Vakum torbalama için vakum sensörü gerekiyor

yenice

Üye
Katılım
12 May 2012
Mesajlar
55
Puanları
1
Merhabalar, amatör olarak köpük üzerine epoksi + fiberglas elyaf kullanarak kompozit sandviç bazı parçalar yapmak istiyorum. Yapacağım parçaların en büyüğü 2x1x0,15 metre boyutunda, çoğu 1 metreden kısa boyda. Bunlara epoksi reçine sürüldükten sonra evde vakum torbalama yapılarak 5 ila 8 saat arası bir süre boyunca bekletilerek reçinenin istenen formda sertleşmesi sağlanıyor.

Bütün dünyada bu iş için amatörler kullanılmış buzdolabı kompresörlerinden muhtelif çözümler üretiyor ve vakum ihtiyaclarını böyle sağlıyorlar.

Ben de 220 Volt ile calışan bir kullanılmış buzdolabı kompresörü alarak buna ekleyeceğim bir vakum sensörü ile vakumu istediğim bir hedef değer yakınlarında tutmak istiyorum. Oda sıcaklığında havanın basıncı yani. Bana gereken vakum sanıyorum -1 ile 0 bar arasında olacak, diyelim ki -0,3 bar hedefliyorsam bir ayarlanabilir vakum sensörü ile vakum değeri -0,3 bar +/-%10 arasında kalacak şekilde kompresörü çalıştıracak veya akımı kesecek. Yani 220 volt anahtarlama yapılacak.

Bunu yapmak için ben vakum kontrol ünitesi arayinca baktım danfoss rt-121 gibi bir alet çıkıyor.

https://store.danfoss.com/en/Sensing-Solutions/Switches/Pressure-Switches/Pressure-switch,-RT121/p/017-521566

Bu aletin fiyatı çok yüksek, işimi görse bile benim amatör ihtiyacıma göre fazla lüks. Ancak alet bir fikir veriyor. Bana vakum ölçüp 220V devre açıp kapayacak ayarlanabilen bir sensör olarak ne önerirsiniz?
 
Son düzenleme:
vakum borusuna ayarlı bir hava giriş vanası bağlayarak istediğin vakum değerine ayarlayabilirsin. hava girişi arttıkça vakum düşer kıstıkça artar.
 
vakum borusuna ayarlı bir hava giriş vanası bağlayarak istediğin vakum değerine ayarlayabilirsin. hava girişi arttıkça vakum düşer kıstıkça artar.
Bu kadar çabuk cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Herhalde şu tür bir şey öneriyorsunuz:
https://www.trendyol.com/armaturk/akvaryum-hava-hortum-vanasi-ince-ayarli-5-adet-p-60915946

Ancak bu çözümde benim buzdolabı kompresörü 8 saatlik kür süresi boyunca devamlı çalışmak zorunda kalacaktır. Oysa vakum değerine bakarak devreyi acıp kapayan başka ucuz bir çözüm olsaydı, hem kompresörü yormaz ve hem de elektrik tüketimini biraz azaltmış olurdum sanirım.
 
Benim görüşüm öncelikle sızdırmazlıgı saglayıp gerekli vakumu sagladıktan sonra hava emiş deligini tıkamak.Yok bu şekilde sızdırmazlıgı saglayamıyorum derseniz
https://tr.aliexpress.com/item/4001...116563054562271014ea8e2!10000014303679253!sea
böyle bir ürün var ancak analog çıkış veriyor,bir elektronik devreye ihtiyacınız olacak.Ben bu ürünü makinalarda vakum algılamada kullandım,gayet başarılı.
Başka bir çözüm ise
https://www.google.com/shopping/pro...&ved=0ahUKEwiiroWS7Mz4AhWRiv0HHc1IDgEQ9pwGCAU
böyle bir ürün kullanılabilinir,ancak bunun tam sızdırmaz olup olmadıgını bilmiyorum,ancak prensip olarak sizin işinizi görecegini düşünüyorum.Bu ürün giriş ile cıkış borusu arasında belli bir basınç farkının olup olmadıgını algılar ve kontak çıkışı verir.Malesef fabrikasyon ayarlanan basınç farkı neyse o kadarlık bir algılama yapar.Benim aklıma bu sensörü alıp hava giriş deligini tıkayıp (içindeki havanın yetecegini düşünüyorum) diger deligini vakum torbasına baglamak.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,250
Kullanıcılar
449,840
Son üye
111340

Yeni konular

Geri
Üst