Tekne Yapımı

AG Mehmet

Profesyonel Üye
@paskomya, üstad, bu konuyu sizin için yazıyorum, daha doğrusı sizi "ikna" etmek için.

İki değerli arkadaşım vardı, onlar şimdi Cennetteler (Büyük ihtimalle).
İkisi de tekne meraklısı idi, benim ilgim de yapımı ile ilgili,
Hemen hemen her hafta sonu bizim iş yerinde toplanır, bire bir çizimliş şablonlarla tekne kıçında nasıl oturulur, çok mu dar? sohbeti yapılırdı.

Uzun tartışmalar sonunda Glen-L firmasının "Andante" isimli tekne dizaynını seçmiştik.

Linke bakabilirsiniz.
https://www.glen-l.com/38-Andante-semi-displacement-cruising-yacht/products/194/

Tekne sacdan yapılıyor, yaklaşık 12 metre.
Kuzey ülke tekneleri gibi değil, açık alanı büyük.
Özetle, yapımı kolay, nisbeten ucuz ve çok sağlam,

Andante_Glen_L.webp

Siz ikna olursanız, başkasını da ikna edebilirsiniz sanırım
Birileri yapsın, bizimkiler de seyretsin.

Ne zaman başlarsınız?

Son düzenleme:
güzel ustam, değerli ustam, ben bu işleri bırakalı yıllar oldu. hani altın bilezik, bisiklete binmek gibidir unutulmaz ama ben hayatımda hiç sac tekne yapmadım ve bilgim yok. bir gemi inşaa mühendisi kadar plan okuyabilirim ama iş sac tekne yapmaya gelince sadece gözlemci olarak işi bilen biri olabilirim. tanıdık sac tekne ustam da yok. zaten kardeşim vefat ettiğinden beri tersane bölgesine bile gitmedim. prosedür nedir onu bile bilmiyorum. malum denizde yüzebilmesi için, fatura ve tersanenin yeterlilik belgesi olmak zorunda. yani liman kaydı lazımdır. zaten yüzdürene kadar da deveye hendek atlatıyorsun.
işin bir de esnek uç tarafı var. amatör yapım tekneler biraz daha özgür ve 5 yıl satmama yasağı var. iyi bir kaynakçı bulursanız, yapım yerini de sağlarsanız. projede her türlü çizim kesim işlerinde yardımcı olurum.
bir de unutmayın deniz üzerinde TC bayraklı bir gemi demek; deniz üzerinde TC yi temsil etmek demektir. gemi alanı ülke topraklarını temsil eder. bu geminizi sizin kullanabilmeniz için de bir adet ADB belgesi ve telsiz operatörü belgesine sahip olmanız gerekir.
yeriniz neredeydi acaba en azından sizi ziyaret edip yüzü yüze konuşmak daha faydalı olacaktır.

bir gemi inşaa mühendisi kadar plan okuyabilirim
Zaten bu kadarı yeter, hatta fazla bile.

1. Bu planlar "amatörler" yapabilsin diye dizayn edilmiş, yapanların hepsi sizden bin kat daha amatör.

Andante_Glen_L_Top.webp

2. Sac tekne yapımı diğerlerinden daha kolay ve çok daha dayanıklı, yanlışı kaldırabilir, kolaylıkla düzeltilebilir. Tabiki her teknene yapım tipinin avantaj ve dezavantajı var ama kullanım şekli düşünüldüğünde en avantajlısı..
Estetik tarafını size bırakıyorum.

ANDANTE_10_1.webp

3. Ön çalışma planı 15$, detaylı 1/1 planı 730$, tüm detaylar var
Profesyonel olanlar Study Plan ile işe başlayabiliyor ancak asıl planı işi çok kolaylaştırıyor..
Ön bilgi : Deplasmanı 13.5 Ton, Şaft Motor Gücü 64 HP- 140 HP arasında olabiliyor.
(8Knot- 10Knot hız)

ANDANTE_8_1.webp

4. Siz bir deneme yapın (Tabi bütün arkadaşlar da yapabilir) yakın arkadaşlarınıza "böyle bir şey yapmayı düşünüyorum" deyin, bakalım ezilmekten kurtuluyormusunuz.

ANDANTE_9_1.webp

sayın ustam, yolum düşer oralara merak etmeyin. plana dün gece ayık olmayan bir kafa ile göz attım.
planya kesim V tabanlı bir tekne. 12 metre ideal bir boydur. en az 85 hp makine ister V kesim olduğu için daha yüksek makine daha iyi verimdir. eldeki planları tam olarak görmeden bile size plan çıkartabilirim.
kamara dizaynı hoşuma gitti. kişinin isteğine göre de projelendirilebilir. 1/3 kuralına göre orta genişlik 4 metre (tabii ki 15-20 cm esnetilebilir. hani ankara ya gelsem kavak kontraplaktan size tam boyut veya ölçekli boyut olarak şablon bile çıkarabilirim. iç yerleşimi siz nasıl arzu ederseniz düzenleye biliriz. iyi bir kaynakçı kesim ve kaynak yaparak her halde 15 gün içerisinde kabuğu yapabilir.

Zaten bu kadarı yeter, hatta fazla bile.

1. Bu planlar "amatörler" yapabilsin diye dizayn edilmiş, yapanların hepsi sizden bin kat daha amatör.

Ekli dosyayı görüntüle 115490

2. Sac tekne yapımı diğerlerinden daha kolay ve çok daha dayanıklı, yanlışı kaldırabilir, kolaylıkla düzeltilebilir. Tabiki her teknene yapım tipinin avantaj ve dezavantajı var ama kullanım şekli düşünüldüğünde en avantajlısı..
Estetik tarafını size bırakıyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 115491

3. Ön çalışma planı 15$, detaylı 1/1 planı 730$, tüm detaylar var
Profesyonel olanlar Study Plan ile işe başlayabiliyor ancak asıl planı işi çok kolaylaştırıyor..
Ön bilgi : Deplasmanı 13.5 Ton, Şaft Motor Gücü 64 HP- 140 HP arasında olabiliyor.
(8Knot- 10Knot hız)

Ekli dosyayı görüntüle 115492

4. Siz bir deneme yapın (Tabi bütün arkadaşlar da yapabilir) yakın arkadaşlarınıza "böyle bir şey yapmayı düşünüyorum" deyin, bakalım ezilmekten kurtuluyormusunuz.

Ekli dosyayı görüntüle 115493
Tekneyi yaptıktan sonra video klip çekip, şarkı söyleme zorunluluğu yoksa ben düşünebilirim tekne yapmayı . Müzik sektörünün en bayıldığı mevzu tekne üzerinde klip çekmek.

Forum istatistikleri

Konular
131,120
Kullanıcılar
454,868
Son üye
Toplagel

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri