watt ve amperi hangisine göre hesaplamalıyım?

ercan_wrc

Üye
Katılım
31 Ara 2010
Mesajlar
41
Puanları
1
Yaş
45
Arkadaşlar dün burada bir konuda 60ah akü ile kaç saat çalıştırabilirim diye arkadaşlara sormuştum sağolsunlar cevaplamışlardı.

balkonumdaki tv nin arkasında yazan değer 100w

60ah akü forumdaki hesaba göre;

100/12v = 8.3a akım çeker

60ah akü /8.3a=7,2 saat çalıştırır diye hesaplıyoruz.

ben prize wattmetre taktım ve sonra tv yi açıp usbden film açtım hatta sesi de bayağı bi açtım ki hoparlörler enerji çeksin diye.

wattmetreye bir baktım 45w civarı enerji çekiyor 0.22a enerji çekiyor görünüyor. çok fazla bilgim yok bu konularda ama bizim forum hesabımıza göre neredeyse 2 kat fark çıkıyor. Aynı durum diğer lcd tv içinde geçerli ondanda denedim 110w yazıyor arkasında ama 85w civarı çekti...

Bu durumda hesaplarımız olumlu yönde de olsa tutmamış oluyor.

Acaba fikri olan varmı? Ben bu alete göre mi hesap yapmalıyım? birde burada amper anlık sanırım bunu saatlik olarak nasıl hesaplayabilirim?


2018-03-30 12-34-54.JPG
2018-03-30 12-35-03.JPG
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Etiketteki değerleri maksimum çekebileceği gücü gösterir sizin kullanımınıza göre değişir güç değerleri.100W dan hesaplarsanız tam yük altında çalıştığını kabul ederek hesaplarsınız ama elinizdeki aletle daha kesin sonuç elde etmeniz mümkün.
 
Merhaba. Asıl ölçülen (aktif) ve reaktif olarak harcananın farkıyla ölçüm sonuçları arasındaki bu fark oluşuyor. Aktif güç ve reaktif (şebekeye geri iadesi yapılan) gücün bir toplamı şeklinde örneğin bu wattmetre geçen watt değerini tam olarak tespit edemiyor, sadece aktif yani elle tutulan gücü belgeleyip tespit ediyorsunuz, görünmeyen (sanal) güç ise şebekeye iade edilirken bunu tam belgeleyememiş oluyorsunuz, asıl nedeni de budur.

Bu yük omik dirençli rezistanslı bir fırın olsaydı, akkor ampül veya sadece saç kurutma makinesinin rezistansı şeklinde olsaydı eğer, tüm omik dirençlerde P=V*I veya P=I*I* R olacağından güç faktörü 1 olup bu hesabı hiç değiştirmeyeceğinden bu fark hiç oluşmayıp asıl etikette 100 watt ydeğeri yazıyorsa onu direk okumanız gerekirdi. Veya akü voltajı olan 12 voltla direk yanan 8.3 A'lik oto far ampülüyle geçen gücü yine 100 watt olan ampül etiketi şeklinde okumanız beklenirdi, çünkü bu flaman da tam olarak omik direnç olarak (Eser miktarda (çok az) bir indüktif direnci olmasına rağmen) kabul edilebilir.

Lcd tv, crt tv, amfi, PSU, CFL ampulü, vb. smps girişli tüm elektronik cihazlarda ise şebekeden asıl çekilen ve iade edilen şekliyle 2 ayrı sarfiyat ayni anda olur, (güç faktörünün 1 değerine çok yakın veya çok uzak oluşuna göre ) watt metreniz örneğin 110 watt etiketli bu tv'nin harcamasını sadece aktif harcaması olan 85 watt lık gücünü göstermiş, geriye kalan 25 watt.'lık reaktif harcamasını ise hiç göstermemiş demektir. Aktif ve reaktifi ayni anda ölçen wattmetre'ler ile (Bu şekilde ayrı ölçümler yapılmış olsa) bu değerler toplanınca yine 85+25=110 watt şeklinde toplamın sağlanarak doğru etiketin gösterilmesi gerekirdi.

Bu reaktif gücü azaltmak için bazı elektronik devre girişlerine güç faktörünü düzeltme (aktif veya pasif devreleri) ilave edilir. Ancak bunlar hiç ilave edilmeseler ve reaktif güç çok fazla olarak şabekeye verilse bile (eski starter-balastlı klasik flüoresan ampülleri gibi) normal sayaçlarla siz sadece aktif gücün bedelini elektrik kurumuna ödemiş olursunuz.

1- 51 ekran Arçelik CRT TV: (85 watt)
Açılırken ve çok az seste : 0.27 A
Çok sesli iken (%75’de) ses verirken: 0.29 - 0.30 A

2- Yuvarlak fırın (2* 650 watt rezistanslı ): 6.50 A (1300 watt)

Bir de yukarıda SMPS girişli CRT TV ve omik yüklü fırın gibi bu 2 yükün pensampermetre (AC) de iken çektikleri amper değeri 220-230 voltla gücü sağlamak için çarparsak fırında bunu tam sağlıyor (Voltaj 235 vac olduğunda watt daha fazla çıkıyor) CRT TV'de ise çarpımda sadece 66-69 watt değerini normal çekilen bir güç değeri olarak pensampermetreden okumuş oluyoruz, bunları karşılaştırmak için. 51 ekran CRT TV'nin 85 watt olan etiket değeri ile 66-69 watt değeri farkı, güç faktörüyle şebekeye reaktif güç iadesiyle oluşan güç farkıdır. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
hocam bayağı detaylı yazmışsınız, teşekkür ederim. bu durumda ben yine hesap yaparken 110w diye mi hesaplamalıyım?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,182
Mesajlar
915,683
Kullanıcılar
449,952
Son üye
alihan özkan

Yeni konular

Geri
Üst