trafo

ekat28

Üye
Katılım
20 Ağu 2011
Mesajlar
7
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar ; enerji santrallerinde kullanılan kullanılan güç trafolarında YG bölümü primer OG bölümü sekonder yani primer giriş sekonder çıkış ise santralde üretim esnasında üretilen enerji sekonderden giriyor primerden çıkıyor. yanı bu esnada sekonder prımer mı oluyor?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Primer, birinci (giriş), sekonder (çıkış) ikinci (fransızcadan) anlamındadır. Sizin, santral veya cogen de ürettiğiniz gerilim, 6.3 kV.dur.Bunu 34 kV, va cıkarmak için (alışılanın tam tersine) yükseltici trafo kullanılır.Yani sorunuzdaki trafo budur.
 
Dediğiniz trafoda primer ve sekonder aynıdır fakat step up trafoları araştırmanızı öneririm .
 
Trafolarda gerilimin yüksek olduğu sargıya primer gerilimin düşük olduğu sargıya sekonder denir. Ancak bu sekonderden gerilim uygulanamaz anlamına gelmez. Örneğin primeri 31500 sekonderi 400V. olan bir trafoya sekonder tarafından 400V. verirsek primerinden 31500V. çıkış alınır. Uygulamada santral çıkış gerilimleri Enerji İletim Hatlarındaki gerilimlerden düşük olduğundan trafolar yükseltici trafo olarak kullanılır ve üretimini bu trafolar üzerinden sisteme aktarır.
 
Trafoda gerilimin yüksek olduğu tarafa değil;gerilimin ilk uygulandığı sargıya primer (birincil) sarım denir.220 giriş 10.000 volt çıkışlı bir brülör ateşleme trafosunda primer 220 V. uygulanan sargıdır.Sekonder ise 10.000 V. tarafıdır.Bilginize ve kolay gelsin.
 
Trafoda gerilimin yüksek olduğu tarafa değil;gerilimin ilk uygulandığı sargıya primer (birincil) sarım denir.
Ben bu konuyu tartışırım arkadaş: )
Enerji sekonderden giriyor primerden çıkıyor. yanı bu esnada sekonder prımer mı oluyor? Açılan konuda sorulan soru bu. Enterkonnekte bir sistemde diyelimki 15,8/154KV. bir trafonun kullanıldığı santralde 154KV.tarafındaki kesici açarsa trafo yükseltici trafo, 15,8KV. tarafındaki kesici açarsa düşürücü trafomu oluyor?? Yada 154/34,5KV. bir trafoda 34,5 tarafından enerji verilince primeri 34,5 tarafımı oluyor? "Primere uygulanan gerilim,sekonderden alınan gerilimden büyük olduğu zaman trafoya alçaltıcı trafo, sekonder gerilimi primer geriliminden büyük olduğu zaman ise yükseltici trafo denir. Yalıtım trafolarında gerilimler birbirine eşittir." Ama işletmede yüksek gerilim için söylüyorum primer kesicisi 154 yada 380KV., sekonder kesicisi 34,5, 31,5 yada 15,8KV.tur. ben 34.5 tarfındanda enerji versem bunu raporlarken sekonder kesicisi olarak raporlarım. Yani 34,5 tarafı primer olmaz.
 
Primer giriş sekonder çıkıştır. Yani enerji verdiğimiz yer giriş aldığımız yer çıkıştır. Bu genel kuraldır ama trafonun yükseltici ya da düşürücü olduğu belirtilince primerin neresi sekonderin neresi olduğu anlaşılır hale gelecektir. Sizin kendi aranızda belirli ise bir yanlışlık olmaz. Biriside çıkar sizinkinin tersini söyler ve kendi aralarında bilindiği için yine sorun çıkmaz. Size özeli genelleştirme olmasın.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,379
Mesajlar
917,111
Kullanıcılar
450,257
Son üye
Ali Mert Esendemir

Yeni konular

Geri
Üst