Ucuza Torna yapmak İsteyenlere BETON TORNA!

Ş Kemal

Üye
Katılım
12 Ocak 2018
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
53
Arkadaşlar böyle birşey bulmuştum zamanında belki ilginizi çeker. 1. dünya savaşı sıralarında hızlıca top silah vs üretebilmek için ve demir hammadde eksikliğinden dolayı adamlar çimentodan gayet hassas iş çıkarabilen tornalar yapıp kullanmışlar, savaşdan sonrada bu teknik unutulup gitmiş şimdiyse bazı tipler gelişmekte olan züğürt ülkeler için bu tekniği günümüzün teknolojisine uyarlayıp tekrar "Open source" olarak hayata geçiriyorlar. yapmayı düşünüyorum ne dersiniz fikirlerinizi bekliyorum. ;)

http://opensourcemachinetools.org/concrete-lathe/
https://www.slideshare.net/epolitic...://opensourcemachinetools.org/concrete-lathe/

https://www.engineeringforchange.or...d-war-i-technology-meets-21st-century-design/

tabii bunun lineer kızak ve bilyalı rulman ve step motorlu versiyonunu yapmak lazım
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
sizin söylediğiniz gibi zamanında demir hammadde eksikliğinden böyle bir çözüme gitmiş adamlar. bugün bir kilo demir mi daha pahalı yoksa bir kilo çimento mu diye düşünür ona göre hareket ederdim.
fuzuli işler bence.
 
  • 1 Kg Gri Çimento (42,5): 0,70 TL.
  • DEMİR TALAŞI (İMALAT ARTIĞI) 0,85 TL.
  • kaldıki bir torna tezgahı almaktan çok daha ucuza çıkabilir
 
Betonda çatlama olursa sıkıntı yaratır. Beton donatı teli veya fiberi kullanılabilir ancak bir uzmana danışmakta fayda var.

Bildiğiniz üzere yapılarda beton tek başına değil, donatı olarak çelik malzeme ile birlikte kullanılır, ikisi birlikte betonarme adını alır. Betonun çekme gerilimine karşı hiçbir mukavemeti yoktur, sadece basınca çalışır. Çekme olan bölgelere çelik donatı (inşaat demiri) yerleştirilir. Çelik donatının tam nerelere konacağı ise hesap sonucu bulunmalıdır.

Beton donatı teli ve fiber ise kısmi çekme gerilmelerini karşılayabilir, kılcal çatlakları engelleyebilir. Yine de çekme gerilmelerinin büyük olduğu kısımlarda çelik donatı gerekecektir. Fazla veya kalın çelik malzeme konursa beton dökümü zorlaşır (boşluklar kalır) veya çatlamaya da neden olabilir. Tel veya fiber donatı, beton hazırlanırken içine katılacağı için her yerde olacaktır.

Betonun tam olarak yük taşır hale gelmesi için 1 ay beklemeniz gerekecektir.

Beton kalıbınızın kaliteli olması gerekir. Beton dökülürken esnerse bütün hassasiyet kaybolur.

Bir başka zorluk, ray-araba, vidalı mil yataklarının hassas bağlanabilmesi. Bağlantı için gerekli çelik yüzeyleri (levha) ve ankrajını beton dökülmeden önce kalıbın içine yerleştirmeniz gerekiyor. Eğer bağlantı noktaları/yüzeyleri kalıptan hatalı çıkarsa nasıl çözeceksiniz? Hataların hassas ölçümü ve belirlenmesi zor. Gövde çok ağır, taşıması çok zor. Şim kullanımı kısmen yararlı olabilir ama büyük hatalarda yetersiz kalır. Örneğin 0.01mm'lere varan bir hassasiyetle rayları bağlamanız gerekebilir.

Bunlara rağmen yapılamaz demiyorum, sadece beklediğinizden daha çok zorlayabilir. Benzer bir alternatif de epoksi-granit.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst