Ups akü şarjı hakkında önemli bir soru

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan saftilki
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

saftilki

Üye
hayırlı bayramlar dileyerek konuya değineyim
bildiğiniz üzere ups ler akü şarjında 14.4 ile şarj etmekte ve dolu aküde aküyü dinliyorum fıkır fıkır kaynadığının farkına vardım bu aküyü genç yaşta öldürmezmi?

peki önlem olarak seri diyot ile 13.5 voltlara çekebilirmiyim? bildiğiniz gibi diyotlar kayıp verir doğrultma esnasında, artık kaç tane gerekirse, yada başka bir basit yöntemi varmı? şu ucuz pwm şarj kontroller hariç o son çare,

benim kurulu sisteme mppt getirttim çinden, orjinal ayarlarıyla bağladımda kulağımı aküye dayadığımda kaynıyordu resmen, 26.6 ya çektim kaynamayı bıraktı

Akü cinsine göre şarj karakterleri vardır. 14.4-14.6 volt şarj akımı ile 13.8 volt stand-by/yüzdürme şarjı farklıdır. Bunun için doygunluğa gelen akünün besleme gerilimi 13.8 volt'a düşürülmelidir. Gerçi 13.8 volt ile de ups/akü sık sık kullanılmıyorsa uzun sürede şarj olur diye düşünüyorum.

az önce jel aküyü getiren adamla görüştümde jel aküde kaynama olmaz onunki 14.4 diyor, kurşunoksit aküler kaynar diyor

Jel akülerde elektrolit jel halindedir. Kaynama olmayabilir fakat sürekli yüksek gerilimde tutmamakta fayda vardır. Gerçi şarj oldukça, akü doldukça iç dirençten dolayı şarj akımı azalacağından çok da endişe etmek yersiz olabilir. Yine de voltaj kontrollü bir şarj cihazı daha sağlıklıdır. Malum lityum tabanlı akülerde akü içindeki BMS devresi hem tam şarjda aşırı şarj olmaması için hem de aşırı deşarjda aküyü koruma maksadıyla şarjı veya deşarjı keser. Aşağıdaki veya benzer bir modül ile kurşun tabanlı ya da BMS devresiz akülerin/bataryaların aşırı şarjı ve aşırı deşarjı kontrol edilebilir.

Ekli dosyalar

• 1682272734699.png
    1682272734699.png
    340.4 KB · Görüntüleme: 81
hayırlı bayramlar dileyerek konuya değineyim
bildiğiniz üzere ups ler akü şarjında 14.4 ile şarj etmekte ve dolu aküde aküyü dinliyorum fıkır fıkır kaynadığının farkına vardım bu aküyü genç yaşta öldürmezmi?

peki önlem olarak seri diyot ile 13.5 voltlara çekebilirmiyim? bildiğiniz gibi diyotlar kayıp verir doğrultma esnasında, artık kaç tane gerekirse, yada başka bir basit yöntemi varmı? şu ucuz pwm şarj kontroller hariç o son çare,
TEKNİK BİLGİLER.
Kurşun asit akülerin şarj gerilimi değil şarj akımı önemlidir.
Akım sınırlaması yapılmadan şarj edilen aküler, aşırı akım akması durumunda oluşan ısıdan dolayı kabarcıklar çıkartabilir.
Aşırı akım sadece akünün boş olduğu zamanlarda değil, dolu olduğu zamanlarda da akabilmektedir. Çünkü temel olarak bir akünün iç direnci tam doluluk anında minumumdur.
Dolayısı ile 13.8V ile şarj edilse bile gerilim sabit ise asla güvenli şarj sözkonusu olamaz.
NASIL YAPILIR?
Redresörün şarj gerilimi boşta iken ölçülür. Akü tipine ve kalitesine bağlı olarak uygun değerde ve uygun güçte seri bir direnç ile en basit olarak akım sınırlaması yapılabilir.
Akü iç direncinin sağlıklı ölçülmesi mümkün olmadığı için seri direncin değeri ancak akü boş iken üzerinden geçecek akımı ölçmek ile belirlenebilir.
Basitçe bir hesaplama yapacak olursak,,,
12V (tam dolu 14.4V) olan bir akünün şarj akımı nominal 12A ise 14-15V gibi bir şarj gerilimi ile sağlıklı şarj edebilmek için 1ohm 20W civarı bir direnç yeterli olacaktır.
Böyle bir direnç eklenmiş devrenin max akımı 15/1=15A dir.
Demekki şarj akımımız akü durumu ne olursa olsun 15A in üzerine çıkmayacaktır.

Forum istatistikleri

Konular
133,424
Kullanıcılar
459,422
Son üye
kst1212

Yeni konular

Geri