Trafo Yük Oranı & (THDI) Akım Harmoniği İlişkisi

ibrahim_g

Üye
Katılım
24 Eki 2010
Mesajlar
322
Puanları
31
Arkadaşlar 2500 KVA'lık %15 yükte bir trafomuz var THDI (toplam akım harmoniği) oranımız %30 seviyelerinde, yine 2500 KVA %50 yükte başka bir trafomuz daha var, burada THDI oranımız %5. İnternette yaptığım araştırmalarda trafo yük oranı ile THDI arasında bir ilişki göremedim. %50 yüklü olan trafoda daha fazla AC sürücü ile çalışan makine var siz sormadan ben söylemiş olayım. Trafo yük oranı ile THDI arasında doğrudan bir ilişki var mıdır?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
THDI oranı %30 olan trafoya ait kompanzasyon kondansatörleri ve harmonik reaktörleri çok ısınıyor. THDI oranı %5 olan trafoya ait kompanzasyon panosunda aynı oranda ısınma olmuyor. Isınmanın nedeninin THDI olduğunu düşünüyorum. Bu yüksek THDI neyden kaynaklanıyor onu bulmaya çalışıyorum.
 
>20 için,filtreli kompanzasyon mutlaka gerekiyor.TDHİ ( akım ) değeri
bu işler için referanstır.Kondansatörler,filtresiz ise,ısınacaktır ve tehlike
belirtisidir.Geriliminin yüksek seçilmiş olması,bir tedbir sayılmaz.Sorun frekansla ! ilgilidir.Sürücülerde,giriş / çıkış filtreleri yokmu ?
 
Son düzenleme:
Trafo gücü ile doğrudan bir ilgisi yok. Sürücü giriş çıkışlarına seri reaktör ve kompanzasyonu filtreli yapmanız çok acildir. Tamamına yapmak baya bı maliyet çıkaracağindan en azililarini tesbit edip THDI seviyesini %10 seviyelerine düşürmeye çalışmalısınız.
Panonuzun komple yanması, hatta tesisinizin yanması an meselesidir ona göre
 
Sürücü olan panoların Şebeke tarafında Reactor ve Noise Filter var. Bu nedenle hatta harmonik vereceklerini sanmıyorum. Yukarıda da belirttiğim gibi %50 yük bulunan trafoda da AC sürücüler var ancak burda THDI oranı çok düşük. Sanırım siz kompanzasyona aktif filtre öneriyorsunuz. Cevaplarınız için teşekkür ederim.
 
Hayır harmonik kaynaklarını tesbit ederek, THDI degerini azaltmak, öncelikli ve filtreli kompanzasyondan ucuza mal olur. Sonraki adım filtreli komp.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst