Transistörler Hakkında

Eren3553

Üye
Katılım
19 Kas 2019
Mesajlar
32
Puanları
1
Yaş
24
Selamun Aleyküm herkese iyi forumlar. Transistörle ve akım kazancı ile ilgili bir sorum olacaktı. İnternette lm317 ile ilgili bir devre gördüm ve çıkışından 8 amperlik akım çekilebildiği bilgisini yazmışlar bunun üzerine burada akımda artışı sağlayan elemanın transistör olduğunu farz ederek transistörlerin akım kazancına baktım fakat biraz kafam karıştı. Kağıda karaladığım kadarıyla bir güç kaynağını 3 transistör ile çıkış akımını 3 katına çıkartabiliyoruz bu doğrumu eğer doğru ise transistörler ile çıkış akımını arttırmanın bir sınırı var mıdır ?


 

yukarıdaki devre çalışır. lm1117 ve 3 tane 3055 ile 8a akım kaynağı.
R1 yük diencinin 3 ohmdan küçük her değerinde R1 üzerinden 8a akım geçer. ltspice dosyası ekte.
çalışması şöyle. r3 üzerindeki voltaj sabit 1,2v. bu diren üzerinden geçen akımda sabit 376ma.
376ma 30555 lein beyzine girer. bu akım x beta akım kazancı kadar akım yani 8a akım emiterden akar.
3055 lerin akım kazancı ve ısınması 8a akımı değiştirebilir. Bu devre çok hassas bir akım kaynağı değil neticede.
 

Ekli dosyalar

  • kontkal-reg-amperli.asc
    2.1 KB · Görüntüleme: 4
Bu devre akımı arttırmiyor, akım kapasitesini arttırıyor.
 
Hocam çok teşekkür ederim uğraşıp devre çizmişsin ben transistörlerdeki akım kazancı konusunu anlamadım tabi demek istediğim akım kazancı ise ondanda tam emin değilim burada nasıl olurda maksimum 1 amper çıkış verebilen regülatörün çıkışından 8 amper değerini okuyabiliyoruz ben burayı anlamadım yukarıda da kağıda birşeyler karaladım acaba böylemi oluyor diye internette transistörün akım kazancı diye arattığım zamanda başka bir güç kaynağı ile transistörü tetikleyerek çalışan devreler üzerinde açıklıyorlar konuyu onlarda da kafam karıştı.
 
Transistörler akımı regülatör üzerinden çekmiyor. Dikkat edersen kollektörleri regülatörün girişine yani regüle edilmek istenen kaynağa bağlı. Seri regülatör devrelerine örnek. Transistör beyzindeki sabit voltaj çıkışa yaklaşık 0,7 volt eksik olarak aktarılıyor. Transistörlerin de de regüle edilmek istenen voltaja seri bağlanmış. Yük bağlandığında her transistör ayrı ayrı yüke seri girer. Her transistör yükü ayrı ayrı besler ki regüle edilmek istenen kaynağın verebileceği max akım değerinin ve transistörlerin dayanabileceği max akım değerinin izin verdiği ölçüde devreden daha fazla akım çekebilmek mümkün olur. Bu devrede netice yükten geçen akım regülatör entegresinin içinden geçmiyor. Regülatör entegresi çıkış voltajının sabit kalmasını sağlamakta. Dediğiniz şekilde regülatör entegresinin akımını yükseltmiyor. Dolaylı yoldan regülatör entegresini bypas yaparak akım yükseliyor.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…