Voltajın Düşük Gelmesi Sorunu

ykp55

Üye
Katılım
27 Ocak 2010
Mesajlar
539
Puanları
16
Konum
samsun
arkadaşlar bir petrol ofisinde aydınlatmalar vs. çalışırken yıkama motoruda devreye giriyor devreye girdiğinde voltaj 320 lere kadar düşüyor petrol ofisi elektriği hattın en sonundan alıyor trafonunda 3 ayrı kola çıkışı var ve çıkışları köylere dağılıyor. burdaki voltaj düşüklüğünü nasıl giderebilirim işletme topraklamasının kazığıda çürümüşe benziyor yenden işletme topraklaması yapılsa faydası olurmu yardımcı olurmusunz arkadaşlar..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Gerilim düşümünün nedeni hat kesitinin yetersiz olmasıdır. Dolayısıyla trafodan itibaren petrol ofisine yeni bir hat çekmek çözümlerden biri olabilir.
 
Trafodan itibaren 3 kola dağılım var,köylere de dağılım var ve biz bu hatlardan birinin sonundan enerji alıyoruz demişsiniz. Yani hat ag havai hat ve Tedaş'a ait sizde bu hattan enerji alıyorsunuz. Özel hat(size ait) olsaydı yeni bir hat çekebilirdiniz. Enerji aldığınız noktada fazlar arası ve faz-nötr gerilimlerini ölçtünüz mü? daha öneceden sorun yoktu da ne değişti? gücünüz mü arttı?
Değişen hiç birşey olmadığı halde bu problemi yaşıyorsanız enerji aldığınız noktada(al-cu klemens'te) gevşeklik olabilir mesela.
 
Gerilim düşümünün nedeni hat kesitinin yetersiz olmasıdır. Dolayısıyla trafodan itibaren petrol ofisine yeni bir hat çekmek çözümlerden biri olabilir.
veya elektrik dağıtım şirketinin hat kesiti ufak olabilir köyde kullanıcı varsa
 
veya elektrik dağıtım şirketinin hat kesiti ufak olabilir köyde kullanıcı varsa

Abonelik ve/veya enerji müsadesi verilirken bu tip durumlara dikkat edilir o yüzden zayıf bir ihtimal olarak görüyorum. Kaçak kullanım fazlalığı olabilir mesela.
 
tedaşa gidip şikayette bulundunuzmu kardeş hat başı ve hat ortasında da sizde olmadıgı kadar gerilim düşümü varsa trafonun üzerinde kademe var tedaş bunu ayarlayarak gerilimi yükselte bilir .bahsettiğiniz yer petrol ofisi koruma topraklaması işletme topraklaması kadar iyi olmalıdır siz bakımdan söz ediyorsunuz en kucuk bir hatada sonucu hiç iyi olmayan sonuclarla karşılasıla bilir
 
Arkadaşlar Trafoya uzaklık yaklaşık 30 direk kadar ve hay A.G bugün trafonun çıkışından ölçüm aldım pako girişinden yükteyken 415 civarı çekiyor yüksüzken 420 ye çıkıyor yani trafo kademesi gayet uygun trafo kademesini aşşağıya çekersek köydeki vatandaşlarında monofaze alıcılarına zarar veririz. Trafodan ölçüm aldıktan sonra petrol ofisine tekrar gittim oradaki Şebeke voltajı 384 civarlarıydı yanlız monofaze ölçüm aldığımda bir faz düşük 190V civarı ve petrol ofisinde dengesiz yüklenme var mesela A fazı 70 A ken B fazı 50 A C fazıda 30 A civarlarında bu ofis el değiştirmiş ve bi kaç eklemeler olmuş aydınlatma rezistans vs. gibi ofisin önündeki direğe bakamadım ama direk inişindeki kompakt aşırı derece ısınmış durumdaydı ve bağlantılarını sıkıştırdım tekrar.Yanlız akşam saatlerinde tekrar Voltaj 370 lere düştü akımları biraz dengelemeye çalıştım mesela A fazına 50 Amper B fazına 45Amper fazınada 40 A gibi bu işlemi yaptıktan sonra 11Kw lık asenkron motoru çalıştırdığımda dün gözlemlediğim neredeyse bütün ışıklar kapanıp tekrar açılıyodu bugün ise az sayıda ışıkta bunu gözlemledim sizce hala sorun ne olabilir...
 
arkadasım hat basında gerilimin düzgünse tesise ilave yüklerde gelmişse kablo kesitin de kurtarmıyor ola bilir direkten panoya kaçlık kablo çekili ve tam olarak tesisdeki kurulu gücün ne kadar fazlar arası normal voltaj görüpte faz nötr arası gorememen işletme topraklamasındandır
 
ölçümü işletme topraklaması yaptıktan sonra aldım arkadaşım. direkten panoya 3*50 nyy kablo iniyor güçte ortalam 80 kw
 
Arkadaşlar Trafoya uzaklık yaklaşık 30 direk kadar ve hay A.G bugün trafonun çıkışından ölçüm aldım pako girişinden yükteyken 415 civarı çekiyor yüksüzken 420 ye çıkıyor yani trafo kademesi gayet uygun trafo kademesini aşşağıya çekersek köydeki vatandaşlarında monofaze alıcılarına zarar veririz. Trafodan ölçüm aldıktan sonra petrol ofisine tekrar gittim oradaki şebeke voltajı 384 civarlarıydı yanlız monofaze ölçüm aldığımda bir faz düşük 190V civarı ve petrol ofisinde dengesiz yüklenme var mesela A fazı 70 A ken B fazı 50 A C fazıda 30 A civarlarında bu ofis el değiştirmiş ve bi kaç eklemeler olmuş aydınlatma rezistans vs. gibi ofisin önündeki direğe bakamadım ama direk inişindeki kompakt aşırı derece ısınmış durumdaydı ve bağlantılarını sıkıştırdım tekrar.Yanlız akşam saatlerinde tekrar Voltaj 370 lere düştü akımları biraz dengelemeye çalıştım mesela A fazına 50 Amper B fazına 45Amper fazınada 40 A gibi bu işlemi yaptıktan sonra 11Kw lık asenkron motoru çalıştırdığımda dün gözlemlediğim neredeyse bütün ışıklar kapanıp tekrar açılıyodu bugün ise az sayıda ışıkta bunu gözlemledim sizce hala sorun ne olabilir...

Tesis el değiştirmiş ve ilaveler olmuş diyorsunuz. Yeniden proje çizilip güç arttırımına gitmeniz gerek. Muhtemelen direk ile sayaç panosu arası kesit uygun değil. Kesit hesabı yaparak besleme kablo kesitinin uygun olup olmadığını kontrol ediniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,182
Mesajlar
915,683
Kullanıcılar
449,952
Son üye
alihan özkan

Yeni konular

Geri
Üst