtamelen içinde çok fazla mekanik aksamın olduğu HDD'ler üzerine yapılmıştır. Masaüstü işlemcilerimiz bazen 30 dereceden 90 dereceye saniyeler içerisinde çıkıyor. 4cm'ın gürültüsü 1.9 dizel araba gibidir. WD Black serisi dayanıklılığı ile bilenen seri. Bence kullanmaya devam edin.
Buradaki sıkıntı kapalı olmasından kaynaklanıyor. Açıkta çalışsa bu harddisk en fazla 42 dereceyi görecektir. Kapalı alanda ısı dağılımı gerçekleşmediği için kendisini sürekli besleyerek ısıyı yukarı tırmandırması.

Cihazın yüksek ısıda çalışması yerine biraz gürültülü çalışmasını tercih edenlerdenim. (Tercih meselesi) Oyun maksatlı kullandığım için 12 V'luk bir fanı 9.5 V (42 mA akım çekiyor - 4 W harcıyor) ile besleyerek sürekli kullanıyorum. Isı 33-34 derece sürekli sabit. Sadece alacak kullanacak arkadaşlara da bilgi olsun diye yazıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,765
Kullanıcılar
449,978
Son üye
food_eng_1952

Yeni konular

Geri
Üst