Trifaze motorun yıldız veya üçgen bağlı olduğunu görsel olarak tespit edememe ve monofaze akımda çalıştırma çabası

Katılım
19 Tem 2020
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
56
Merhabalar.

Şimdiye kadar trifaze 380V ile çalıştırageldiğim 1,5kW'lık bir taşlama motorum var (Optimum SM250). Atölye değişikliği nedeni ile bunu monofaze cereyanda çalıştırmam gerekiyor. Bu forumda ve dış kaynaklarda araştırma yapınca iki metot olduğunu gördüm - basit ve ucuz olarak bir kapasitör ile (ama torktan kaybederek) veya bir MF-TF sürücü ile.

Anladığım kadarı ile bu metodların her ikisi de motorun üçgen bağlanmasını gerektiriyor. Elimdeki makinede bağlantı kutusu herhalde müdahele edilmemesi için gövdenin içine saklanmış durumda ve sadece bir delikten dışarıya üç kablo verilerek bunlar şaltere bağlanmış. Kabloların ve şalterin fotoğrafları ekli. Şalter üzerinde bir şema var ama bilemiyorum bu konuda işe yarar bir bilgi veriyor mu...

Kabloların motorun gövdeye girişi:
govdeye_giris.jpg


Şalter:
salter.jpg


Motoru tamamen parçalarına ayırmadan (ki bunu yapmak istemiyorum - hiç tecrübem yok) amacıma ulaşmak için yapabileceğim birşey var mı?

İlgi gösterecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Arifi Köseoğlu
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
1. Dediğiniz gibi, monofaze olarak baglamak ve kondansatör takvıyesi ile çalıştırmak için üçgen baglantı yapmak gerekir. Bunu da , motoru bpbınajcıya götürmenız gerekır, Bu durumda güç kaybı olacagı dogrudur.
2. Yine, üçgen baglantı, ama hız kontrol cıhazı; 220 volt (monofaze giriş/ 3x220 volt trifaze çıkışlı. Buda lux olur. En iyisi. 1.5 kw. monofaze motor alıp, miline taşlamayı baglamanızdır.
 
Arkadaşım öncelikle motora yük binecekse 1fazli kondansatorlu baglanti ile motor verim kaybeder.Fan gibi uygulamalarda çalışır.
Sizin için en doğru tercih 1faz220v girişli 3faz220v çıkışlı asenkron motor surucusu kullanmak olacaktır.Bunun için evet motor bağlantisini üçgen yapmaniz gerekir.Resimden gordugum kadariyla motorunuzun yıldız köprü uçları motor sargısı içinde kalmış.Bir bobinajcıya mutlaka uğramaniz gerekecek.Yani motorun 6 bobin ucu klemenslere çıkartılmalı.Burada üçgen bağlanmali.Ve surucuye bağlanmali.
 
1, 5 kwlık, 1 faz giriş 3 faz çıkışlı inverter tavsiye ederim, kondansatör bağlayarak motor çalışır tork %70 düşer istediğin performansı alamazsın.
Sürücü bağlarsan parametreden torku yükseltip, istersen motorun devir sayısını bile düşürüp arttırabilirsin, sürücüde birsürü özellikler mevcut.
Motor etiketinde üçgende 220-yıldızda 380 v yazması durumunda, motoru da üçgen bağlayacaksınız.
800 liraya işi çözersin açıkcası
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,893
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst